szukałe ale nieznalazłem jednooznacznej odpowiedzi na foróm wiec wybaczcie za nowy post.mam bmw318 rok 1990 sprawa jest taka wsiadam z rana do auta jes zimne odpalam i wszystko ok zadnych falujacych obrotów czy innych badziewi,rozgrzeje silnik i wyłącze a potem chce zapalic i jest babol!!!!! obroty silnika to raz spadaja to znowu rosna,to zgasnie tak jakby chodził na 2 a czasem na 3 gary,jak nacisne gaz do dechy to dalej sie utrzymuja na tym samym poziomie 550-900 dopiero po jakims czasie silnik wchodzi na obroty,i po jakimms czasie wszystko wraca do normy i jest ok równo pracuje i nic sie nie dzieje do momentu kiedy znowu go wyłącze i bede chciał go zapalic i znowu to samo,pozatym zre mi strasznie duzo wachy,na trazie około 10-11l i niedługo niezarobie nawet na dojazdy do roboty.pomuzcie prosze bo ja juz niewiem co sie z tym autem dzieje
Przyczyn może być wiele. Świece, rozdzielacz i palec zapłonu, kable WN, lewe powietrze, skopana przepływka, zacinający się silkik krokowy, błąd komputra. Specem nie jestem ale spróbuj po kolei eliminować przyczynę poprzez wymianę lub podmiane poszczególnych elementów. To tyle ode mnie, może wypowie się jeszcze ktoś bardziej znający temat....
_________________ Raz się żyje, a co to za życie bez BEEMKI...
mialem kiedys podobny problemik,po wylaczeniu automatycznego ssania chodzil mi na 5garków,wymienilem:
-kopulka
-palec rozdzelacza
-swiece
-przewody wys. napiecia
-sprawdzalem kompa
- sprawdzalem przeplywke
i nadal szwankowal...
okazalo sie,ze wtrysk cały czas lał i zalewał swiece,przez co mi wiecej wachy brał,pracował nierówno i miał słabe osiągi.
Także sprawdz tez wtryskiwacze.
Pozdrawiam
_________________ BIAŁE MOGĄ WIĘCEJ
...tylko i wylacznie bety;)
mikemc [Usunity]
Wysany: 2004-11-30, 08:50
Witam,
mam identyczne objawy i ostatnio dowiedziałem się, że jest to problem z sondą lambda ale jeszcze nie wymieniłem więc nie mam 100% pewności..
Wymieniłem za to na pewno: kopułkę+palec rozdzielacza, przewody WN oraz wyczyściłem silnik krokowy.. Jak będę przy kasie to wymienię również sondę.
Zmierz napiecia na sondzie (czarny przewod) powinny na cieplym silniku na bezynie, wachac sie pomiedzy 0,00 a 0,1 V jak napiecie sie utrzymuje na stalym poziomie lub go nie ma to sonda kaput. Nowa sonde uniwersalna na allegro za 80 zl kupisz nie ma sensu wiekszego, kupowac orginalnej za przeszlo 200zl. znam pare osob ktore jezdza na tych uniwersalnych sondach i jest ok! Moim zdaniem na 70% to sonda.
_________________ Zabejcowac wszystkich!
"autosugestia ktora wyjatkowo silnie wplywa na zwiekszenie osiagow"! Truu!
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-30, 18:53
chce zmienic sonde.nowa kosztuje troszke kasy a mam dostep za darmo do kilku sond z mercedesa(pracuje jako mechanik w warsztacie mercedesas i mam wszystkie części do mitków a nic do bmw).problem jest taki ze w bmw z sondy wychodza 4 kabelki 2 białe czarny i szary a w mercedesie tylko 2 białe i czarny czy taka sonde da rade podłączys do bmw????od czego jest ten szary kabelek w bmw przy sondzie???prosze jakiegoś elektryka o pomoc bo ja z elektryki to jestem noga.
duchPW [Usunity]
Wysany: 2004-11-30, 21:23
sprzedaj i kup, albo się zamień
ponieważ stworzyłeś drugi temat - ten rozumiem, że się skończył