Wysany: 2008-01-28, 00:07 BMW E30 325 IX ----zapytania?
Witam
Mam okazje zakupic BMW E30 325 IX 4WD.Mam do was zapytania jak to sie sprawuje technicznie i jakie sa koszta eksploatacji takiej wersji.Jedyne co moge dodac to to,ze odzywa sie prawy przegub dosyc nasilnie i cale zawieszenie jest do wymiany...Poradzcie czy wogole zwaracac sobie tym glowe czy raczej szukac czegos bardziej normalnego z napedem na tyl.Prosze o opinie na ten temat.Z gory dziekuje i pozdrawiam.[/code]
_________________ BIAŁE MOGĄ WIĘCEJ
...tylko i wylacznie bety;)
Witam
Jezeli cie stac na zrobienie tego wszystkiego to napewno radosc z jazdy jest niesamowita czesci sa drogie z tego co wiem... i problem z uzywanymi. z przegubami nie mialem do czynienia ale np amortyzator do przodu 900 zl za sztuke nówka zawieszenie ogolnie bardzo drogie a reszta to skoro miales e30 to wiesz jakie koszta itp w razie co wal na pw mnie wiecej ogarniam temat pozdro
Jeżeli zawias jest do roboty to raczej daj sobie spokój, przeguby (jeżeli znajdziesz) tylko używka na allegro 200-800 zł za sztukę, amortyzatory na przód jeśli dobrze pamiętam ok 1000 zł za komplet. Wahacze są inne niz w zwykłej e30 i sporo droższe. W dodatku jak będziesz szalał to łatwo w tym aucie ukręcić dyfer czy pół oś, albo zniszczyć transfer box. Bardzo dużo części jest inna niż w zwykłej e30, a co za tym idzie trudno dostępna i kosztowna. A zrobić coś przy tym aucie to jest masakra!
Tego nie wiedzialem,ze amory są inne niz w zwyklej e30.Radosc z jazdy jest,czuc jak zbiera sie na cztery "łapy" ale to nie wszystko,zeby poprostu sobie ją zakupić.Napewno czasem przypaliłbym na spocie klubowym papcia dlatego boję sie ją brać i ze względu na trudno dostepne czesci.MIska olejowa jest zupelnie inna,skłąda sie z dwóch części.no i z niej tez troch sączy olej,ma pękniecie na minimalnej powierzchni.Zawias do robienia cały i lakier równiez bo ma kilka wad i ubytków blacharskich(korozja).No i ten przegub,który się odzywa.Niewiem naprawde co wybrać.
jak to z dwoch czesci jest miska ? przod zawieszenie drogo i wszystko jest inne niz w zyklym 325i a tył nie wiem ale raczej jest zawieszenie takie jak w zwylkej z napedem na tyl. tez jest kwestja za ile masz okazje kupic tego ixa wiesz juz mniej wiecej co i jak wybor nalezy do ciebie osobiscie bym szukal sztuki w lepszym stanie pozdrawiam
Tył też jest trochę inny, inne półosie, z podziałem na lewą i prawą, no i oczywiście szpera wiskotyczna. Tylne amortyzatory też są inne, inne tarcze hamulcowe. Miska jest jednoczęsciowa, kiedyś zamieszczałem fotę miski z 325ix
acha to nie wiedzialem ze tyl tez inny miska jest jedno czesciowa dlatego sie zdziwilem ze hamann e30 napisal ze z dwoch czesci wiec bylo cos tam kombinowane nie bral bym jakas lewa ta buma
to znaczy,wygląda jak dwuczesciowa,zeby ją zdemontowac to trzeba chyba wykrecic półosie.Dzieki za info panowie.Auto dobre ale niema co sie pchać z tego co czytam...raczej odpuszcze ten temat bo niechce pózniej stać miesiacami w razie awarii i liczyć na łud szcescia.Pozdawiam.
dokladnie trzeba wymontowac połosie i podniesc silnik do gory badz odkrecic podpore silnika bo inaczej nie wyjdzie acha i chyba bez ruszenia porzedniego mostu tez nie wyjdzie szukaj czegos lepszego zycze powodzenia pozdro
to nasz klubowy filmik,wlasnie mam ją od tamtego czasu i zastanawiam sie nad jej zakupem.Z wyposazenia ma ABS i wspomaganie kierownicy no i elektryczne lusterka i lektryczny szyberdach.
Ostatnio zmieniony przez HAMANN E30 2008-01-29, 20:47, w caoci zmieniany 1 raz
W 1.06 widać jak kręci bąki hehe nawet nie wiedziałem że tak się da : D Jeżeli masz kasę żeby doprowadzić to do ładu to bierz. Ale to straszna skarbonka..
Dorwać ix -a w dobrym stanie jest ciężko.Części ciężko osiągalne i drogie ,nic prawie nie pasuje ze zwykłej e30.Osobiście kupiłem jako 2-ga e30 właśnie ix i jestem zadowolony z moja kobieta powiedziała ze nie chce innego auta( ix w automacie).
Części ma jegdrys w Bełchatowie , jak cena normalna to kupuj zrób i nie bedziesz żałował.
Lata sie tym zajebiście zwłaszcza w deszczu i zimą jak jest śnieg.To nie jest nowoczesna konstrukcja z bajerami elektronicznymi które włączają napęd w razie uślizgu tu włączony 4x4 jest cięgle .Wchodzisz i wychodzisz z zakrętu znacznie łatwiej i szybciej niż RWD.
Osiągi Swoim 325ix a w automacie jechałem 200 ale myśle że dałby rade więcej ,spalanie w trasie LPG 12-14, PB poniżej 10.
Jak kupisz zadbany to bedziesz miał frajde, wrak to wielka skarbonka prawie wszystkie podzespoły różnią sie od zwykłej e30.
Tyle odemnie
ogolny, thx! za info!
chyba zaryzykuje zakup czegoś takiego.
za tydzień, dwa dam znać co i jak.
może jeszcze podpowiesz na co zwrócić uwagę przy oględzinach?? są jakieś szczególne miejsca... podzespoły??
Zwróć uwage na zawieszenie , zwłaszcza amory żeby nie były wybite bo są dużo droższe od normalnych, przekładnia kierownicza żeby była bez wycieków( też jest inna)