Chciałem wszystkim zaprezentować moja nowa zabawkę na lato czyli 320i Cabrio. Zawsze chciałem sobie kupić cabrio i zawsze chciałem aby była to E30 tka. Wreszcie jest trzecia BMW w moim garażu.
Auto w stanie oryginalnym, poza felgami (AC Schnitzer) i drewnianą kierownicą wszystko zgodne z BMW ASAP.
Vehicle information
VIN long WBABA11040EB43031
Type code BA11
Type 320I (EUR)
Dev. series E30 (C)
Line 3
Body type CABRIO
Steering LL
Door count 2
Engine M20
Cubical capacity 2.00
Power 95
Transmision HECK
Gearbox MECH
Colour DIAMANTSCHWARZ METALLIC (181)
Upholstery SCHWARZ LEDER (0203)
Prod. date 1989-04-15
Order options
No. Description
324 FRONT-UND HECKSPOILER
339 SATIN CHROME
370 STOFFVERDECK SCHWARZ
428 WARNING TRIANGLE
494 SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER
520 FOGLIGHTS
556 EXTERIOR TEMPERATURE DISPLAY
663 BMW BAVARIA C ELEKTRONIC
675 BMW SOUND SYSTEM
680 MANUAL AERIAL
690 CASSETTE HOLDER
704 M SPORT SUSPENSION
708 M-SPORT LEATHER STEERING WHEEL II
Auto kupiłem w dobrym stanie lecz wymagało dopieszczenia, dokładnego wymycia i wysprzątania. Lakier był zmatowiały, plastiki poobcierane a w środku skora i dywany wymagały wyprania. Poza tym we wszystkich zakamarkach było sporo syfu (urok cabrio).
Oto zdjęcia przed kupnem:
Ostatnia jazda do garażu zanim zabiorę sie do rozbierania auta.
W garażu wyjąłem cale wnętrze i ogołociłem karoserie ze zderzaków, spoilerów, lamp i listew. Buda trafiła do lakiernika na polerowanie a zderzaki i przedni spoiler na malowania. W tym czasie mogłem sie zabrać się za wnętrze.
Następnie nadanie ponownego blasku galanterii
Nerka wyglądała jak 100 nieszczęść
Podobnie halogeny i kierunkowskazy
Jeden pęknięty
Rozbiórka i
rozwiązanie problemu w białym pudelku
W tzw. międzyczasie auto wróciło już wypolerowanie wiec mogłem je powrotem składać
na nowo pomalowany pas przedni
i spoiler
We wnętrzu usunąłem wszelką powierzchniową rdzę i zabezpieczyłem
Zaczyna sie ta przyjemna część czyli kompletowanie wnętrza, wszystko czyste wiec jest miło.
Oryginalne dywaniki BMW
Kierownica (powinna być w tym roczniku MTII ale ja uważam, że MTI kształtem lepiej pasuje do wnetrza E30)
Nowe ozdoby kierownicy
i gałki zmiany biegów
Teraz lepiej
Auto staneło na kołkach bo felgi poszły do piaskowania
Nowe halogeny już na miejscu
wiec trzeba cos zrobić z tym fatalnym wydechem
Nowe końcówki
i od razu lepiej
Na razie tyle, jak znowu znajdę trochę czasu wrzucę kolejne zdjecia.
_________________ 80' E21 323i
Ostatnio zmieniony przez center 2009-05-28, 15:05, w caoci zmieniany 1 raz
Wkłady halogenów bez zniżek chyba 350 za sztuke ... Marcin ze zniżkami chyba nie ma problemu
Pełen podziwu jestem Ja swojego szrota rozbieram , za tydzień wjeżdza do blacharza i lakierowania, zaraz ide wyciągnąć wiązke z auta ... przeraża mnie myśle że potem to będe musiał jakoś poskładąć
Ps. W tym albo przyszłym tygodniu przyjade do was z listą kilku drobiazgów
Jak wygląda sprawa ze zniżkami ? Na jakich zasadach się je dostaje ?
Ostatnio zmieniony przez Pietrek 2009-05-26, 16:07, w caoci zmieniany 1 raz
własnie chciałem porównać ceny, ja słyszałem 360zł za cały halogen w BMW Olszowiec Poznań
Pietrek napisa/a:
Jak wygląda sprawa ze zniżkami ? Na jakich zasadach się je dostaje ?
coś słyszałem o limitach miesięcznych - trzeba w ASo zostawiac 1000zł miesięcznie czy jakoś tak, no i standardowo jakiś rabat jest jeżeli kupi się nowe BMW czy Mini
coś słyszałem o limitach miesięcznych - trzeba w ASo zostawiac 1000zł miesięcznie czy jakoś tak, no i standardowo jakiś rabat jest jeżeli kupi się nowe BMW czy Mini
nowe amortyzatorki pokrywy dachu (stare juz nic nie trzymały)
i pięta achillesowa E30 czyli pękające światełka tablicy rejestracyjnej wymienione na nowe
Zderzak, lampy przednie i nowe kierunkowskazy już na miejscu
oraz oldschool'owy gadżet czyli pasy na nadwozie AC Schnitzer
Z tyłu zderzak i lampy zamontowane
i jeszcze drobnostka
Nerka została rozebrana i wypolerowana (Autosol rządzi) i teraz znów pięknie wygląda
Pomalowałem jeszcze zaciski hamulcowe na czarno i zabrałem sie za felgi, które wróciły z piaskowania. Wypiaskowane zostały cale felgi bez rantu, który będzie wypolerowany. Miałem polerkę zlecić komuś ale ze względu na odlegle terminy postanowiłem, że spróbuje zrobić to sam.
Krótkie studiowanie tematów na forach o polerowaniu i felga wylądowała na aucie. Drugi bieg i jazda.
Coraz wiecej syfu w około ale rant coraz ładnieszy
Po pomalowaniu i zalozeniu opony, jak na pierwsza polerke jest chyba OK
Żałuje jedynie, że nie pomalowalem felg w kolor nadwozia. Auto wyglądałoby jeszcze bardziej w stylu lat 80-tych a na takim efekcie mi zależy. Byc moze jeszcze przed czerwcowym zlotem uda mi sie podrzucić felgi do lakiernika.
widziałem ten kosmos przed bawarią, stał tuż przed wejściem w idealnym dla niej miejscu, nawet nie potrzebowała halogenów wkoło żebym patrzał tylko na nią, a nie na te nowe cuda...
przefantastyczna fura, znalazła doskonały dom
pozdrawiam
Żałuje jedynie, że nie pomalowalem felg w kolor nadwozia. Auto wyglądałoby jeszcze bardziej w stylu lat 80-tych a na takim efekcie mi zależy. Byc moze jeszcze przed czerwcowym zlotem uda mi sie podrzucić felgi do lakiernika.
ZTCW to ori były srebrne i grafitowe, więc jak chcesz iść w ori to idź w grafit
P.s. Widziałem Cię jak jechałem ostatnio z Poznania ( Srebrna Skoda Octavia Combi ) niedaleko szkoły górniczej i powiem Ci, że autko wygląda zacnie ale forum jest do wyrażania swojego zdania, więc pozwolę sobie zauważyć że jak widziałem te "pizdki" rureczki to wyglądają one co najmniej śmiesznie
Pozdrawiam
_________________ Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
Podoba mi się ta fotorelacja. Ja na Twoim miejscu wymieniłbym jeszcze uszczelki pomiędzy głowicą a kolektorami wydechowymi bo widać, że te które tam siedzą są już stare.Wymiana tych uszczelek na nowe poprawi walory estetyczne pod maską.