Zastanawiam się od jakiegoś czasu jak to się zachowuje w praktyce, wiem że jest to rzadkość, raz spotkałem się z takim ogrzewaniem w 324td ale nie mogłem tego sprawdzić Może ktoś wie na ten temat coś więcej?
Pokrętłem regulacji temperatury nie steruje się linką, tylko potencjometrem. Za pokrętłem jest układ elektroniczny (na czerwono), połączony z kilkoma czujnikami , elektrozaworem i silniczkiem, który otwiera lub domyka klapę regulując napływu zimnego lub ciepłego powietrza.
Na czerwono - sterowanie elektroniczne, zielono - czujnik temperatury w kabinie, wchodzi to okrągłej krateczki z lewej strony pokrętła.
niebieska - duża wtyczka do elektroniki, czerwona - silnik sterujący klapką, zielona - przewód do dodatkowego czujnika na zewnątrz
Wokół pokrętła jest wyskalowanie w stopniach Celsjusza. Na zielono czujnik z zdjęcia 1.
Z realoem wychodzi że w samej nagrzewnicy było jeszcze kilka dodatkowych czujników. Ciekaw jestem od czego zależało zastosowanie takiej właśnie nagrzewnicy w e30.
Moim zdaniem fajna sprawa, może ktoś ma gdzieś taki wynalazek na zbyciu?
_________________ KUPIĘ KOŚĆ KODUJĄCĄ OBC II DO m20b25
O kórna u mnie w garażu leży cała nagrzewnica zerknę... kiedyś miałem 320 z klimą
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Kiedyś miałem katalog (syn brata zezarł kartkę i resztę potargał ) i w wyposażeniu na skandynawie było takie cudo. Jeśli ktoś ma katalogi to może niech zerknie , tak z ciekawości.
Ja posiadam automatyczną regulację temperatury wewnętrznej (elektronische temperaturegelung) u siebie w 325i. Klimatyzacji nie mam. W katalogu jest na ten temat napisane, że urządzenie to pomaga utrzymać zadaną temperaturę niezależnie od obrotów silnika. Jest w konspekcie Sonderaustattungen na bmw-klub-łódz.
Mój mechanik mówi, że układ może posiadać dodatkowe pompki przepompowujące płyn do nagrzewnicy, kiedy silnik jest na jałowym (bo wtedy przepływ płynu jest mniejszy)