BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Wymiana dźwigienki zaworowej
Autor Wiadomo
grzesiek660 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 05 Pa 2007
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2008-07-18, 22:42   Wymiana dźwigienki zaworowej

Wziąłęm się sam za wymiane dźwigienki zawrorowej. Zrzuciłem juz chłodnice, kopółkę i palec no i ukazało sie kołko od rozrządu, wszytsko byłoby super gdyby w tym kółku nie było plastiku przez który nie moge wyciągnąć wałka dźwigienek, więc chyba jedyne wyjście to sciągnąć osłonę rozrzadu poluzować pasek i wykręcić ten nieszczęsny kołowrotek...Moje pytanie dotyczy rozebrania rozrzadu. Najlepiej krok po kroku co musze ściągnąć i jakie narzędzia będą potrzebne...Jak najlepiej sobie zaznaczyć rozrząd, żeby go nie przestawił? Prosze o pomoc bo fura stoi a ja nie mam odwagi sie zabrać zbytnio do tego bez zadnej wiedzy. Silnik m20b25

artek535 

Doczy: 18 Sie 2007
Skd: Plock/Ballykelly
Wysany: 2008-07-18, 22:55   

Nie jestem pewien czy tak samo w M20 ale w 30 do wymiany dzwigienki to trzeba glowice zdjac.

grzesiek660 

Wysany: 2008-07-18, 22:59   

nie trzeba sciągać głowicy..troche niżej był temat o zmianie dzwigienki bez wyciagania glowicy, ale w m20b20 a tam ze zdjec wyglada to troche inaczej niz w b25

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2008-07-19, 11:15   

W każdym m20 na motroniku jest tak samo. Trochę inaczej wyglądało to w jednostkach z kopułką z boku bloku, aczkolwiek przypuszczam że tam też jest podobnie.

Z tego co pamiętam to kółko ma klin na wałek, a ta wkładka w kółko z miejscem na palec rozdzielacza ma klin w kółko i wystarczy odkręcić śrubę centralną mocującą kółko rozrządu i wtedy można usunąć przystawkę pod palec a kółko zostanie na swoim miejscu bo będzie naprężone przez pasek i nie spadnie z wałka.

Niech ktoś mi przypomni czy mam racje bo patrze na schematy i jakieą one nie do końca przejrzyste są...

Pozdro

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-07-19, 11:29   

SmasherE30 napisa/a:
W każdym m20 na motroniku jest tak samo. Trochę inaczej wyglądało to w jednostkach z kopułką z boku bloku, aczkolwiek przypuszczam że tam też jest podobnie.

Z tego co pamiętam to kółko ma klin na wałek, a ta wkładka w kółko z miejscem na palec rozdzielacza ma klin w kółko i wystarczy odkręcić śrubę centralną mocującą kółko rozrządu i wtedy można usunąć przystawkę pod palec a kółko zostanie na swoim miejscu bo będzie naprężone przez pasek i nie spadnie z wałka.

Niech ktoś mi przypomni czy mam racje bo patrze na schematy i jakieą one nie do końca przejrzyste są...

Pozdro

Lepiej zdjąc kółko rozrządu bo potem się pracuje dużo łatwiej.

Jest gdzieś już taki temat wystarczy poszukac i jest tam wszystko elegancko opisane z fotkami.

grzesiek660 

Wysany: 2008-07-19, 13:34   

dobra odkrecilem to mocowanie palca i wyjąlem plastik. Walek od dzwigienek ladnie przejdzie przez diure w kolku rozrzadu. Zdjalem zawleczki z dzwigienek tylko teraz nie moge wysunac walka...trzeba do tego uzyc duzo sily czy sam powinien wyjsc? a moze luzuje sie sruby od glowicy?prosze o szybka odpowiedz

alexil 

Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-07-19, 13:48   

Nie musisz luzować głowicy. Na osi dźwigienek są takie poprzeczne rowki w miejscach na zawleczki-spróbuje przy pomocy śrubokręta i tych rowków delikatnie wysunąć oś. Całkiem lekko nie wyjdzie ale wielkich oporów też nie powinna stawiać.

Pozdrawiam

grzesiek660 

Wysany: 2008-07-19, 13:56   

probowalem tak i nie chcial wyjsc...

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-07-19, 17:36   

grzesiek660 napisa/a:
probowalem tak i nie chcial wyjsc...

A którą wysuwasz ? Ssącą czy wydechową ? Ta pierwsza powinna wyjśc gładko natomiast ta druga to już ciężka sprawa ;/ Może to ci pomoże...

http://www.e12-e28.pl/viewtopic.php?t=482

SmasherE30 
Coś tam wiem

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2008-07-20, 00:22   

Jak już zdołasz poluzować tyle dźwigienek ile się da (najlepiej żeby jednak każdy zawór był zamknięty a jego dźwigienka luźno siedziała obok) to prowadnicę dźwigienek będzie najłatwiej wybić. Łatwo nie wyjdzie. Zdejmij klin od strony kółka rozrządu. Teraz spróbuj przez jakąś szmatę złapać prowadnicę mocnymi szczypcami, np morsem. I lewo prawo lewo prawo z lekkim ruchem posuwnym i powinna zacząć się ruszać. Jak się trochę ruszy to możesz sobie pomóc śrubokrętem od strony podszybia, a potem możesz użyć jakiegoś gwoździa i wystukać ją przez otwory ale trzeba z tym uważać żeby nic nie porysować i nadto nie uszkodzić. Najlepiej skupić się na metodzie ze szczypcami, potem złapać z zewnątrz jak zacznie wychodzić i wyciągnąć w ten sposób ile trzeba.

Pozdrawiam

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)
Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2008-07-20, 00:24, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: