BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
318is - Co z tym rozrządem
Autor Wiadomo
ArczeX 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 23 Sie 2008
Skd: Częstochowa
Wysany: 2008-08-23, 16:35   318is - Co z tym rozrządem

Hey Jestem tutaj nowy wiec zanim coś napiszę chciałbym się z wami wszystkimi tutaj przywitać... :]

A teraz coś co mnie doprowadziło do załamania nerwowego :/

Przyszedł czas na wymianę uszczelki pod głowicą objawy typu ubywający płyn chłodniczy białe spaliny itp.
Wiec zaczynam rozbierać silniczek zaraz coś mi nie spasowało bo były inaczej założone kaperki na świece licząc ob łańcuszka rozrządu były 4,2,3,1 takie małe :zdziwko: ale spoko rozbieram dalej ściągam pokrywę od zaworów a tu szok dosłownie szok rozrząd jak na moje oko ustawiony we wszystkie strony normalnie nie wiem co jest grane dodam że za cho... nie da się zgrać strzałek a gdy pierwszy tłok (pierwszy od strony kółeczek rozrządu ) ustawię na samą górę a krzywki na wałku są ustawione tak jak na zdjęciu ze schematu który załączam niżej (sów sprężania) to strzałka od kółka zaworów wydechowych jest na samym dole :zdziwko: nie wiem czy to robił jakiś paproch i nie wiedział co to strzałki na rozrządzie i ustawił sobie to jak chciał... czy może służy to czemuś ? jakieś "psełdo" zwiększenie mocy... jest to moja pierwsza beta wiec no nie wiem za dużo ale z takim rozregulowanym rozrządem spotykam się pierwszy raz... ;/

Podsyłam fotki zobaczcie sami

I proszę o pomoc byłbym bardzo wdzięczny jak ktoś pomógł by mi w ustawieniu tego rozrządu :pada:

......

ARAS E30 

Pomg: 6 razy
Doczy: 04 Maj 2008
Skd: szczecinek
Wysany: 2008-08-23, 22:18   

Na moje oko rozrząd masz ustawiony prawidłowo tzn .1 tłok w GMP, krzywki z 1 cylindra w górze ,na 4 na mijance .Widzę przestawione kółka wałków rozrządu na śrubach mocujących-na wydechu 180 stopni, na ssącym 90 stopni.Przestaw na śrubach .złóż na blokady i będzie ok.

ArczeX 

Doczy: 23 Sie 2008
Skd: Częstochowa
Wysany: 2008-08-23, 22:53   

nom właśnie dokładnie mi się tak wydaje ze jakiś... :cenzura: no nie będę tutaj bluzgał tego co to składał ale w każdym bądź razie to ja bym się bał pralkę dać mu do naprawy a co mówić tu o silniku.. ale mniejsza oto...

i chyba dlatego ze kółko od wydechy jest odwrócone o 180 stopni kable od świec były w niewłaściwej kolejności bo czujnik pierwszego cylindra wykrywał cylinder od strony kabiny a nie rozrządu ?

a czy przypadkiem ktoś nie przypuszcza ze takie ustawienie może mieć coś wspólnego z psełdo tuningiem czy raczej pomyłka mechanika kretyna ?

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2008-08-24, 10:37   

Kółko od wałka wydechowego jest obrócone o 90 stopni. Niemożliwe jest żeby cały wałek był przestawiony o 90 lub tak jak piszecie 180 stopni bo wiecie co by się stało podczas odpalania? :wink: Nawet pod tymi kołami zębatymi widać element wałka do którego koło się przykręca, one są jajowate i jak byk widać że są ustawione do pionu silnika. Zawsze myślałem że koła przykręca się na samym środku tych prowadnic w wałkach.... coś tu nie tak jest z tym ale to i tak pół biedy. A z tymi czujnikami to ja całkiem nie wiem o czym Ty piszesz.

[ Dodano: 2008-08-24, 10:45 ]

U mnie tak to wyszło

E30 + E91

ARAS E30 

Pomg: 6 razy
Doczy: 04 Maj 2008
Skd: szczecinek
Wysany: 2008-08-24, 11:11   

Koło wałka wydechowego przestawione o 180 stopni powoduje ,że czujnik na wałku rozrządu widzi pierwszy cylinder jako czwarty.Dlatego miałeś poprzekładane przewody zapłonowe.Myślę,że to wszystko w tym temacie.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: