BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Dziwne szarpanie m20b25 powyżej 3 tyś
Autor Wiadomo
alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-10-02, 11:35   Dziwne szarpanie m20b25 powyżej 3 tyś

Od paru dni nęka mnie dzwine szarpanie. Autko normalnie zapala, chodzi na wolnych itp.
Podczas depnięcia, powyżej 3 tyś (zazwyczaj ok 3500-4500) potrafi szarpnąć tak jakby gubił iskrę. Dodam, że na gazie i na benzynie są te same objawy. Czasami dokręca się normalnie do odcinki, bez zająknięcia.
W pierwszej chwili przychodzą mi na myśl kable WN (zwłaszcza, że kilka temu strzelił mi gaz). Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-10-02, 12:37 ]
Dodam jeszcze, że nie odczuwam żadnej straty mocy-auto jedzie tak jak powinno.

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2008-10-02, 12:26   

Mi szarpało, jak miałem zasyfiony filtr powietrza. Już po przetrzepaniu go objawy prawie ustąpiły, a po wymianie zniknęły w ogóle i jest teraz ok.

alexil 

Wysany: 2008-10-02, 12:44   

Filtr w sumie niedawno zmieniany ale sprawdzę to.
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz-przerywanie zdarza się najczęsciej (praktycznie zawsze) przy trzymaniu stałych obrotów-niezależnie czy stoję czy jadę. Przy wkręcaniu na postoju nie ma najmiejszego kłopotu.

Pozdrawiam

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2008-10-02, 18:22   

widocznie przy tych obrotach ma nie taka mieszanke jak trzeba (niedopala czy cos )i dlatego sie krztusi jak chcesz mu zwiekszyc obroty .moze swiece juz rady nie daja

najpierw wyciagnij filtr i zobacz czy to da jakis efekt

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

alexil 

Wysany: 2008-10-02, 18:27   

Filtr wykluczony. Mieszanke też wykluczam, bo identyczne objawy są na gazie i na benzynie. Świece, hmmm..... tak nagle by się skończyły?
Podmieniłem też kable WN-to samo. Jedyne co przychodzi mi jeszcze na myśl to przerywający (jest w ogóle taka opcja?) czujnik położenia wału albo kopułka i palec.
Dziwi mnie tylko dlaczego auto prawie nie przerywa gdy przyspieszam, a mocno przerywa jak trzymam stałe obroty?

Pozdrawiam

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2008-10-02, 20:17   

jeszcze można sonde podejrzewac ale znowu na lpg ona nie ma znaczenia chyba zę masz intslacje ktora z nije korzysta :?:

sprawdz dobrze swiece może któras ma przebicie

alexil 

Wysany: 2008-10-02, 21:28   

Sonda w mojej instalcje nie ma nic do powiedzenia :-) Gdyby świeca miała przebicie to pewnie miałaby je cały czas. A moje zjawisko jest idealnie powtarzalne czyli równe obroty ok 3-4 tyś obrotów=przerywanie.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-10-02, 22:30 ]
Aaaaa jeszcze jedno mi się przypomniało. Zjawiska nie zauważyłem na zimnym silniku ! Dopiero blisko połowy zaczyna świrować.

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Pomg: 15 razy
Doczy: 10 Cze 2005
Skd: radzyn
Wysany: 2008-10-02, 23:26   

a ja jak zwykle po strzale obstawialbym przeplywomierz ( moze tym razem klapka powiedziala dobranoc i sie delikatnie wygiela - przy gwaltownym dodawaniu gazu jeszcze powietrze jest w stanie ja przemieszczac ale jak juz stanie przy stalych obrotach to nawet gwaltowne dodanie gazu nie skutkuje przesunieciem klapki- objawy pasuja - cieplejszy silnik czyli tez i przeplywka - mniejsze luzy i wieksza mozliwosc zacinania sie ruchomego elementu ) tak sobie tylko domniemywam - dopasowalem objawy do wymyslonej teorii :mg: :mg: :mg: :mg:

alexil 

Wysany: 2008-10-03, 01:37   

Teoria dobra ale przepływka jest na 100% sprawna-zamieniałem z innego auta, które normalnie pracuje (moja niestety nie przeżyła). Cały czas chodzi mi po głowie układ zapłonowy-przypomniałem sobie, że od jakieś 2 miesięcy poszarpywało czasami (rzadko) własnie w okolicach 3 tyś ( i wyżej) ale nie zwracałem na to szczególnej uwagi. Ostatnimi czasy gaz strzelił mi 3 razy (w tym raz śmiertelnie dla przepływki) co nie zdarzało się nigdy wcześniej.
Jak sądzicie, mogła wymięknąć kopułka albo palec i powyżej 3 tyś nie nadąża?

Pozdrawiam

speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2008-10-03, 08:41   

Ja bym zajął się właśnie palcem i kopułką, ewentualnie świece zapłonowe :)

Chociaż jak by się zastanowić to może to być czujnik GMP (SPRAWDŹ GO NAJPIERW) :)

Every man dies... But not every man really lives...
Ostatnio zmieniony przez speed 2008-10-03, 08:44, w caoci zmieniany 2 razy  

alexil 

Wysany: 2008-10-03, 10:53   

Kopułkę i palec wymienię, zobaczymy. A co do czujnika to może ktoś z Krakowa miałby chwilę czasu na podmiankę? Byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-10-07, 18:08 ]
Dalej mam problem z szarpaniem i myślę czy mogło zdarzyć się tak, że po wymianie aku (samochód stał ze 2 dni bez prądu) komputer się zresetował, a póżniej nałapał jakiś błędów? Dziś zaobserwowałem, że każdemu przyksztuszeniu toważyszą dziwne ruchy ekonomizera i obrotomierza więc coraz bardziej chodzi mi po głowie, że to coś z elektroniką, a nie z elektryką (kablami, kopułką itp). Auto świruje dopiero jak się zagrzeje więc to też chyba przemawia za tym, o czym rozmyślam.
Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2008-10-07, 17:13   

up up up

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2008-10-07, 19:00   

to pozostaje jeszcze komputer podmienic bo czujnik temp jak by byla walniety to na LPG na ciepłym silniku chyba powinien normalnie pracowac

sprawdz jeszcze czy masz szczelny dolot bo może przy pewnych obrotach jak rosnie podcisnienie zasysa gdzies lewe powietrze

ogólnie to ja bym ja porzadnie przegonil bo moja taka ostrzejsza jazda leczy z wszyskich dolegliwosci :lol:

speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2008-10-07, 19:34   

alexil, a czujnik gmp sprawdziłeś ?

Every man dies... But not every man really lives...

alexil 

Wysany: 2008-10-07, 21:24   

Nie podmieniałem GMP, bo nie mam od kogo. Jak znajdę to na pewno podmienię.

Pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: