BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Smugi na przedniej szybie - od wewnatrz
Autor Wiadomo
Opto 

Doczy: 02 Pa 2006
Skd: Kalisz - WLKP
Wysany: 2008-08-25, 14:28   Smugi na przedniej szybie - od wewnatrz

Czym i w jaki sposób pozbyć sie smug z przedniej szyby?? Stosowałem już chyba wszystko od środków do mycia okien po denaturat i ciepłą wodę z detergentami różnej maści :cry: .

W aucie jest sucho, płynu chłodniczego nie ubywa, grzeje jak talala. Jak czyszcę autko w środku to specyfiki najpierw na szmatkę i później wycieram żeby nie pyliło na szybki.

pomocy ludziska bo dostaje szału ;)

Piter_325i 

Doczy: 08 Pa 2007
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-08-25, 15:00   

wiem, że głupie, ale jak nic nie pomoże a dalej Cię będzie wkurzać to... wymień szybę :P

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2008-08-25, 18:22   

tłuste tęczowe smugi na szybie powstają od:

palenie w aucie...
długa jazda za zdezelowanym dieslem
wycieki płynu chłodniczego z nagrzewnicy wycieki i parownie
wycieki płynu hamulcowego wycieki z pompki pedału sprzegła samo cieknie na dywanik i parując osadza się na szybach
nieszczelność zaslepek podłogi wilgoć pod wykładziną
nieszczelność na przegrodzi czołowej osłona-uszczelka układu wentylatora częściowo zaciąga opary z komory silnika i :cenzura: do wnętrza
brak uszczelki na krawędzi komory silnika pod maską efekt jak wyżej

P.S. Pytanie do moda kto zdecydował że wyraz W-D-M-U-C-H-U-J-E jest obraźliwy i musi być ocenzurowany.... :|
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2008-08-25, 18:29, w caoci zmieniany 3 razy  

sowin19 
sowa

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Sty 2007
Skd: Jelenia Góra
Wysany: 2008-08-25, 20:18   

Z zewnątrz czy wewnątrz :?: Z zewnątrz smużenie powstaje również po umyciu auta szamponem z woskiem-wyczyść pióra wycieraczek :idea: .
Druga sprawa to to, czy masz szybę całą tzn czy nie ma żadnych odprysków, bo woda (wilgoć) może sie dostawać "między szyby" (jak wiadomo jest klejona), więc jeśli jest odprysk to raczej wymiana szyby (można kleić zaraz jak jest świeży, później to już lipa)

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2008-08-25, 20:32   

U mnie też tak jest od wewnątrz, za żadne skarby nie mogę odtłuścić szyby (tylko przedniej). Wycieki płynu hamulcowego, chłodniczego czy od wspomy lub oleju raczej nie wchodzą w grę bo niczego nie ubywa. Może to mieć jakiś związek z nawiewem? Znacie jakieś dobre specyfiki do szyb?

Opto 

Wysany: 2008-08-25, 22:43   

MARAS napisa/a:
o i tutaj moze być pies pogrzebany ;) uszczelka stara jak i cale autko i niestety nie wszędzie dolega wycieki wykluczam bo niedawno rozbierałem cały środek auta i wszędzie sucho, ale żeby od tego aż taki osad na szybie powstawał w aucie nikt nie pali ;) najgorszy osad jest w upalne dni oczywiście to nie jest tak, że zaraz po umyciu powstaje osad. Po tygodniu dwóch znów sie pojawia. Najwyraźniej stare autko rządzi się swoimi prawami ;)

Zrobię tą uszczelkę i napisze co i jak ;)

beryl 

Pomg: 9 razy
Doczy: 11 Lis 2007
Skd: WPR
Wysany: 2008-08-25, 22:51   

Szybę od środka dobrze jest umyć płynem do szyb z amoniakiem. Przetrzeć najlepiej ze 3 razy dla pewności. Nie pryskać po desce, bo odbarwia się od amoniaku.

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2008-08-26, 08:50   

Masz filtr kabinowy ?
Jeśli nie to troszkę przesadzasz - tymbardziej w lato osadu na szybie od środka jest masakryczna ilość i poprostu wystarczy często myć szybę.

cichecki0511 

Wysany: 2008-08-26, 20:21   

Opto napisa/a:
MARAS napisa/a:
o i tutaj moze być pies pogrzebany ;) uszczelka stara jak i cale autko i niestety nie wszędzie dolega wycieki wykluczam bo niedawno rozbierałem cały środek auta i wszędzie sucho, ale żeby od tego aż taki osad na szybie powstawał w aucie nikt nie pali ;) najgorszy osad jest w upalne dni oczywiście to nie jest tak, że zaraz po umyciu powstaje osad. Po tygodniu dwóch znów sie pojawia. Najwyraźniej stare autko rządzi się swoimi prawami ;)

Zrobię tą uszczelkę i napisze co i jak ;)

Czy możecie bliżej sprecyzować położenie tej uszczelki - jakiś rysunek, schemacik, fotka może?

Opto 

Wysany: 2008-08-26, 20:26   

na fotke juz za późno ale o ile się nie mylę to chodzi o uszczelkęktóa sie znajduje na brzegu komory silnikowej do której powinna dolegać maska ;) jak siedzisz za kierownicą to tak jak byś próbował pod maskę zajrzeć ;)

cichecki0511 

Wysany: 2008-08-26, 20:32   

MARAS napisa/a:
nieszczelność na przegrodzi czołowej osłona-uszczelka układu wentylatora częściowo zaciąga opary z komory silnika i :cenzura: do wnętrza

A ta z kolei uszczelka gdzie jest?

ChriS 
Miłośnik literki M

Pomg: 7 razy
Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2008-08-26, 20:46   

Jeśli zawodzą środki do mycia szkła,to biorę pastę polerską i gwarantuję ,że wyczyści każdą szybę.

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2008-08-27, 06:55   

cichecki0511 napisa/a:
MARAS napisa/a:

A ta z kolei uszczelka gdzie jest?

...tutaj nr 3

http://bmwfans.info/origi...64/ill-64_0087/

cichecki0511 

Wysany: 2008-08-27, 20:16   

Dzięki MARAS, faktycznie wydaje mi się że nie mam w ogóle tej uszczelki bo z miesiąc temu wymieniałem wentylator i nie przypominam sobie żebym w tym miejscu miał jakąś uszczelkę :D

Chris - z tą pastą polerską to na poważnie?

ANDRU 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Cze 2008
Skd: Kaliszfornia City
Wysany: 2008-08-27, 20:35   

Optto najlepiej to zmien cale auto :lol:
Juz myslalem ze dawno se poradziles z ta szyba.
Jedynarada i chyba najprostrza to podczas mycia auta wogole nie myj przedniej szyby i wowczas bedzie dobrze :lol:

ChriS 
Miłośnik literki M

Pomg: 7 razy
Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2008-08-27, 20:45   

cichecki0511 napisa/a:

Tak.Jestem szklarzem w trzecim pokoleniu więc to nie jest ściema :)
Pasta polerska zetrze wszystkie brudy i naloty.Niektóre pasty są tłuste,więc potem trzeba przetrzeć płynem do mycia szyb.Moja pasta wygląda jak gęste kako i świetnie czyści wszystkie powierzchnie szklane.

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2008-08-27, 20:46   

a zapomniałbym o jednym wożenie w bagażniku wszelkiego rodzaju płynów w niedomknietych opakowaniach typu płyn hamulcowy, olej do wspomagania podczas upałów też powoduje odkładanie się oparów na szybach... sam tak kiedyś miałem co wyszedłem z pracy kilka godzin auto na słońcu to szyby aż się perliły na tęczowo okazało się że w bagażniku mam otwartą butrlkę z płynem hamulcowym, pojemnik aż napęczniał podczas upału i parował płyn...
może w bagażniku masz jakąś niespodziankę bańkę po oleju, płynie, benzynie, mokre szmaty nie wiem co niektórzy woża różne cuda...
Skoro pojawia się to na szybach notorycznie to jest tego jakaś przyczyna w dwa tygodnie szyba się sama podczas jeżdżenia nie zasyfi...
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2008-08-27, 20:51, w caoci zmieniany 2 razy  

cichecki0511 

Wysany: 2008-08-27, 21:02   

MARAS napisa/a:
wożenie w bagażniku wszelkiego rodzaju płynów w niedomknietych opakowaniach typu płyn hamulcowy, olej do wspomagania podczas upałów też powoduje odkładanie się oparów na szybach... sam tak kiedyś miałem co wyszedłem z pracy kilka godzin auto na słońcu to szyby aż się perliły na tęczowo okazało się że w bagażniku mam otwartą butrlkę z płynem hamulcowym, pojemnik aż napęczniał podczas upału i parował płyn...
może w bagażniku masz jakąś niespodziankę bańkę po oleju, płynie, benzynie, mokre szmaty nie wiem co niektórzy woża różne cuda...

Hehe moim przypadku to też może być przyczyną :oops: Niestety w bagażniku mam delikatnie mówiąc bardzo subiektywny porządek :D

[ Dodano: 2008-08-27, 21:04 ]
ChriS napisa/a:
cichecki0511 napisa/a:

Tak.Jestem szklarzem w trzecim pokoleniu więc to nie jest ściema :)
Pasta polerska zetrze wszystkie brudy i naloty.Niektóre pasty są tłuste,więc potem trzeba przetrzeć płynem do mycia szyb.Moja pasta wygląda jak gęste kako i świetnie czyści wszystkie powierzchnie szklane.

Zatem najpierw porządki w bagażniku i założenie uszczelki a potem pasta polerska i do dzieła :D Dzięki

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2008-08-27, 21:10   

cichecki0511 napisa/a:
Hehe moim przypadku to też może być przyczyną :oops: Niestety w bagażniku mam delikatnie mówiąc bardzo subiektywny porządek :D

to poczekałbym z polerką szyby a zaczął od usuniecia zbędnych rzeczy... może coś właśnie jest mokrego i stąd ta tęcza na szybie...

cichecki0511 

Wysany: 2008-08-28, 15:56   

MARAS napisa/a:
cichecki0511 napisa/a:

to poczekałbym z polerką szyby a zaczął od usuniecia zbędnych rzeczy... może coś właśnie jest mokrego i stąd ta tęcza na szybie...

I tak też zrobię. :) A powiedz no ChriS czy obojętnie jaka pasta polerska podejdzie?

Opto 

Wysany: 2008-08-30, 22:47   

puki co wyczyscilem szybe plynem do mycia szyb 50/50 z denaturatem widac bylo male mazy ale czysty suchy recznik papierowy dal rade teraz tylko sucha szmatka i bez zadnych srodkow zobacze co i jak bedzie sie dzialo i dam znac ;) w bagazniku banka z olejem szczelnie zamknieta i nic pozatym ;)

uhcats 
drwal

Doczy: 16 Sty 2009
Skd: Sobótka
Wysany: 2009-01-17, 11:49   

witam, czy wie ktos gdzi jest filtr kabinowy w E34 2,4 TD ?? mowili mi ze kolo schowka, zaczelem rozkrecanie i nie znalazlem nic oprocz nowej anteny do radia :) pomozcie

Yabi 

Pomg: 11 razy
Doczy: 16 Gru 2006
Skd: Golub-Dobrzyń
Wysany: 2009-01-17, 12:01   

Może to ci coś pomoże http://www.filtron.com.pl...ukcje/1031k.pdf

uhcats 
drwal

Doczy: 16 Sty 2009
Skd: Sobótka
Wysany: 2009-01-17, 12:46   

hmmm, u mnie to troche inaczej wyglada, ale bede probowal dalej, pokopie glebiej mam nadzieje ze nzajde, dzieki wielkie za ten schemat

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2009-01-20, 20:35   

dokładnie tak to wygląda w e32, więc w e34 będzie bardzo podobnie
ale trzeba przyznać że jest głęboko i trzeba się trochę naspinać żeby go wymienić
ale dasz radę, pogrzeb, poodkręcaj i dasz radę :)
wg tego schematu z filtrona i możesz jeszcze rzucić okiem na to:
http://www.meeknet.co.uk/E32/Microfilter/Index.htm
warto go wymienić, tyle ile syfu się tam zbiera to masakra.. :tak:
pozdrawiam

mgr inż. Jędrek ;)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach