Wysany: 2009-01-24, 19:43 [e30] regulacja obrotów biegu jałowego?
Witam
w jaki sposób mogę wyregulować obroty na biegu jałowym w bmw e30 z silnikiem 1,8 M10?
na obecną chwilę obroty są na poziomie 400-500 obr/min
zależy jak mu się zachce. dodam, że obroty nie falują trzyma je równo.
Jeżeli chodzi o gaz to powiem, że od wczoraj gazu w aucie już nie ma ale są małe problemy na benzynie
Samochód przerywa do 2tys obr, a później od około 3,5 ma zastój
czy za winą mogą stać kable WN i świece? ponieważ nie kupiłem nowych jak się gazu pozbyłem. Chcę żeby bunia ładnie chodziła na benzynie
Jak można sprawdzić stan oleju w skrzyni biegów? i jak można go uzupełnić?
oraz w dyfrze (moście)?
Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony przez Toots 2009-01-24, 19:47, w caoci zmieniany 1 raz
Sądzę że m10 na wtrysku skoro przy podpisie masz 318i
Stawiam tażże że w grę nie wchodzą przewody cewka aparat zapłonowy czy pompa paliwa bo to także ma wpływ na pracę...sprawdzone czy nie? lewe powietrze dziury w gumie dolotu lub jakieś klejonki na taśmę izolacyjną? wężyki podciśnień?
Jeżeli wszystko sprawne to raczej winny jest przepływomierz, skoro przerywa w pewnych zakresach obrotów a nie jednostajnie tzn idzie nie idzie znów idzie albo jak odpuścisz na moment gaz to idzie lub zachowuje się jakby brakło mu paliwa czy chodzi jakby na 3 gary i ma za niskie obroty Skończył się niekoniecznie od strzału gazu bo m10 nie ma tendencji do prychania bez powodu może poprostu czas na niego przyszedł... ciężko o dobrą używkę do m10 będzie...wiem bo znajomej szukałem długo i znalazłem na śląsku dopiero z niezagazowanego auta...i reksio śmiga do dzisiaj, czasem spotykam ją na drodze
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-01-24, 20:14, w caoci zmieniany 3 razy
z tej książki "sam naprawiam bmw e30" wynika, że to jest LE-Jetronic
owszem samochód strzelał mi na gazie i to w miarę często.
Ale wczoraj dostałem nowa przepływkę (używana) która nie była używana na gazie. odpaliłem auto i od razu gaz odłączyłem. Nie zamierzam się z tym gównem męczyć (zraziłem się do gazu)
ale co mnie dziwi to olej w gumie za przepływka.
Czyżby tak go te strzały dobiły? bo nawet anty wybuch nie pomógł i tez poszedł się je.....
w instalacji nie mam nic klejonego taśmą izolacyjną, ale nie miałem dziś czasu żeby sprawdzić czy lewego powietrza nie łapie.
przewody i świece wymieniałem w zeszłym roku, może czas na wymianę przyszedł.
Pompa paliwa ma ciśnienie i ładnie podaje paliwo (elektromechanik sprawdzał)
Ostatnio zmieniony przez Toots 2009-01-24, 21:42, w caoci zmieniany 1 raz
Toots
tak to to samo co pisze Kafarek L-jet to układ który zastąpił chyba po 83 K-jeta a LE-jet czy LU-jet to nic innego jak pochodne ukłądu L-jet
jeżeli masz ETZOLDA (książkę, o której wspominasz) to tam jest wszystko opisane krok po kroku co i jak sprawdzić (zmierzyć) wystarczy przeczytać wziąć multimetr i sprawdzać...
ale zacznij od sprawdzenia szczelności skoro strzelał na gazie może gdzieś jeszcze lewe bierze...
Olej w dolocie cóż silnik w ten sposób odpowietrza skrzynię korbową... więc olej w dolocie rzecz normalna zwłaszcza w starszych konstrukcjach o nieokreślonym przebiegu...
Skad wiesz że przepływka którą dostałeś jest sprawna? może w niej też styki potencjometra wytarte są... jak mówiłem przepływka sprawna do m10 to rarytas a tym berdziej z bezgazowca...
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.