BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problem z tosterem (dajhajsu charade 1,0 diesel) (Buy story)
Autor Wiadomo
Gniewek89 
Na razie teoretyk.

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Lut 2006
Skd: Wrocław
Wysany: 2009-02-27, 21:17   Problem z tosterem (dajhajsu charade 1,0 diesel) (Buy story)

Zacznę od samego początku
pojechałem obejrzeć znalezione na allegro daihatsu charade 1,0 Diesel samemu i już wiem że czynić tego nie wolno.
Po w miarę dokładnych oględzinach kupiłem mój nowy nabytek i pojechałem nim w stronę miejsca zamieszkania (z żerania na jelonki).
Samochód stal z pół godziny pod blokiem i gdy ponownie weń zasiadłem zacząłem odczuwać poważne spadki mocy (prosze w tym miejscu żebyście pohamowali swoje poczucie humoru które w innych przypadkach bardzo cenię bo fura w serii miała 37kucy :lol: :mg: )
No więc zaczęła spadać kompresja w efekcie czego na 4-5 miałem po 50km/h a rozpędzanie trwało dłuuuuugo.
Pierwsza myśl to brak oleju , od razu zjechałem na bok i sprawdziłem bagnet , prawie sucho :mg:
Szybki skok na stacje , telefon do gościa
-to godzinę pan oglądał i pan poziomu oleju nie spradził ??
dla Mnie to był szok kulturowy , jak sprzedawałem skuter czy potem Swifta to naturalną koleją rzeczy było to by wszystko było uzupełnione , poczyszczone i sprawdzone ale widać jestem odosobnionym przypadkiem.
Po zalaniu 15-w40 odpalam dziada i daje mu się przesmarowac na jalowcu przez 2 min , potem jade ale dalej to samo.
Obczaiłem po chwili że ta kosiarka ma ssanie , na ssaniu już lepiej
1-15-20
2- 25
3-40
4-60
5-70 (ale tylko na wisłostradzie zdołalem go tak rozbujać :lol: )
Poczytalem trochę to ich forum i doszedlem do wniosku że to filtr paliwa
Wymienilem dziada , też nie bez perturbacji bo raz ze przy swietle telefonu a dwa jak wyjąłem całą pompę to urwalem takie kabelki co były na dole , podejrzewam ze to od podgrzewacza ON
Na pompie byla taka srobka ktora nie trzymala niczego i ja odkrecilem a potem znowu wlozylem.
Po zalozeniu filtra paliwa (zapomnialem go zalać ON) o dziwo raz zakrecilem i zagadał bez jeknięcia , ale wiadomo , slabe obroty , krztuszenie sie etc , podpompowalem go pompką taka na samej gorze pompy i wtedy wkrecal sie na obroty tak ze mialem wrazenie ze mi za lap i poduszek :mg:
Zmierzając do meritum sprawy , kręcę tą srubką przy pompie to obroty stale te same ale z tą zmianą że nieraz się wkreca nieraz zamula i tak w kolko , takze to chyba to.
Czytalem że regulacja takiej pompy to nie lada zadanie i nawet w warsztatach tego podejmowac sie nie chca.
Tak więc pytanie gdzie
w Wawie taką regulację przeprowadzić można :?:
No i wiadomo za ile :?:
Może też to być czegoś innego przyczyna :?:

Dodam że zrobiłem tym samochodem od przedwczoraj 230 km po wawie i nie powiem wszyscy zyczliwi byli , nikt nie zatrąbił , wpuszczali mnie ludzie, normalnie nie warszawa :!:
No i jakoś jezdzac tymi predkosciami mialem czas i okazje uwaznie przyjrzec się tej waszej stolicy , ladne zakątki macie w centrum i na powiślu :wink:
Jadąc jakąś główną ulica o 24, ujrzałem ulice kult - KAROWA :mg:
Długo nie myśląc zrobiłem sobie zjazdzik turystyczny raczej bo w TV tylko ta trase widzialem a zakrety naprawdę zdradzieckie :mg:
Zabawa zaczęła się dopiero jak mialem zamiar podjechać z powrotem , Dajhajsu nie dal rady i sie zawrocic musialem :lol: :lol: :lol:
Dwa dni i takich roznych histori moglbym pisac jeszcze przez kilka stron , reasumując :
GDZIE WYREGULOWAĆ POMPE PALIWOWĄ W DYSZLU :?:
No i czy to na pewno to :?:

[ Dodano: 2009-02-27, 21:38 ]
PS: w pon dop bede obecny w sieci wiec nie spinajcie sie jesli nie bedzie odpowiedzi

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2009-02-27, 22:54   

co cie podkusiło?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2009-02-28, 06:11   

Czy ty nie możesz sobie kupić normalnego auta w którym pęknie głowica, strzeli gaz w przepływkę, ukręci się dyfer albo coś? Z takimi zagadkami wyskakujesz ;/

E30 + E91

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2009-02-28, 09:50   

swift pozniej charade.. :? lepiej byloby jakiegos niemca..a rozmiarami to wolalbym jakbys sie rozejrzal za astra 1 albo poczciwego golfa2.. to duzo lepsze samochody..i normalne do naprawy i diagnozowania..i kazdy naprawi

moim zdaniem sprzedajacy ukryl jakas wade.. i jak mozesz to oddaj dziada :cry:

ciekawy jestem czy to jest to auto: :roll:
http://www.allegro.pl/ite..._sprzedany.html
Ostatnio zmieniony przez southOFheaven 2009-02-28, 09:52, w caoci zmieniany 1 raz  

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2009-02-28, 10:26   

Cytat:
w całości lub na części

Cóż za desperacja :|

E30 + E91

Yakuzatti 

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Pa 2006
Skd: Bytom/Katowice
Wysany: 2009-02-28, 15:25   

southOFheaven napisa/a:
swift pozniej charade.. :? lepiej byloby jakiegos niemca..a rozmiarami to wolalbym jakbys sie rozejrzal za astra 1 albo poczciwego golfa2.. to duzo lepsze samochody..i normalne do naprawy i diagnozowania..i kazdy naprawi

moim zdaniem sprzedajacy ukryl jakas wade.. i jak mozesz to oddaj dziada :cry:

ciekawy jestem czy to jest to auto: :roll:
http://www.allegro.pl/ite..._sprzedany.html

Dokładnie tego dajhajsu kupił Gniewuś :D

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2009-02-28, 17:12   

jak dla mnie fajna bryka, pali pewnie z 4 litry maly i nie jest zal jak wpakuje sie w dziure ... dobry wybor :)

Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2009-02-28, 17:21   

Za te pieniądze kupiłby ładnego rykoszeta na gazowni i nie ma problemu ani z czesciami ani z naprawa a z tymi wynalazkami to różnie bywa i ten wątek jest tego przykładem.
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2009-02-28, 17:22, w caoci zmieniany 1 raz  

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2009-03-01, 21:22   

zdajesz sobie sprawe ze kupiles auto z silnikiem dod agregatu prado-twórczego ?? ??
kiedys szukalem w necie i wyszlo ze to najekonomicznieszy silnik jaki mozna miec
no chyba ze sie zgazuje cieniaka 700 (mialem takiego :) )

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2009-03-01, 21:41   

a ile to poli ?

wojtaq 

Pomg: 10 razy
Doczy: 17 Lut 2006
Skd: Jaworzno
Wysany: 2009-03-02, 12:41   

jak nie nie jeździ to nic nie poli :D
ten silnik jest dość można powiedzieć nie polecany
jest gorszy od bociana ...
brak jakiejkolwiek wytrzymałości itp...
może trzeba ustawić luzy na zworach i bedzie palił
przy pompie sam bym zabardzo nie majstrował a jeśli bedzie w niej coś do naprawy to może okazać się że auto podwoi swoją wartość ....
324dA

Gniewek89 
Na razie teoretyk.

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Lut 2006
Skd: Wrocław
Wysany: 2009-03-03, 22:16   

Tak dokładnie tego z aukcji ,
Wogle wyszlo tak ze jechalem nim do wroclawia (zaklad o finllandie 0,7)
Do Wrocławia 7godzin , z do Wawy - 10
(do wawy dlatego tak dlugo z racji takiej ze zasypialem jadac 80 , nawet tiry kilkunastoletnie mnie wyprzedzaly....
V max na prostej to 80
z gorki 90-100
Niestety nie wiem jak go zwrocic , bo chyba nie da rady ;/
Niby w swietle prawa podobno mozna go oddac ale w praktyce to chyba nie przejdzie.
Wogle nie wiem tez na "jakim pragrafie" mozna takie cos zwracac :?:
Acha a pompa sama sie z tym ze teraz sie wkreca na obroty strasznie i nic nie umiem poradzic na to.
Apropo golfów to chyba pojde w tą stronę :)
A co do Stefana vel Charade to dzisiaj kolezanka powiedziala ze jest co wspominac jadac tym samochodem , i ze ma swoj klimat :lol:
Wogle przelalem olej i nie ma laski ktora sie nie obejrzy za niebieską strzałą :lol:

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-03-03, 22:59   

Cypisek napisa/a:
Czy ty nie możesz sobie kupić normalnego auta w którym pęknie głowica, strzeli gaz w przepływkę, ukręci się dyfer albo coś? Z takimi zagadkami wyskakujesz ;/

golfa, , forda coś do czego sa cześci schematy czy chociaz instrukcja po angielsku czy niemiecku albo opla bo czesci zamienne są śmiesznie tanie jak nie najtańsze... na rynku... zawór ssący 11pln... uszczelka pod obudowę termostatu 60gr.... czy poczciwego cieniasa 700... mniej kłopotów... a cena ta sama

Powiem tak z autopsji...
mam kolegę w pracy który jeździł takim wynalazkiem...potem kupił drugiego jako magazyn czesci zamiennych do pierwszego bo dostępność sprawnych podzespołów czy cześci nawet na alledrogo jest egzotyką większa jak black Hella na tył do touringa w e34 nikt nie umie tego naprawiać...a jeżeli umie to twierdzi że nie potrafi ( po cholere grzebać przy aucie 5dni i skasować 50pln nawet nazwa jest trafna "szarada" czytaj zawsze zagadka) ja się poddałem... regulacje i naprawy gaźnika typu Aisan w cieniasie przy tym co trzeba przejść w tym ....(powstrzymam się bo już mam jedną nartę za używanie niecenzuralnych zwrotów) nazwijmy środku transportu (cudzie technicznej myśli jak zrobić auto z niczego...bo chyba z taką myślla powstało albo był to bardzo ale to bardzo nisko budżetowy projekt)... to zabawa jak wymiana żarówki...w domu Do dzisiaj mam koszmary że on jeszcze kiedyś powstanie ze złomowiska i pojawi się przed moim garażem.... Nawet właściciel sprzeadł go z uśmiechem na twarzy za 300pln z pełnym bwnętrzem zapasowych cześci pozostałych z drugiej "szarady" obecnie posiadacz 5er nie chce wracać do tego tematu i wspomnień okupionych nerwami...poszukiwaniami nieistniejących cześci... szukaniem kogoś kto zajrzy pod maskę... i rosnącymi kosztami utrzymania w postępie geometrycznym....szybszym niż rozmnażające się komary....

Ktoś kto to sprzedał zapewne cieszy się jak dziecko z radosci a powie, aby miec święty spokój powie Tobie że przepił już kase wiec oddanie auta nie wchodzi w grę ... a przepisy o ukrytych wadach ... można sobie w d... wsadzić mozesz iść z tym do sądu i założyć powództwo na drodze cywilnej o zwrot...potrwa latami...

Ktoś kto kupuje charade zapewne nie wie co zrobił sobie i swojej rodzinie... Bedziesz Miał Wydatki jak ulał pasuje do tego auta....

pali 4 litry na 100 :lol: .... chyba oleju.... i psuje się co 4 dni lub 100km....

nie wiem co mam napisać .... szczerze współczuję zakupu....

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: