BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
sprężyny m-technik - e30
Autor Wiadomo
billy.eliot 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 01 Mar 2009
Skd: wrocław
Wysany: 2009-03-01, 01:02   sprężyny m-technik - e30

Witam!
Czy ktoś uzywał seryjnych sprężyn m-technik do e30? Planuje takie zamontowac w 318is, e30. Wiem tylko, ze obnizają o -20/-20 od serii. Moje pytania:
1. Jak ocenicie ich twardość?
2. Jak z wytrzmałością, czyli - czy jakościowo są dobre?
Mam okazje kupic komplet używanych sprężyn m-technik za 150zł..warto inwestowac?
Pozdrawiam!

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-03-01, 01:30   

NIe kumam o czym piszesz przecież IS z fabryki wyjeżdżał na mtechniku... -20... grubej ladze i czterech tarczach w stosunku do innych e30 więc co da zmiana z mtechnika na mtechnika...

billy.eliot 

Wysany: 2009-03-01, 09:41   

ok..wyrazilem sie mało precyzyjnie. W moim IS-ie mam zamontowane jakies sprężyny obnizające -60/-40(coś w biefie było napisane coś a'la Autotechnix w połączeniu z seryjnymi amorami), co jest dla mnie za nisko. Poza tym sa dość miękkie. Postanowiłem zrobic zamiane na bilstein b6+sprężyny mniej obnizające ale dosc twarde. Pierwsza koncepcja było H&R, ale puki co budzet mi na to nie pozwala..wiec stwierdziłem, ze moze przejsciowo M-technik sie nadadza. Chcialbym pojezdzic troche w kjs i gdzies czytałem, ze to całkiem sensowne połączenie(nie za nisko i nie extremalnie twardo). Stąd moje pytania.. A nuz znajdzie sie ktoś kto ma jakies doswaidczenia z takim połączeniem..
Pozdrawiam!

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Pomg: 4 razy
Doczy: 29 Lis 2006
Skd: kruszwica/poznań
Wysany: 2009-03-01, 09:53   

Pamietaj że najwieksza robote robia amory :roll: ja jezdziłem na zawiasie mtecha ale z m20 pod maską, miałem od nowosci kpl mtecha razem ze stabilizatorami mtecha i powiem ci ze sie jezdziło super jak na seryjny zawias, jesli planujesz do tego B6 to moim zdaniem bedzie ci sie bardzo dobrze jezdziło nawet jesli chodzi o kjs-y. :roll: Ja polecam.

pozdrooo

emeryt style :D :D

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-03-03, 00:40   

Teraz kumam pytanie, co do ori mtechnika i B6 to dobre połaczenie ale komfortu i stabilizacji auta na codzień... a nie KJS chyba troszkę za miekko będzie sprawdzałem z Tasku kilak zestawów na codzień i wyszło że:
-mtech i B8 złe połączenie słabo wybierały nierównosci i twardo było ale brakło pewnosci prowadzenia był w ostrych nawrotach podsterowny był
mtech najlepiej pracuje moim zdaniem z seryjnymi sachsami lub Koni...a zwąłszcza regulowanymi Koni mocno zmieniłem zdanie co do tych amorków polecam jednak szukać z zewnątrzną regulacją...tak dla wygody
oraz sprężyn H&R różnej wysokości i twardosci od hardcorowch po -40 w połaczeniu z B8 na przodzie i B6 na tyle i to jest to do czego są te spreżyny do bilsteina... auto nie odrywa kół od czarnego i nie myszkuje przodem w zakrętach i przy hamowaniu... co występowało prz bilsteinach i mtechniku...

Na poczatek mtech może być ale odżałowałbym kase i poszukł H&R ale nie używek... moga się trafić nie z jedej pary jak nie znasz źródła...

billy.eliot 

Wysany: 2009-03-03, 15:41   

wielkie dzieki!
Spróbuje na tych m-techach na poczatek..od czegoś trzeba zacząć. Pozniej bede dalej kombinowac.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: