BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
318 IS 90r łańcuch rozrządu
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2004-04-19, 13:32   318 IS 90r łańcuch rozrządu

Mam problem z łańcuchem rozrządu w swoim aucie. Jakiś rok temu wymieniłem go razem z napinaczem i dwoma dolnymi kołami łańcuchowymi, nie wymieniałem prowadnic łańcucha bo wyglądały ok. Wszystko było fajnie, aż tu niedawno znowu słyszę jak rzęzi, tak między 2800 a 3000 obrotów. Nie jest aż tak głośno ale wkurza. Aha rzęzi tylko na rozgrzanym silniku. Moje pytanie to czy jeśli teraz wymienię te prowadnice to czy coś to da. Jeśli ktoś miał do czynienia z silnikiem M-42 to niech coś napisze na ten temat.

Yatzek
[Usunity]

Wysany: 2005-11-22, 14:21   

spr napinacz !! !!! i kup orginalny!!!! bo niejest drogi ,a tak pozatym to ty masz auto z jakim przebiegiem??

Pioter_W¨: czy Ty na prawde myslisz, ze autor posta jest jeszcze po takim czasie zainteresowany Twoja odpowiedzia :?: :lol:

a nawet jak juz zdecydowales sie odgrzac tak starego kotleta, to nie zadawaj autorowi pytan, bo jak latwo sie domyslic (skoro jego konto jest nieaktywne) nie ma go juz na forum, wiec odpowiedzi sie nie doczekasz :lol:

kejfree
[Usunity]

Wysany: 2005-11-22, 20:19   

witam
tak sie sklada ze takze mam takie autko i TEZ mam ten problem: przy 3 tys obr. slusze jakby rzezrzenie, jakby cos wpadalo w rezonans.a na jalowym biegu co jakis czas takie cykliczne szuranie jakby lancuch ocieral o obudowe.
Mechanik stwierdzil ze lancuch i napinacz(ktory wymienialem 5 m-cy temu).
Dzisiaj wlasnie wstawilem do warsztatu(innego niz wczesniej) i z poczatku nie chcieli wierzyc ze to lancuch:"pewnie jakas blacha":)...ale rozkrecili i jednak lancuch i slizgacz.
Zobaczymy co bedzie jak odbiore.
Przxebieg w moim to 205 tys. z czego ja zrobilem 20 tys.
Koszt lancucha od 150,- takze nie jest zle. SLizgacz nie wiem...pewnie ok.70,-
Widac ze to czesta przypadlosc w tych silnikach.
a mowi sie ze lancuchy sa do wymiany po zrobieniu 300 tys km, a jednak to niezupelnie prawda.
Myslalem ze moze akurat w moim to bylo do wymiany z powodu powiedzmy zlego traktowania poprzedniego wlasciciela(cholera wie kto i jak nim ujezdzal i ile naprawde to auto ma przejechane) ale z tego co czytam to prawie kazdy w ISie ma lancuch do wymiany, bo rzezi...
Jak odbiore auto od mechanika to dam znac jak zrobili i czy jest roznica(mi np. silnik ciezko sie wkrecal powyzej 3 tys obr.)

kicha 

Pomg: 1 raz
Doczy: 22 Gru 2004
Skd: Poznan-Rataje/Czecha
Wysany: 2005-11-22, 22:47   

Co do lancucha to powinno sie go wymieniac mniej wiecej co 160 tys. km gora 200 tys. Ja mam przechulane prawie 186 tys i zaczynam od stycznia zbierac sianko na wymiane takze rozrzadu bo na lato chcialbym go wymienic. :) Pozdro dla wszystkich posiadaczy iS'a :D

(oo=[][]=oo)
GG: 2905288

VinCent318iS 

Doczy: 17 Maj 2005
Skd: LaS VegaS ParanoS
Wysany: 2005-11-23, 01:34   

kejfree napisał:
Cytat:
Przebieg w moim to 205 tys. z czego ja zrobilem 20 tys.

a kto to wie ile ma przejechane moze ma własnie 300tyś nie da się tego określić moja ma 185000km i nie jestem pewien co do tego po stanie kierownicy w jakim jest (opłakanym) ale tak łańcucha nie wymieniałem za to kable termostat obudowe od termostatu i cały dół silnika robiłem (obrócona panewka nie wierze ze takie wymiany są przy przebiegu rzędu 175tyś km to moja dziewczyna miała peugeota 206(kupiony w salonie) i jak go sprzedawała miał około 120tyś i wymieniła w nim dwie żarówki z przodu rozrząd akumulator i przy sprzedarzy lekko wiatrak obcierał o coś, no chyba że bejka była bardzo katowana to mogą być takie naprawy ale to mało prawdopodobne silniki BMW naprawde są dobre, a przebiegiem na liczniku nie należy się sugerować bo to raczej takie problemy występują po kilku setkach kilometrów a nie przy 170tyś.

Yatzek
[Usunity]

Wysany: 2005-11-27, 16:55   

co do tych przebiewgów to sie zgodze :( nigdy niepowinno być sie pewnym o końca ale jednego jestem pewien poniewaz to juz nie pierwszy łańcuszek jaki posiadam to zawsze mi sie poprawiało po zmianai napinacza na nowy (orginał nie drogi) !! !!! i moge przyznać ze nigdy auta nieoszczedzałem a wrecz rzeciwnie auto w ciadgu doby potrafiło dosctać wciory jak inne auta niedostawały przez rok !! jedno ale ! olej wymieniany co 3/4 tyś bo juz był spalony a o reszte tez dbałem :) ale nigdy niewymieniłem łańcucha :) a w silniku m42 napinacz działa poprzez wskakiwanie w odpowiednie rowki po wypchnieciu przez ciścneinei oleju niestety czasem sie wyrabia i to jest najczestrza przyczyną :( panowie rozrząd to serce silnika nie oszczedzajcie na podróbkach nie warto!!! co tanie to drogie !! ! a łańcuchy spokojnie wytrzymują nawet 300tyś katowania :)

bolej1
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 12 Gru 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-11-27, 21:05   

co do tego napinacza, jak mozna go sprawdzic ? jak wymienic? jak dziala?ile moze kosztowac nowy?

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-11-28, 10:08   

to napiszcie gdzie sa znaki ktore powinny sie pokryc przy ustawianiu 2 walkow bo na walkach sa strzalki i co dalej ?? ???

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2005-11-28, 10:34   

witam,
mam zdjciecia tego napinacza z mojego auta ale nie wiem jak je wkleic :oops:

kejfree
[Usunity]

Wysany: 2005-12-04, 19:39   

Witam
Pare dni temu odebralem autko od mechanika, a o to efekt:
lancuch wymieniony...i na tym koniec, bo jak sie okazalo do wymiany rowniez byl slizgacz i dolne kolo rozrzadu,ale mechanicy nie mieli skad tego zamowic.POnoc w 3 hurtowniach zamawiali,ale zawsze przysylali im jakis inny, ktory nie pasowal.I skonczylo sie na stwierdzeniu:z tym do serwisu...Myslalem ze mnie krew zaleje.
Po odebraniu faktycznie silni ladnie wchodzi na obroty,ale towarzyzy temu dziwny swist(czego ewczesniej nie bylo), natomiast na jalowym takie szuranie pozostalo.
Prosze, jezeli ktos wie, gdzie moge zdobyc to dolne kolo rozrzadu i slizgacze to prosze o info (forum, mail lub sms:608424991), bo zalezy mi zeby autko bylo bez zarzutu.
Mam nadzieje, ze po wymianie slizgow i kola "koszmar sie skonczy":)
Pozdrawiam wszystkie ISiki:)
Hey

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2005-12-04, 23:04   

x_e_o_n napisa/a:
to napiszcie gdzie sa znaki ktore powinny sie pokryc przy ustawianiu 2 walkow bo na walkach sa strzalki i co dalej ?? ???

prosze 8)

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-12-04, 23:14   

ok tylko ze znaki sa namalowane przez kogos a strzalki u gury pionowo ...............czy mam rozumiec ze trzeba to na oko w pionie ustawic ?? ????

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2005-12-04, 23:28   

przy zdjeciu bylo cos napisane zeby ustawic tak zeby pierwszy cylinder byl odciazony czyli chyba zeby zawory byly zamkniete a krzywki wskazywaly mniej wiecej gore i wtedy pewnie te strzałki tez sie zbiegna u góry

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2005-12-05, 00:48   

Oto co udało mi sie znalesc i zrozumiec.

Ogólnie podobnie jak w M3 po 100 tys mil czyli jakies 160 tys km , może sie pojawiać problem z systemem napędu rozrządu. Pojawia sie hałas w przedziale okolo 2800-4000 obr/min i pogarsza sie jak silnik sie rozgrzewa.
Moze to wskazywać na zużycie sie napinacza łańcucha rozrzadu.

Zuzyty lub słaby napinacz moze powodowac hałas łańcucha.
- wymiana napinacza zajmuje 10 min i potrzebny jest klucz 19 mm, po wyjeciu napinacza wycieknie odrobina oleju.

- zdjęcie pokazuje dwa napinacze z M42 i M44 ten górny pochodzi z M44. BMW udoskonaliło stary napinacz i stosowany jest on w M44. Stary napinacz został wycofany ze sprzedazy i nie jest do dostania.

- napinacz zbudowany jest z cylindra o zamknietym jednym koncu i dokladnie dopasowanym tłoku oraz sprezyny ktora jest wewnatrz.
Oto moj rozebrany :P

- zasada działania polega na tym ze olej dostaje sie pod ciśnieniem przez otwór w cylindrze napinacza i działa na tłok wypychając go a ten działa na ślizgacz który napina łańcuch

- nalezy uwazac zeby nie upuscic napinacza bo przy montazu nowego jest w stanie tak jakby scisnietym a moze sie rozleciec jak na rysunku (mi spadł i sie tak zrobilo), ciezko go potem poskładac bo sprezyna jest dość mocna
- koncowym krokiem montazu jest odpalenie silnika do okolo 3,5 tys obr/min, na okolo 20 sekund. Bedzie slyszalny halas do momentu kiedy olej nie wypełni napiancza i nie zadziała na tłok.

PS Jezeli hałas nadal sie utrzymuje podejrzenie pada na koła i łańcuch. Koła nalezy wymiać razem jako komplet.

Nalezy takze ocenic stan ślizgów i w miare potrzeby równiez wymienić

PS Jezeli wymieniamy cały rozrząd mozemy pokusic sie przy okazji na wymiane termostatu i pompy wody bo mamy wszystko na wierzchu. Są one takie same jak w M40

Przewidywany czas wymiany napędu rozrządu 5-6 godzin pod warunkiem ze mamy wszystko co potrzebne np sciagacze itd

Życze miłej wymiany i do dzieła. Oby skończyło tylko na napinaczu. Cena w Intercarsie 131 pln a w FOTA 122 pln . Ja dorwałem za 97 pln
Cen reszty sie nie dowiadywałem ale z tego co słyszałem to troszke więcej. :(

pozdrawiam fanów is :P [/img]

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-12-05, 17:09   

Dzieki za rysunki czyli mam rozumiec ze jest to jedyny motor ktory instnieje na swiecie nie majacy znakow na bloku jak mam sie ustawiac rozrzad :)

kejfree
[Usunity]

Wysany: 2005-12-05, 19:59   

Musze powiedziec ze jestem pod wrazeniem.
Nurtuje mnie tylko jedno pytanie:2 kola rozrzadu na walkach to rozpoznalem,ale to trzecie kolo to dokladnie nie wiem ktore.na zdjeciach widac dwa kola na dole silnika. o ktore chodzi dokladnie?I czy te dwa dolne tez sie wymienia, czy tylko jedno z nich, a drugie sie zostawia, bo np. nie wymaga wymiany,bo nie jest poddane ciezkiej eksploatacji(glosno mysle):)
Napinacz u asiebie wymienialem w lipcu i teraz sie zastanwiam nad tym stweierdzeniem,ze napinacze do M42 sa nie do dostania.Czy to oznacza ze zalozylem od M44 i nie ma to zadnego znaczenia?
Druga sprawa, gdzie mozna dostac te 3 magiczen kola orzrzadu oraz slizgacz?
CZy komus sie udalo zamowic w Intercarsie lub Focie?
Jezeli tak(oby TAK), to w takim razie mechanik ktory zmienial lancuch i twierdzil ze to 3cie kolo jest nie do dostania, wogole nie umie zamawiac czesci(z pizza tez by mial pewnie problemy:))
No i na koniec gdyby ktos mogl mi polecic mechanika, ktory zna sie na rzeczy i bedzie umioal to zrobic porzadnie w okolicach Gdanska bede WDZIECZNY:)!..NO BO DO POPRZEDNIEGO "FACHOWCA" JUZ NIE POJADE:)
Dziekuje za pomoc z gory

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2005-12-05, 21:00   

Witam, a wiec tak:

- trzecie koło widoczne na rysunku to koło zębate napędzane przez wał korbowy
- wszystko jest do kupienia :)
- co do napinacza to chodziło o to ze w pewnym momencie BMW zmodyfikowało (ulepszyło-poprawiło) ten napinacz i został on zastosowany juz w M44. Dlatego kupujac dzisiaj nowy napinacz do M42 dostaniesz ten poprawiony, ktory rowniez pasuje i jest przeznaczony do M42. Tamten został wycofany ze sprzedazy.
- wiadomo ze jezeli stwierdzisz zuzycie tego 4-go koła to tez wymień

Dzisiaj sie dowiadywałem o części (żródło z BMW W-wa)
- łańcuch rozrządu (ok 190 pln)
- 2 koła napedu wałka ( ok 180 pln)
- napinacz łańcucha (ok 125 pln)
- koło z napedu wału ( ok 170 pln)
- łyżwa napinająca łańcuch ( ok 270 pln)
- prowadnica łańcucha - slizg ( sto pare -nie pamietam)

RAZEM wyszło 1011 PLN

doliczyc trzeba jakies tam uszczelki

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2005-12-06, 19:51   

Dzisiaj wymieniłem u siebie napinacz łańcucha rozrządu no i moge powiedziec ze jest lepiej tzn nie hałasuje tak

Koszt 122 pln (ja kupiłem za 95 8)
Czas wymiany okolo 5 minut.

A tu sa zdjecia mojego starego napinacza. W razie jakby kogos interesowało co tam w nim jest

pozdro

kejfree
[Usunity]

Wysany: 2005-12-06, 20:03   

Wielkie dzieki za wyjasnienie.
Informacja ze wszystko jest do dostania podniosla mnei na duchu.
Ciekaw jestem tylko jak sie ksztaltuja ceny w hurtowniach( np. Intercars lub fota) w porownaniu do tych podanych przez Ciebie wyzej w ASO.
POciesza mnie takze to ze napinacz byl wymieniany w lipcu, lancuch tydzien temu.Kola na walkach nie wymagaja wymiany(opinia mechanika ktorej nie moge byc w 100% pewien:)).Pozostaje tylko slizg i to kolo dolne...No niezle.
tylko kto mi to zalozy, bo szczerze mowiac zjezdzilem caly Slupsk(tam mieszkam), Koscierzyna(tez mieszkam) i nikt nie chce tego rozbierac bo "przy tym jest tyle roboty etc" albo" najblizszy termin za 3 tygodnie".
Sprobuje w Gdansku(tam pracuje) tylko nie mam czasu.
Czy jest ktos moze z ww okolic, kto moglby polecic wiarygodnego mechanika, co by to zrobil bez zrzedzenia i narzekania?
Z gory dzieki za jakiekolwiek info.

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2005-12-06, 20:19   

W intercarsie i focie taniej az tak bardzo nie dostaniesz bo oni tez biora z magazynu glownego z W-wy :lol:

roznica cen moze byc tylko w tym ile masz u nich rabatu 8)

a moze by Sarna sie podjął tego tez jest ze Słupska :?: napisz do niego na priva

pozdro

kicha 

Pomg: 1 raz
Doczy: 22 Gru 2004
Skd: Poznan-Rataje/Czecha
Wysany: 2005-12-06, 20:26   

HyenoX jesli te ceny ktore podales sa cenami z ASO to powiem ci szczerze ze bardzo mnie pocieszyles bo nosze sie z wymiana rozrzadu na lato i juz sie martwilem ze wydam kolo 2 tys na czesci oryginalne a tu widze ze moze byc tak pieknie :P . Mam nadzieje tylko ze Olszowiec u mnie tez bedzie miec podobne ceny :lol: Pozdro

(oo=[][]=oo)
GG: 2905288

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2005-12-06, 21:04   

Powiem tak:

wczoraj dowiadywałem sie u goscia co otworzył niedawno sklep ze czesciami BMW i BOSCH. Z ciekawosci zapytałem go o cene napinacza to mi powiedzial ze odda mi 125 pln. W intercarsie mam wejscie i dostalem napinacz za 95 pln.

zapytalem tez go orjentacyjnie o ceny innych czesci i pytalem skad to bierze czy z intercarsu czy z foty :?: Odpowiedzial mi ze z magazynu głównego BMW z W-wy gdzie zaopatruje sie tez intercars i fota. Takze myk cenowy polega na tym ile kto dostanie upustu ale ceny ktore podałem sa orjentacyjne.
Moze mnie bajerowal ze z W-wy :?:

Fakt jest faktem ze wymiana kpl rozrzadu to kwota około 1100 pln minus jakies tam rabaty itd

pozdro

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-12-06, 21:57   

kejfree napisa/a:

Czy jest ktos moze z ww okolic, kto moglby polecic wiarygodnego mechanika, co by to zrobil bez zrzedzenia i narzekania?

Jesli szukasz dobrego mechanika w trojmiescie to napisz PW do Pawla R.S, moze jeszcze tu zaglada. Podobno jest dobry (ja u niego nic nie robilem ale kilku znajomych sobie chwalilo). Tylko z tego co wiem to jest zawalony robota wiec nie wiem czy sie podejmie. A jak nie to podjedz do Rutkowski Service (nie pamietam ulicy, jak chcesz to sie dowiem jak tam dojechac) i tez Ci to zrobi tylko troche drozej :wink:
Aha, jak juz o warsztatach w trojmiescie mowimy to radze unikac BM Service w Sopocie. To jest byla ASO BMW. Jak jeszcze bylem zielony w temacie i jezdzilem do mechanikow to na wlasnej skorze przekonalem sie dlaczego byla, a nie obecna. Nie polecam - zlodzieje, naciagacze i partacze.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

jurek 

Doczy: 12 Maj 2005
Skd: krakow
Wysany: 2005-12-07, 22:47   

robilem w tym tyg. rozrzad bez zadnych problemow za uszczelki wszystkie dalem troche kasy bo kupowalem w aso tak samo jak slizgi i kola, oprocz napinacza, ustawienie kol to nie jest problem( na wale zaklada sie kolo pasowe ktore ma wyciecie i na deklu jest strzalka do ktorej sie obraca walem,potem zapuktowalem sobie na gorze kola na walkach coby sie nie pomylic a potem to juz tylko mycie dekli i zabawa z uszczelkami( najtrudniejsza czesc hehehe) tak czy inaczej dalem prawie 1000 za wszystkie czesc, ciekawe ile bym musial zapacic komus za robote
tak ze xeon ja dole tez jest oznaczenie:) jak bedziecie u rafala robic to dajcie pomoge jak cos

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-12-08, 12:43   

HYENOX - RESPECT !! !!!! NA CYC !! !! :D Super robota.

Jakoś wszyscy zaczeli kręcic przy rozrządzie w is-ach. Ja tez. Hmm... własciwie nie wiem jeszcze o co u mnie chodzi, bo kupując silnik prawie rok temu wiemże maił założony nowy łańcuch i nowe koła, przynajmniej górne na wałkach, widac było że są czarne, z nowego materiału (BMW przyznało się że stare były robione z nieodpowiedniego materiału, te nowe poprawione sa czarne) Ślizgu, listwy napinającej i dolnych kkół nie widziałem, bo zdjełem tylko górny dekiel. Ale chodził naprawde cichutko i ładnie. Calkiem niedawno, po ostrym lataniu bokami, na rozgrzanym silniku zaczeło coś głośno stukać z przodu silnika, pomyślałem pompa wodna - wymieniłem,dalej czasami pod większym obciazeniem stukało. Wykręciłem napinacz, wkręciłem ponownie, nie stuka, ale gwiżdze ! Uważajcie przy wkręcaniu napinacza, musi sie wkręcać swobodnie palcami prawie do końca. Mnie się wkręcał z oporem, był za mocno wysunięty, i w ten sposób napiąłem za mocno łańcuch. Stąd ten gwizd jak z łozyska. (dzięki Tomek za pomoc w rozkmince) Wykręciłem, ponownie wkręciłem już mocno dociśnięty, i jest ok. Pojeżdziłem już sporo, i nic nie stuka, nic nie gwiżdze. Ale zastanawia mnie co to było za stukanie ?? ?! Chyba dobiore się kontrolnie do rozrządu, moze ktos wczesniej zaoszczędził na listwie napinającej albo coś w tym stylu....

Dodam jeszcze do cen - oryginalny napinacz - 165zł, zamiennik niemiecki - 125 minus rabat w hurtowni.
oryginalny łańcuch rozrządu - 168 zł
Takze zaczyna się robić sympatycznie z cenami, bo jeszcze na wiosne na kompletny rozrzad trzeba było szykować 2tys zł, a teraz za tysiąc można miec spokój na następne 160tys km albo lepiej.

Pozdro dla fanów s14 dla ubogich :wink:

p.s. Pompa wodna od m40 nie pasuje do m42.

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: