Wysany: 2009-03-25, 18:08 [E36] Gaśnie gdy zimny falujące obroty itd. 318
Witam mam problem od jakiegoś tygodnia zmagam sie z falowaniem obrotów i gaśnięciem silnika.
Gdy jest zimny tzn dopuki wskaznik nie dojdzie do stalej pozycji po nagrzaniu to jadąc wariuje jakby sie dusi, gaśnie przy dojezdzaniu na swiatlach i w korkach itd a najlepsze jest to ze jak zgasnie to nie sposób go odpalic tak ot, trzeba sie troche po meczyc od 30 sekund do minuty a za plecami wszyscy sie wsciekaja i trąbią.
Ale gdy odpale go i stoi sobie do rozgrzania nic sie nie dzieje pracuje równo po rozgrzaniu ruszam i nic sie nie dzieje co to moze byc koledzy pomocy
masz padnieta sonde lambda/ czujnik temperatury do komputera bo na cieplym zalewa Ci swiece i nie mozesz odpalic..
oprocz tego radze Ci kupic ze 2litry benzyny ekstrakcyjnej i wymyc:
-silniczek krokowy
-przeplywomierz (na pewno masz klapkowy a taki sie brudzi czesto)
Przedwczoraj pękł mi kruciec wychodzący z tyłu bloku od płynu chłodnicy (nr1 na grafice)
przy jego wymianie zauważyłem że wąż (nr3 na grafice)
jest pęknięty od spodu i to w kulku miejscach dość mocna dziura na wielkość małego palca na dodatek wąż zrobił się dziwny można go było rościągnąć jak gume do żucia moze nie tak latwo ale jednak, wymienilem go na nowy i nie gaśnie więc myśle że to była przyczyna.
Może komuś to kiedyś pomoże pozdrawiam