BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e30] m20b25 wymiana panewek korbowych
Autor Wiadomo
grzesiekd111 
e30 maniack

Pomg: 5 razy
Doczy: 12 Pa 2008
Skd: jaworzno
Wysany: 2009-04-12, 20:21   [e30] m20b25 wymiana panewek korbowych

witam , czy jest mozliwa wymiana panewek w silniku m20b25 bez jego wyjmowania , jak z dostępem do nich?

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-04-12, 20:24   

korbowych tak głównych nie

grzesiekd111 
e30 maniack

Wysany: 2009-04-12, 20:28   

czyli miske zdejme bez problemu, bo chodzi mi tylko o panewki na korbach ?
Ostatnio zmieniony przez grzesiekd111 2009-04-12, 20:48, w caoci zmieniany 1 raz  

wiciu1919 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 29 Sty 2009
Skd: wlkp
Wysany: 2009-04-12, 21:38   

musisz poluzowac łapy silnika i go troche poniesc ile sie da potem odkrecic sróby miski i przez szczeline odkrecic pompe oleju i ja wyjąć bo przeszkadza ja tak robiłem w ecie
poradzisz sobie ja dałem rade bez kanału tylko na podnosniku
a tak nawiasem czemu zmieniasz panewki jakie objawy???? stuki brak ciśnienia zbieram informacje bo u mnie w m50 tez sa dziwne stuki
pozdr
Ostatnio zmieniony przez wiciu1919 2009-04-12, 21:40, w caoci zmieniany 1 raz  

grzesiekd111 
e30 maniack

Wysany: 2009-04-12, 21:44   

chce zmienic bo słysze stuki na zimnym silniku , byc moze jest to pompa oleju , bo po chwili zanikają, ale panewki wymienie profilaktycznie

pabello 
Miłośnik

Doczy: 27 Cze 2008
Skd: Chojnice
Wysany: 2009-04-13, 00:44   

wymiana panewek bez wyjmowania silnika? wydaje sie nie realne, bynajmiej dla mnie :wink:

BMW- Bojowa Maszyna Wojenna

wiciu1919 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 29 Sty 2009
Skd: wlkp
Wysany: 2009-04-13, 10:09   

kiedyś znajomy mechanik powiedział mi ze panewek nie powinno się wymieniać bez szlifu wału bo grozi to zatarciem bo wał nie zużywa sie symetrycznie
pozdr

grzesiekd111 
e30 maniack

Wysany: 2009-04-13, 10:40   

jakis czas temu wymieniałem panewki korbowe w mitsubishi eclipsie , tylko tam mi jedną obruciło, sama wymiana bez szlifu , mówili tez ze jak na tym zrobie 200km to będzie dobrze , w tej chwili auto od wymiany ma juz natrzaskane ok 7000 i nic nie słychac , a sama wymiana panewek na korbach bez wyjmowania silnika , czemu nie realne? przeciez po zdięciu miski jest idealny dostęp do korb

Kruczek 

Doczy: 23 Lut 2007
Skd: Orońsko
Wysany: 2009-04-13, 10:59   

nie ma reguły zależy w jakim stanie jest wał, dla mnie wymiana panewek bez sprawdzenia wału to loteria, wolałbym dołożyć trochę i mieć pewność że się za chwile znów nie wysypie.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-04-14, 18:42   

grzesiekd111 napisa/a:
przeciez po zdięciu miski jest idealny dostęp do korb

tak jest tylko w przypadku silników w poprzek w przednionapędówkach, kiedy masz silnik wzdłużnie czyli normalnie jak w samochodach a nie jeździkach przeszakdza w tym dostepie belka zawieszenia...

A wracając do tematu pewnie można wymienić panewki korbowe o ile masz pewność że wykorbienia na wale nie sa owalne czyli jak pomierzysz nie zawsze wał dostaje po :cenzura: zazwyczaj wytrzymuje dwie wymiany panewek korbowych ale bez sprawdzenia to faktycznie jak 6 w totka albo bedzie dobrze albo lipa szanse pół na pół.

A wymienianie na pałe czyli profilaktycznie... bo mi się tak wydaje to moim zdaniem głupota zdejmij jedną obejrzyj jak wyglada jej powierzchnia jeżeli powierzchnia ślizgowa jest nie uszkodzona szara powierzchnia bez plam (złoto-czerwonych), rys, żłobień nie przegrzana (granatowa powierzchnia) to panewki nie sa uszkodzone... i przyczyna zapewne lezy po stronie pompy lub układu smarowania...

Pukać też mogą swożnie tłoków jeżeli były słabo smarowane i się wytarły tulejki w korbach...

Znajdź przyczynę bo wymienisz panewki na korbach a się okaże że dalej puka...
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-04-14, 18:48, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: