BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
szarpie, dziwne obroty [M40 316i, bez gazu]
Autor Wiadomo
misirian 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 20 Kwi 2009
Skd: Sopot
Wysany: 2009-04-20, 17:35   szarpie, dziwne obroty [M40 316i, bez gazu]

Witam Was serdecznie
To pierwszy post i niestety problem.
Jak w temacie ale po kolei:
Stwierdzilem ze cieknie mi plyn z chlodnicy wiec zakupilem plyn do uszczelniania i wlalem zgodnie z instrukcja, przez 10 min silnik chodzil na jalowym z nagrzewnica wlaczona na full. Przed koncem tego czasu jeszcze tylko oprocz tempa na maxa wlaczylem obroty ddmuchawy na maxa - to byl pierwszy raz kiedy pojawily sie objawy: na jalowym obroty zacynaja falowac, od 900 spadaja do 200/300 i tak nieregualrnie przez caly czas. Odpalal bez problemu i wlasciwie potem bylo ok. Przejechalem przez miasto kilkadziesiat kilometrow i nic.
Dzisiaj wsiadam, jade do pracy i podczas jazdy (jakas 5 minuta) nagle zaczyna szarpac, widze ze obroty zaczynaja byc nieregularne i zjezdzam na pobocze, gasze silnik. Wracam na parking juz bez tego problemu i boje sie gdzies ruszyc bylem od razu u mechaniora ale ten nic nie powiedzial, popatrzyl i radzil jechac na komputer do serwisu bmw. Przed tym jednak chcialbym Was zapytac moze macie jakies tansze pomysly:)
Jak wroce z pracy sprawdze filtr powietrze, kable. Auto kupilem kilka tygodni temu i podobno elektryka byla zmieniona.
Wrocilem i zaczalem grzebac i tak:
1. Dziur i szpar na gumach nie zauwazylem
2. Przeplywomierz nie wiem w jakim jest stanie bo nie wiem jak go rozebrac
3. Silnik krokowy tak sam, w zasadzie nie wiem gdzie go znalezc, mam jedno podejrzenie ale na razie dam sobie spokoj.
4. Filtr powietrza jest brudny, moze cos od tego
5. Jestem pewny na 99% ze to cos z chlodzeniem bo wlasnie po wlaniu tego pieprz plynu zaczelo sie chrzanic do tego problem wystepuje po osiagnieciu wlasciwej temp silnika.

Nagralem film i widac ze po ok 10 min postoju (czyli temp jest na drugiej kresce) zaczyna) pierdziec i troche faluja obroty - nie gasnie ale podczas jazdy szarpie.

http://www.youtube.com/watch?v=VyOYzp86GMc

A ta czerwona kontrolka to klocki ham
Ostatnio zmieniony przez misirian 2009-04-20, 21:58, w caoci zmieniany 1 raz  

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2009-04-21, 09:07   

misirian napisa/a:
2. Przeplywomierz nie wiem w jakim jest stanie bo nie wiem jak go rozebrac

Nie rozbieraj go, bo możesz tylko zepsuć. Spróbuj załatwić od kogoś przepływomierz na podmianę (chociaż moim zdaniem to nie to ale warto się upewnić).

misirian napisa/a:
3. Silnik krokowy tak sam, w zasadzie nie wiem gdzie go znalezc, mam jedno podejrzenie ale na razie dam sobie spokoj.
.

Jest zaraz przy gumie idącej od przepływomierza do przepustnicy-warto wyjąć i wyczyścić.

misirian napisa/a:
5. Jestem pewny na 99% ze to cos z chlodzeniem bo wlasnie po wlaniu tego pieprz plynu zaczelo sie chrzanic do tego problem wystepuje po osiagnieciu wlasciwej temp silnika.

To raczej nie ma nic wspólnego z chłodzeniem. Jeśli już to z czujnikiem temperatury.

misirian 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 20 Kwi 2009
Skd: Sopot
Wysany: 2009-04-21, 09:22   

poszukam moze uda mi sie zrobic taka podmianke z przepływomierzem

silnik krokowy znajde i wyczyszcze, wiem mniej wiecej jak to sie robi moze cos pomoze

otrzymalem tez sugestie ze mogl sie za bardzo uszczelnic uklad i nie dziala odpowietrzenie co za tym idzie moze pojsc uszczelka pod glowica...

sugeruja ludzie tez zebym zobaczyl co sie dzieje pod korkiem oleju, czy jest inna konsystencja oleju...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: