BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
padajacy bezpiecznik nr 15
Autor Wiadomo
MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-05-14, 19:54   padajacy bezpiecznik nr 15

Mam zagadkę elektryczną... z przepalającym się bezpiecznikiem nr 15

Pacjent to kebab z krótkim zadem czyli e36 compact m43b16 non LPG!!! only PB

Po uruchomieniu silnika wywala bezpiecznik nr 15 15Amperowy... auto chodzi wszystko działa ale po zgaszeniu nie kręcii rozrusznikiem... trezba wymienić spalony bezpiecznik zapalić auto bezpiecznik się przepala i do momentu zgaszenia ok.

Ten bezpiecznik jest niby od lamp przeciwmgielnych przednich i oświetlania kokpitu

Dodatkowo zauważone ale nie zawsze zegar (bord komp) gaśnie i brak wskazań... wskaźnik poziomu paliwa i temperatury czasem idzie na max i czewrwone pole czyli pełen zbiornik i ugotowany silnik po chwili spada do zera rezerwa i zimny silnik... po czym wszystko wraca do normy... jak padnie bezpiecznik 15
Oświetlenie zegaró wporzadku podświetlenie regulacji wysokości świateł ok. podświetlenie przycisków elektryki szyb ok. włącznik ogrzewania szyby tylnej ok. włacznik klimy i obiegu zamkniętego ok.
Nie działa regulacja i grzanie lusterek, nie podświetlone są pokrętła regulacji temperatury i nawiewu nie podświetlony jest przycisk awaryjnych i nie podświetlone są diagramy nad wąłcznikiem świateł pozycji i mijania oraz świateł przeciwmgielnych... oraz czujnik temperatury zewnętrznej pokazuje na kompie głupoty jest 18* stopni na zewnątrz a pokazuje 3* i odzywa się gong oblodzeniowy przy uruchamianiu....
Niby zbiegło się to w czasie z podłaczeniem radia w aucie ale wymontowano radio kieszeń i nic to samo przewody nie są poprzecirane bo podejrzewałem zwarcie do kieszeni radia.

Wcześniej padła sprężarka klimy ale to usterka mechaniczna zatarła się oraz uszkodzony był lewy halogen stłuczony (zdemontowany) przepalona żarówka lewego tylnego kierunkowskazu (wymieniona) oraz był przepalony bezpiecznik nr 24 lub 26 (niepamietam wymieniłem) ale teraz jest cały, pada od czasu do czasu bezpiecznik 15 ale nie zawsze. Niestey podłączenie do kompa nie wykryło usterek
Przeszukałem tematy odnośnie głupienia elektryki w e36 zbyt dużo podobieństw i niejasnosci niby przewód od czujnika wstecznego biegu przy lewarku a może zielono-żółty przewód na rozruszniku zaśniedziały a może zwiera oprawka światła cofania a może przewód od czujnika poziomu paliwa a może wiązka w tylnej klapie...nie wiem ale bezpieczniki się kończą :x maiałem coś podobnego w e34 touring zwarcie pod tylną klapą przewodu od oswietlenia tablicy rejestracyjenej i padała cała prawa pozycja w aucie i egipskie ciemności wewnatrz auta
Pytanie może ktoś już miał podobny problem... dodam nie zawsze się to dzieje

Z czym jest jeszcze powiazany obwód zabezpieczony bezpiecznikiem nr15?????

P.S. acha nie jest to tez wina gniazda zaplaniczki auto bez "rauchen paket'" :wink:

[ Dodano: 2009-05-17, 12:29 ]
:x uporałem się z bezpiecznikiem nr 15 pęknięta izolacja przy samej wtyczce od halogenu

To teraz pada jeden za drugim numer 46 :x czyli odpowiadający za instrumety typu wskaźniki paliwa i temperatury, wyświetlacz bord komputera i światła hamowania i tempomat... ale o dziwo gdy jest zimno ok. jak słońce przygrzeje strzela bezpiecznik i niemożna uruchomić auta nie kręci rozrusznikiem i brak świateł stop.

Dobra obudowy lamp styki żarówki spoko, włącznik przy pedale jeszcze mi został do sprawdzenia lubi się z wiekiem posypać bo sadziłęm że przepala się podczas naciskania na pedął hamulca ale nie nie dlaczego jest to zależne od temperatury zewnętrznej otoczenia??? Na razie wyciągnałem czujnik temperatury tak dla testu czy to on czasewm nie powoduje zwarcia w instalacji bo pokazywał raz dobrze z błedem do 0,5 stopnia w dół a raz kompletne bzdury od -40 do -37 stopni.

O dziwo drugi dzień jeszcze nie padł bezpiecznik zobaczymy jak przygrzeje słońce...

No i wszystko jasne nowy czujnik temperatury i skończyły się problemy
z lusterkami też doszedłem do ładu... ktoś wczesniej rozpebeszął drzwi i popierdolił piny w kostce źle poukładał przewody... najpierw wyszło mi w wersji angielskiej :wink: lewe zamiast prawego góra zamiast dołu i lewo prawo pomylone... jednak teraz jest już ok. działają grzeją i koniec problemów z leketryka... co do podświtlenia kokpitu żaróweczki wymienione... koniec. :spoko:
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-05-22, 12:45, w caoci zmieniany 5 razy  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: