Wysany: 2009-06-01, 20:06 E36 Mega twarde sprzęgło ! ! !
Witam, mam następujący problem
Zmieniłem silnik w swoim E36 z M52B20 na M52B28
wyjmując silnik zagiął się przewód na wysprzęgliku tak że jego przepustowość się zmniejszyła ...
wszystko poskładałem, i od wyjazdu sprzęgło chodziło mega twardo, w korkach dosłownie nie da się wytrzymać . . .
Pomyślałem że to przez ten przewód . . .
Wymieniłem przewód, odpowietrzyłem wysprzęglik (tak jak karze instrukcja przód auta uniesiony) ale dalej to samo . . Jest Mega twardo
Gdzie może leżeć przyczyna ...
Jak silnik był jeszcze w dawcy wszystko było OK
sprzęgło chodziło prawie jak nówka, ładnie łapało, miękko chodziło...
Przy SWAPie była zdejmowana skrzynia, ale nie rozkręcałem nawet sprzęgła i docisku ...
Wyjąłem tylko łożysko oporowe, było w dobrym stanie, nasmarowałem je WD-40 i złożyłem ...
Doradźcie coś . . . od czego zacząć, co najpierw sprawdzić
Przerabiam podobny temat obecnie, jednak z twojej diagnozy wynika ze to nie raczej pompka sprzęgła, jakby ci pompka padła to pedał zapene chodziłby miękko bo ta nie tłoczyła odpowiedniego ciśnienia tj popuszczała by. A jak jest u ciebie z dociskiem? od 2,8? sprawdz czy bolec sprzegla dobrze siedzi w stroim miejscu
tak przy okazji podepne sie pod temat, jakis czas temu wystrzelił mi wysprzęglik... jako ze mialem mozliwosc kupienia nowego w dobrych pieniązkach to kupilem, załozyłem odpowietrzyłem i ?! kupa niestety pedał miękki jakby był nie odpowietrzony, a przesiedziałem wczoraj ze 2 godziny i odpowietrzałem. Sprawa wyglada tak jakby było bardzo małe cisnienie, bo gdy wyciagnalem wysprzeglik i zaparłem się nim o miske olejową kumpel wciskał pedał sprzegła i bolec wychodzil jednak bardzo mizernie jakbym sie mocniej zaparł to bym go wcisnal do konca;) Co to moze byc? dalej zapowietrzony układ? szczerze juz wątpie to bo tak jak pisalem cale popoludnie przesiedzialem przy tym, rozmawialem z jednym mechanikiem i powiedzial ze jakis paproch czy cos podobnego mogło podejsc do pompki i przez to nie trzyma cisnienia, mozliwe? wczesniej pompka byłą oczywiscie w 100% sprawna
Przerabiam podobny temat obecnie, jednak z twojej diagnozy wynika ze to nie raczej pompka sprzęgła, jakby ci pompka padła to pedał zapene chodziłby miękko bo ta nie tłoczyła odpowiedniego ciśnienia tj popuszczała by. A jak jest u ciebie z dociskiem? od 2,8? sprawdz czy bolec sprzegla dobrze siedzi w stroim miejscu
Tak, sprzęgło oraz docisk są od 2.8, nawet ich nie zdejmowałem przy swapie bo jak jeździłem "dawcą" to wszystko idealnie pracowało ...
bolec sprzęgła
AREOX_m52 napisa/a:
tak przy okazji podepne sie pod temat, jakis czas temu wystrzelił mi wysprzęglik... jako ze mialem mozliwosc kupienia nowego w dobrych pieniązkach to kupilem, załozyłem odpowietrzyłem i ?! kupa niestety pedał miękki jakby był nie odpowietrzony, a przesiedziałem wczoraj ze 2 godziny i odpowietrzałem. Sprawa wyglada tak jakby było bardzo małe cisnienie, bo gdy wyciagnalem wysprzeglik i zaparłem się nim o miske olejową kumpel wciskał pedał sprzegła i bolec wychodzil jednak bardzo mizernie jakbym sie mocniej zaparł to bym go wcisnal do konca;) Co to moze byc? dalej zapowietrzony układ? szczerze juz wątpie to bo tak jak pisalem cale popoludnie przesiedzialem przy tym, rozmawialem z jednym mechanikiem i powiedzial ze jakis paproch czy cos podobnego mogło podejsc do pompki i przez to nie trzyma cisnienia, mozliwe? wczesniej pompka byłą oczywiscie w 100% sprawna
Może kewstia odpowietrzenie wysprzęglika, prawidłowo odpowietrza się go w ten sposób że trzeba podnieść do góry sam przód auta - na podnośniku najprościej
Żeby sobie ułatwić ja poprowadziłem przewód od odpowietrznika wysprzęglika do zbiorniczka wyrównawczego żeby nie dolewać co chwila. Potem pompowałem aż przestały lecieć bąbelki powietrza . . .
zakręciłem odpowietrznik na wysprzęgliku, potem jeszcze parę razy normalnego odpowietrzenia żeby nowy płyn zalać do układu ,a nie ten stary który płynął z odpowietrznika wysprzęglika i tyle
AREOX_m52, myślę że dalej masz zapowietrzoną pompę wysprzęglika. One są strasznie uparte tak że czasem możesz 2 dni odpowietrzać a i tak nie odpowietrzysz. Niedawno był poruszany temat odpowietrzania w którym opisałem swój pewny sposób na odpowietrzanie układu ; ]