BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problem z obrotomierzem i ekonomizerem....:(
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2005-01-19, 20:40   Problem z obrotomierzem i ekonomizerem....:(

Mam taka usterke w E30 316..mianowicie nie dziala mi obrotomierz i ekonomizer..tzn ok raz dziennie dzialaja przez chwile. I jeszcze jedno..jak gasze silnik to brotomierz z "0" na sekunde podskakuje na jakas tam wartosc.

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-01-19, 23:18   Problem

W "elektryce" ten problem nazywa sie krótko - brak tzw. "masy" - nie dochodzi (-) 12 V.Proponuję dokrecić przewody "masowe" w komorze silnikowej , lub najpierw odkręcić, przeczyścić połączenia i dokręcić ponownie . Powinno pomóc.
Pzdr - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Anonymous
Go
Wysany: 2005-01-19, 23:26   

Niestety grzebanie w desce nic nie dało :( .... Wszystko pozostałe na tablicy działa jak "lala" tylko ten nieszczęsny obrotomierz i ekonomizer. Za masą spróbuje, chociaz nie ukrywam, że mam wątpliwości czy to pomorze. czy chodzi o główny przewód masowy?

[ Dodano: 2005-01-19, 22:28 ]
Jeszcze wracając do samych zegarów. Chyba cos zle zrozumiałem, bo wyczyścilem tylko kosci doprowadzajace wiazki do tablicy...o jaki klocek chodzi dokladnie?

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-01-19, 23:42   

z tylu zegarow masz 3 wyjscia i 3 albo 2 kostki...niebieska zolta i biala, o te chodzi :)

mgr inż. Jędrek ;)

Anonymous
Go
Wysany: 2005-01-19, 23:44   

Aaaa...no to kostki od wiazek to juz sprawdzałem.....nie pomogło... :?

sebo 

Doczy: 02 Sie 2004
Skd: kobyłka near wawa
Wysany: 2005-01-20, 00:01   

nie nie chodzi o te z tylu zegarow z przodu jest taka nazwijmy to wpinka wtyczka czy cos takiego z tego nie wychodza zadne kabelki ale to jest odpowiedzialne wlasnie za dzialanie obrotomierza i ekonomizera jest to ponizej zegaru obrotomierza i jest bkoloru bialego(przynajmniej u mnie) sa tam dwa zatrzaski trzeba je mocno scisnac i pociagnac do siebie i wtedy wyjdzie taki maly klocuszek z 5 czy 6 stykami juz nie pamietam ile ich bylo wewnatrz tego klocuszka jest malenka plytka z malym scalaczkiem dalej mnie ciekawi co to jest ale wiem ze po wyjeciu lub poluzowaniu tego nie dziala wlasnie ekonomizer i obrotomierz

była E30 320i coupe

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2005-01-20, 13:19   

oj jezu chlopaki, ale wy sie znacie :-) 8)

wymien sobie czujnik predkosci ktory masz zamontowany w dyfrze i wszystko bedzie oki...

jeszcze dla pewnoscie sprawdz czy jak jedziesz to jak lekko nacisniesz gaz albo mocniej to czy wtedy ekonomizer masz na maksa a jak jedziesz z jakas tam predkoscia i masz zapiety bieg i wtedy puscisz gaz to ekonomizer spada do zera... jak tak jest to wymien czujnik... 8)

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2005-01-20, 13:59   

loko ale ten czujnik jest odpowiedzialny za predkosciomierz a nie obrotomierz .....

Anonymous
Go
Wysany: 2005-01-20, 23:57   Dzieki Wam ale juz sprawa jest dla mnie jasniejsza...

Rozebralem dokladnie licznik i okazalo sie....ze jakis domorosly elektronik majdrował przerabiajac oryginalne akumulatorki od inspekcji na baterie paluszki !! ! cała lytka jest posmarkana ze plakac sie chce. Wymienilem baterie, popoprawialem ile moglem luty....i zadzialalo! I ekonomizer i obrotomierz .....niestety na kilkanascie minut bo potem znowu zdechlo ( oczywiscie jak juz wszystko poskladalem do kupy :evil: )

Chyba kupie cała nowa szafe....Co do tej bialej wtyczki z przodu zegarow, to moze i masz racje ze wlasnie to moze nie kontaktowac, bo ta wtyczke tez wymontowalem, ale teraz zaluje ze nie przeciscilem tam stykow, bo moze wlasnie tam nie kontaktuje zaraza.

drencrom
[Usunity]

Wysany: 2005-02-16, 19:55   

ta biala wtyczka to tzw. coding plug, czyli wtyczka kodujaca.

http://www.realoem.com/bm...064&hg=62&fg=05

nr. 11 na rysunku.

co ona koduje? czesc ta jest odpowiedzialna za dopasowanie obrotomierza i ekonomizera do zamontowanego silnika. jezeli zamontujesz do twojej 316 wtyczke kodujaca od 325 obrotomierz bedie wskazywal 50% wyzsze wartosci niz zeczywiste. jest to logiczne: 325 ma z punktu widzenia 316 50% wiecej cylindrow i o 50% wieksza czestotliwosc zaplonu.

pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: