Wysłany: 2009-09-22, 20:55 m20 problem z odpalaniem
Cześć
ostatnio zacząłem miewać problemy z odpaleniem silnika ciepłym i zimnym, potrafię kręcić nawet 20 sekund, i czasem jest tak ze jak już "puszcze rozrusznik" to samochód zamamrocze i wkręci się na obroty (w sensie zapali). czasem pali od reki, czasem trzeba chwili, czasem dłuższej...
Wykluczyłem czujnik położenia walu (podmieniłem na inny)
I tak się zastanawiam czy to nie jest objaw umierającej pompy paliwa
mam jeszcze jeden objaw, tyle ze nie wiem czy jest związany z tym samym, otóż gdy jadę sobie 30 km/h na drugim biegu i trzymam przepustnice w stałym położeniu, to czuć delikatne szarpanie autem, na LPG nie ma takiego objawu, stad moje podejrzenie ze to coś z układem paliwowym.
co myślicie ?
ile zdrowa pompa powinna dawać ciśnienia? i gdzie je mierzyć ? (trójnik przed regulator ciśnienia i manometr )
Mam podobne objawy (m20b20). Pompę paliwa mam nową.
Co do ciśnienia-powinna dawać min. 3 bar. Mierzone przed regulatorem ciśnienia.
Ale wydajność sprawdzasz inaczej-zdejmujesz wąż doprowadzający paliwo do regulatora napompować ok. 850 cm3 paliwa.
Jak dojdziesz, co u Ciebie było skopane-daj znać.
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2009-09-22, 21:45, w całości zmieniany 2 razy
Czesc nie wiem czy pomoge choc troche ale mialem podobne objawy przy swoim m20b25 a dodatkowym objawem jaki mialem bylo potezne szarpanie na benzynie jak puscilem noge z gazu. tez szukalem przyczyny i podmienialem rozne rzeczy. w koncu podmienilem przeplywke i szystko bylo dobrze. nie szarpalo silnik odpalal bez problemu i czuc bylo poprawe zarowno na gazie jak i benzynie. postarajcie sie podmienic przeplywke i zobaczycie co wtedy.
Pozdro
[ Dodano: 2010-04-19, 19:23 ]
I jak doszedłeś ładu z autem?
Z tym szarpaniem w moim m20b25 miałem podobnie przy 2200 - 2400 obr/min.
Dodatkowo problem z odpalaniem (na zimno i ciepło). Po dłuższym kręceniu (kilkanaście sekund) i wreszcie odpaleniu z wielką chmurą pełną smrodu benzyny chodziła jak dziwka ) zalana po imprezie... po chwili było ok, tylko czasem po 30 sekundach działąnia nagle gasła,
.
Ostatnio się pobawiłem i poszedłem w mini koszty i zrobiłem kilka zmian.
Zmieniłem:
1. wtryski -bez rezultatu (200PLN)
2. Czujnik temperatury płynu chłodzącego komputera (60PLN)
3. regulacja CO - bez większego wpływu (imbus 5mm i zabawa)
4. komputer silnika (oryginalny się nie resetował po odłączeniu zasilania) - trochę lepiej (100PLN).
5. czyszczenie zaworu krokowego powietrza wolnych obrotów - preparat w sprayu do czyszczenia przepustnic (chemia 20PLN)
6. czujnik temperatury powietrza w przepływce - 60PLN w InterCarsie
Efekt - zajeboza ))
Sprawa czujnika temperatury powietrza KLUCZOWA
Nie usuwałem czujnika z przepływki tylko dodatkowy zamontowałem za filtrem powietrza i przepiąłem elektrykę (odpiąłem przewód z pinu nr 1 wtyczki przepływki i drugi biegun czujnika połączyłem do nr 4 - jak oryginał).
[ Dodano: 2010-04-25, 14:06 ]
Namiary na czujnik temperatury powietrza:
Producent: TOPRAN
nr bosch: 0280 130 039
nr seat-vw: 046905379
nr InterCars: IC-400070