Wysany: 2010-03-28, 18:47 Niedziałający obrotomierz i ekonomizer E30
Witam. Mam problem z niedziałającym obrotomierzem i ekonomizerem. Ostatnio mi przerywał obrotomierz, a po jakimś czasie całkiem padł. Dodam ze na innym zegarach problem jest ten sam.
Widze ze mamy ten sam problem ja ostatnio pozyczyłem dobre zegary od kogoś zeby sprawdzić czy beda chodziły u mnie po czym podłaczyłem i nie dość ze nie działały to jeszcze sie popsuły
Równocześnie z obrotomierzem padł mi ten zegarek na desce. Jak zapale światła to zegarek się podświetla ale nic nie pokazuje, dopiero jak poruszę kostka to coś tam mruga, chwile jest a chwile nie. Nie wiem czy to ma jakiś związek z zegarami.
Pomg: 2 razy Doczy: 22 Sie 2009 Skd: Będzin (sląskie)
Wysany: 2010-03-29, 19:25
masz ten sam problem co ja
mianowicie nie masz prądu na kablu czerwono zielonym
sprawdź czy masz światełko w schowku pewnie tez nie
sprawa jest przeze mnie sprawdzana - obrotek i eko chodziły po czym zaczęły przerywać i padło. Źródłem problemu jest pewnie zgubienie się tego plusa pod deska (kabel tego koloru to +12v do większości urządzeń). Czekam na schemat kostek od kolegi i będę dalej gmerał bo elektrycy rozkładają ręce.
Ps sprawdź bezpiecznik nr 21 bo stamtąd zaczyna się ten przewód. Najprawdopodobniej jak znajdziesz przerwę i ruszy ci zegarek w desce to i obrotek będzie śmigał. Daj znać jak coś rozkminisz - ja na pewno napisze jak coś wymyśle w temacie
_________________ E30 Touring - project in progress - sprzedane
E30 Coupe - dupowozik
Z3 Roadster - lansowozik
Światło w schowku mam (schowek mi się ostatnio zaciął i go wywaliłem także to światełko działa caly czas ) A zegarek Ci podświetla (chodzi mi o samo podświetlenie nie o wyswietlacz)?
Ostatnio zmieniony przez gieroy91 2010-03-29, 21:09, w caoci zmieniany 1 raz
Wysany: 2010-03-29, 22:32
obrotek jeszcze jest martwy - zegarek i schowek dzialaja bo z innego miejsca wziałem prad. Niestety te auta maja slabe kable lektryczne no i wiek robi tez swoje. Np nie dzialalo mi oswietlenie wnetrza przyczyna okazaly sie kable w wiazce na podlodze - po ruszeniu rozpadly mi sie w rekach
E30 Coupe - dupowozik
Z3 Roadster - lansowozik
Mi też nie działa podświetlenie kabiny. No ale najważniejszy jest ten obrotomierz. Jak będziesz miał jakieś rozwiązanie to pisz. Ja jak coś wymyśle to napisze.
Wysany: 2010-03-30, 08:38
co do oświetlenia kabiny. Rozbierz półkę pod kierownica i boczek z głośnikiem. Potem odchyl w tym miejscu dywan i zobaczysz wiązkę idąca wzdłuż progu. Są w niej kable czerwone z zielonym paskiem. U mnie w miejscu załamania się wiązki przy podłodze kable porostu się utleniły. Bierzesz jakiegoś plusa i dotykasz do tych przewodów (czerwony z zielonym paskiem) i po kolei cie się będą lampki zapalać. Jeśli nie sprawdź miernikiem te kabelki. Jak jest tam prąd a oświetlenie nie działa to przerwa jest dalej. Wiązka idzie wzdłuż progu i przy fotelu skręca w prawo i idzie na druga stronę auta. Reszta wiązki idzie do słupka środkowego. Analogicznie jest z drugiej strony.
Oczywiście to w przypadku jak nie masz plusa na lampkach. Najpierw polecam to sprawdzić (długi kabel z masa nawet bezpośrednio z klemy aku i mierzymy styki przy lampce) bo możesz nie mieć tez masy - w takim przypadku krańcówki do wyjęcia i wyczyszczenia.
E30 Coupe - dupowozik
Z3 Roadster - lansowozik
Poszperałem trochę po necie i znalazłem odpowiedz chyba. W zegarach znajdują się akumulatorki, prawdopodobnie te baterie są przyczyna niedziałającego obrotomierza i ekonomizera. Jeszcze dziś to sprawdzę jakoś i dam znać czy poskutkowało.
Wysany: 2010-04-01, 23:12
raczej to nie bedzie to
aktualnie mam na podmiane wlozone zegary z padnietymi aku i obrotomierz dziala. Tak jak mowie ja mam prad na czarnym kablu wiec u mnie problemem byl sam obrotomierz - cale zegary byly ok
E30 Coupe - dupowozik
Z3 Roadster - lansowozik
hejka u mnie to samo - przez kilka sekund działa obro i eko potem nic - ki diabeł ? tak na marginesie to zegarek i schowek - ok. pozdrawiam i czekam na rozwój tematu bo dalej nie wiem gdzie i co rozbierać do naprawy.
Jeszcze może być padnięty komp. Dziś rozebrałem całe zegary ale jak zobaczyłem ile trzeba się będzie bawić z wymiana aku dałem sobie spokój. Pomyślałem że skoro na innych zegarach było to samo to wymiana aku nic nie da, a kompa innego nie mam skąd wziąć. Sterownik od zwykłego e30 318 będzie pasował czy musi być od IS-a?
Wysany: 2010-04-04, 14:06
bzyko napisa/a:
hejka u mnie to samo - przez kilka sekund działa obro i eko potem nic - ki diabeł ? tak na marginesie to zegarek i schowek - ok. pozdrawiam i czekam na rozwój tematu bo dalej nie wiem gdzie i co rozbierać do naprawy.
kolego jesli po odpaleniu dziala ci obrotek z eko tylko chwile i potem pada to dwie mozliwosci
albo gdzie lut jest slaby (ale to mniej prawdopodobne jesli caly czas dzialaja np 10 sek i kaplica a potem odpalisz i znow chodza)
albo jakis scalak czy kondensator jest uszkodzony w tej dolnej plycie z bateriami - najprosciej podmienic i sprawdzic co sie bedzie dzialo.
niestety z tymi zegarami tak jest - albo dzialaja caly czas albo non stop sie cos pier.. w nich - najwygodniej miec ze trzy sztuki zegarow i robic podmianki - wtedy najszybciej da sie dojsc co wysiadlo.
E30 Coupe - dupowozik
Z3 Roadster - lansowozik
dzięki, będę kombinował z wymianą. a jeszcze dla urozmaicenia moich "wesołych" zegarów to oświetlenie tej części z obro i eko raz się zapala a raz gaśnie - niezłe jaja z tym tematem
a słuchajcie tego;)
Takich cudów nie słyszeliście jeszcze. W moim E30, nie działało oświetlenie kabiny, schowka, zegarek też nie działa, ale z tym dałem sobie rade, z obrotomierzem i eko próbowałem ale nie udało mi się ( nie mam takiego przewodu na kablach wysokiego napięcia) ale to jest teraz nie istotne. Jak wsuwałem pewnego razu radio do kieszeni i troszkę użyłem siły (troszkę) to nie dość że eko zaczął się wychylać to jeszcze obrotomierz ruszył się, ale gdy puściłem radio i się wysunęło trochę to padło. jak wcisnąłem radio to działa. ale po pewnej chwili radości coś zaczęło śmierdzieć i zauważyłem że kabel od podświetlenia kabiny się jara przy głośniku. Nie złe jaja, nie wiem co o tym myśleć ale jest zajebiście
a pro po tego że nie mam tego kabla na przewodach wysokiego napięcia to ma jakiś wpływ?
cześć
ja mam podobny problem
po przekładce silnika z b20 na b25 nie działa ekonomizer,
obrotomierz jest OK - ale musiałem dołożyć dodatkowy przewód od cewki do okrągłego złącza wiązki , dopiero wtedy zaczął działać.
dodam że silnik który włożyłem jest starszego typu - ze starym złączem diadnostycznym i był przełożony ze swoją wiązką
czy ktos ma pomysł jak pobudzić wskazóweczkę od eko ?
Cześć. Słuchajcie takiego czegoś. U mnie problem sam sie rozwiązał. Mianowicie ostatnio padły mi łożyska w alternatorze i pękł pasek. Dzień później gdy zacząłem to wymieniać, robić itp odpalam samochód a tu zaskoczenie bo działa obrotomierz, ekonomizer i zegarek. E30 to bardzo dziwne samochody ni z tego ni z owego się psują a później same się naprawiają