BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
M50B25 kompresja
Autor Wiadomo
77royal 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 14 Maj 2009
Skd: Wawa
Wysany: 2009-09-30, 22:23   M50B25 kompresja

Cześć. Mam pytanko odnośnie ciśnienia sprężania w cylindrach w silniku m50b25. Bunia łyka mi olej i robiłem pomiar wyszło koło 15 na 2 cylindrach 14,5. Nie robiłem próby olejowej. Pomiar robiony na zimnym silniku. Czy te wartości są ok? Jakie powinny być?

kafarek 
Master of desaster

Pomg: 14 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: Tczew
Wysany: 2009-09-30, 22:27   

jest spoko, nie ma potrzeby robić próby olejowej... Na zimnym silniku ;) Od kiedy robi się pomiar kompresji na zimnym? :wow:

POTEGAT 

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Gru 2008
Skd: Jędrzejów
Wysany: 2009-09-30, 22:31   

Ciśnienie na cylindrach nie ma nic wspólnego ze zużyciem oleju 14.5 i 15 to bardzo dobry wynik.do wymiany mogą być (pewnie są ) uszczelniacze zaworowe a może i pierścieni zgarniające
Ile bierze
Ps ciśnienie mierzy się na gorącym silniku

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-09-30, 22:37   

pomiar sprężania w benzyniakach wykonuje się na ciepłym silniku minium 80*C a w dizlach na zimnym poniżej 30*C to po pierwsze.
Jeżeli łyka olej a nie ma wycieków i nie kopci rano po odpaleniu (wtedy by brał przez uszczelniacze zaworowe) to podejrzewam że kompresja siądzie o 1-1,5 atm na ciepłym a olej m50b25 najlepiej wcina w czsie jazdy w trasie przez zużyte lub zapieczone pierścienie lub zużytą gładź tuleji cylindrów (baryłkowaty kształt tuleji cylindra ) lub podczas ostrej jazdy powyżej 4tys/obr w górę... lubi wtedy wypić więcej oleju niż przy normalnej defiladowym tempie np. do pracy czy na zakupy.

Kafarek jak najbardziej wykonać próbę na mokro (olejową) dla porównania wtedy wiesz czy bierze przez czapkę czy pierścieniami więc nie mieszaj chłopakowi w głowie.

77royal 

Wysany: 2009-09-30, 22:47   

To znaczy że jak zwykle musze zmienic mechanika.... Już mnie to wku :x ze przez cały czas spotykam się z brakiem kompetencji z ich strony. Miałem nadzieje ze to tylko czapka będzie do roboty bez ruszania dołu. W innym przypadku to juz wole zmienić silnik. Oleju bieże róznie zależy jak go cisne ale sa to spore ubytki. Napewno łyka góra bo dymi po odpuszczeniu gazu podczas jazdy przy hamowaniu silnikiem. Miałem nadzieje ze te pomiary będa oznaczć ze dołu nie trzeba dotykać. Cóz zrobie pomiar jeszcze raz na ciepłym. Dzieki za podpowiedzi.

POTEGAT 

Wysany: 2009-09-30, 23:01   

Ja bym nie zmieniał silnika
dałbym nowe pierścienie i zrobił głowice

77royal 

Wysany: 2009-09-30, 23:08   

POTEGAT napisa/a:
Ja bym nie zmieniał silnika
dałbym nowe pierścienie i zrobił głowice

A co z gładzia cylindra, panewkami itp? Jak robić to wszystko Taniej mi wyjdzie kupic taki silnik z jakiegos automata. Tym bardziej ze samochód jeżdzi więc mam czas na poszukiwania czegos w dobrym stanie. Z tego co sie naczytałem na forum i z własnych obserwacji mechaników partaczy to istnieje duże ryzyko ze remont i tak zostanie zpier... albo starczy na 15tyś km.

POTEGAT 

Wysany: 2009-10-01, 08:44   

Ja patrzę trochę inaczej na to bo sam bym sobie to zrobił więc brak robocizny
A co do remontu to jak panewy nie grają to tylko pierścienie i głowica z doświadczenia wiem że gładz cylindra w bmw psuje się rzadko pewnie ktoś ją przegrzał i dlatego .
Remont wyjdzie na pewno 1500 do 2000 pln więc lepiej kupić silnik tylko dobry.
A tak w ogóle to nie pisałeś ile bierze tego oleju

kafarek 
Master of desaster

Wysany: 2009-10-01, 12:41   

MARAS napisa/a:
Kafarek jak najbardziej wykonać próbę na mokro (olejową) dla porównania wtedy wiesz czy bierze przez czapkę czy pierścieniami więc nie mieszaj chłopakowi w głowie.

Napisał chłopak, że zrobił pomiar kompresji na sucho i wyszło 14,5/15 atm. Po co zatem robić olejową, skoro już jest dobrze? Wyjdzie z 18/19 atm... Lepiej niech zrobi próbę suchą na ciepłym silniku, i wtedy z próbą olejową.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-10-01, 18:21   

kafarek napisa/a:
MARAS napisa/a:

Napisał chłopak, że zrobił pomiar kompresji na sucho i wyszło 14,5/15 atm. Po co zatem robić olejową, skoro już jest dobrze? Wyjdzie z 18/19 atm... Lepiej niech zrobi próbę suchą na ciepłym silniku, i wtedy z próbą olejową.

No i tu się mylisz... a jaką ma pewność że manometr jest właściwie wyskalowany tym bardziej jak napisał niewiadomo jaki jets faktyczny przebieg przebieg i ta wartość jest stosunkowo duża jak na kilkunastoletni motor,
Pomiar powinien być podobny na sucho i mokro +/- 1atm. a jezeli by wyszło na mokro 18 czy 19 obstawiałbym na złe wskazania (uszkodzenie) manometru i to że jednak pierścionki sa zużyte... ewentualnie zbyt duża ilość oleju wstrzyknięta do cylindra, pozatym napisał że pomair na zimno na ciepło może być słabiej
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-10-01, 18:24, w caoci zmieniany 2 razy  

bujan21 

Doczy: 09 Pa 2008
Skd: Błonie
Wysany: 2009-10-01, 19:04   

Miałem przypadki że kompresja była ok, a silnik żarł olej jak wściekły. Zrzuciłem głowicę i ku mojemu zdziwieniu uszczelniacze nie były poparciałe, więc odkręcam miskę i wyciągam tłok a tu tylko pierścienie olejowe są wytarte i przygrzane. Różne są przypadki, ale ja wychodzę z założenia że lepiej zrobić swój silnik, bo jak kupisz drugi może okazać się porażką

piotrbmw4 

Doczy: 20 Gru 2008
Skd: NOWY DWOR GDANSKI
Wysany: 2010-01-26, 16:05   

mi takrze sprawdzano kompresje na zimnym silniku co to ma za znaczenie???

bujonik 

Pomg: 3 razy
Doczy: 13 Pa 2008
Wysany: 2010-01-26, 16:37   

"także" tak się pisze poprawnie, a nie "takrze":)
Ostatnio zmieniony przez bujonik 2010-01-26, 18:49, w caoci zmieniany 2 razy  

piotrbmw4 

Doczy: 20 Gru 2008
Skd: NOWY DWOR GDANSKI
Wysany: 2010-01-26, 17:37   

kolego bujonik tu sie pisze o poważnych problemach a nie o błedach ortograficznych .Jezeli pragniesz sie udzielic poraz kolejny to napisz cos madrego z tematem poruszanym!!!!!

bujonik 

Pomg: 3 razy
Doczy: 13 Pa 2008
Wysany: 2010-01-26, 17:41   

to jest bardzo mądre...!!!!!
a co do kompresji na logikę ludzie !! ! wiadomo że jak silnik jest jest zimny to jest większe ciśnienie gdyż olej jest gęsty,metal jest skurczony, wszystko stawia większy opór... dlatego jak silnik nie trzyma kompresji bez problemu odpali jak jest zimny a na ciepłym już nie chce...
Ostatnio zmieniony przez bujonik 2010-01-26, 17:46, w caoci zmieniany 1 raz  

kafarek 
Master of desaster

Wysany: 2010-01-26, 18:39   

Poprawna polszczyzna jest bardzo ważna.. Polecam obejrzeć ten wywód i przepraszam za offa..

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: