Witam wszystkich
Postów na ten temat przeczytałem wiele ale nie do konca znalazlem odpowiedź na nurtującą mnie sprawe. Mianowicie od niedawna posiadam E39 TDS i zauwazylem ze nawet jak sa mrozy to silnik bardzo szybko łapie temperature. JAk dojdzie do 90 stopni to stoi rowniotko jak poranna stójka:) Niby wszystmko ok ale wczesniej mialem kochane E30 2.4TD i silnik sie grzal po przejechaniu z 10-15km a tu temepratura jest po 3-4 kilosach...nie ma bata cos mi sie nie podoba z tym. Nadmienie ze stan płynu jest ok iw srodku bardzo cieplo...Co najpierw sprawdzic? jak mowilem auto nie łapie wiecej jak 90 stopni
nawet poczciwy TDS w e34 był już nagrzany po przejechaniu ok 3km. w beemkach z silnikiem diesla przed chłodnicą jest żaluzja która przesłania ją gdy silnik jest zimny a otwiera się jak silnik wychodzi ponad temperature normalnej pracy poczym znów się zamyka gdy nadto się wychłodzi. steruje tym elektro zawór a samo uchylanie i przesłanianie żaluzji odbywa się za pomoca podciśnienienia reguowanego elektrozaworem.
http://www.realoem.com/bm...137&hg=17&fg=05
To że e39 z dieslem rozgrzewa się szybko moze być zasługą także dodatkowego podgrzewania silnika Webasto w e39 z silnikami M57d30 było standardem nie pamietam jak jest w przypadku TDSa ale chyba posiada.
Zapewniam cię, ze wszystko jest z Twoim autem jak najbardziej w porządku. Sam piszesz, ze wskazówka temperatury stoi w pionie jak zamurowana. Tak ma być i jest to jak najbardziej prawidłowy objaw. Gdyby się przegrzewał np. w przypadku uszkodzenia czujnika temperatury a wskazówka stałą w pionie nadal włączał by się dodatkowy wentylator elektryczny przed chłodnicą w jaki jest wyposażone każde bmw z silnikem diesla.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2010-02-13, 13:44, w caoci zmieniany 1 raz