BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Głowice m20 - badania przepływu
Autor Wiadomo
Pietrek 
Inspektor Gadżet

Pomg: 12 razy
Doczy: 07 Cze 2006
Skd: Czeladź - Piaski
Wysany: 2010-03-29, 23:13   Głowice m20 - badania przepływu

Poczytajcie sobie ;)

http://speedtalk.com/foru...5f25cdb57238978

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2010-03-30, 21:27   

a tak w skrócie bo za wiele nie zrozumiałem :)

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-03-30, 21:59   

Tak w skrócie to że konstrukcja głowic m20 z lat 70 zawstydza niektóre dzisiejsze konstrukcje 4 zaworowe...
że głowica z końcówką 200 ma słaby stosunek na przewietrzanie cylindra lepsza jest zx końcówką 731 a najlepiej wypada 885 bo jest najwydajniejsza...
Koleś ma poprostu sprzęt i możliwości zabawy i zbadał przepływy powietrza kilku głowic badając ich wpływ na napełnianie i opróżnianie cylindrów... wzgledem innych konstrukcji i producentów.

Fajne ale czytałem to już jakiś czas temu jak wierzyłem, że eta z czapką od 2,0 to szatan będzie... na dzien dzisjeszy nic w tym temacie sie nie zmieniło jak dla mnie a potwierdzonych wykresem z hamowni efektywności takiej hybrydy jeszcze w PL nie spotkałem... Wszyscy opisują jedynie subiektywne własne odczucia i porównania względem starego poczciwego M20b25... oraz mało precyzyjne pomiary sfilmowane telefonami komórkowymi.

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2010-03-30, 22:38   

MARAS, tyle zrozumialem bo translator przetłumaczył ale cos tam jeszcze było o m10,m30

o tym jaki wplyw na głowice ma skok tłoka bo tych rzeczy nie moge tam rozszyfrowac

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Wysany: 2010-03-30, 23:27   

Ok głowica 200 wypada najgorzej bo ma najwęższe kanały dolotowe (wydech ten sam co 731)

Jeżeli zrobie porting kanałów tak żeby dopasować je do kolektora z m20b25, to poprawi sie coś znacznie czy tylko delikatnie ?

chemik211 

Pomg: 9 razy
Doczy: 06 Maj 2007
Skd: KRAKóW
Wysany: 2010-03-30, 23:29   

i zawory ssące mniejsze jeśli dobrze pamiętam, i przy portingu jest szansa że sie dostaniesz do kanału wodnego

[move]Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja :mrgreen: [/move]

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Wysany: 2010-03-30, 23:31   

zawory w 731 i 200 są takie same, b25 miało większe.

przem 

Pomg: 5 razy
Doczy: 21 Lip 2006
Skd: WPR
Wysany: 2010-03-30, 23:37   

MARAS napisa/a:
... a potwierdzonych wykresem z hamowni efektywności takiej hybrydy jeszcze w PL nie spotkałem... Wszyscy opisują jedynie subiektywne własne odczucia i porównania względem starego poczciwego M20b25... oraz mało precyzyjne pomiary sfilmowane telefonami komórkowymi.

a jakie wartości według Ciebie były by potwierdzeniem efektywności takiej układanki?
fakt że o wykresy i jakieś wiarygodne informacje w tym temacie u nas ciężko, ale jednak ludzie coś tam sobie działają :wink:

chemik211 

Wysany: 2010-03-31, 00:07   

Pietrek napisa/a:
zawory w 731 i 200 są takie same, b25 miało większe.

A b25 głowica do ety się nie nadaje?? jaki nr.ma głowica od b25

[move]Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja :mrgreen: [/move]

Grzesiek2290 
fck vanos!

Pomg: 13 razy
Doczy: 01 Wrz 2008
Skd: B-stok
Wysany: 2010-03-31, 00:10   

Ety nie ponoć. Za to Super Eta i B25 ma jeden odlew z końcówką 885. Wałek inny i sprężynek o 12 za mało :P

chemik211 

Wysany: 2010-03-31, 00:14   

Panowie a sprawdzał ktoś z was sprężynki w starych m20 i nowszych, czy są takie same tak samo podkładki pod sprężyny, bo w m30 w starszych silnikach były grubsze podkładki i sprężyny mocniejsze,kiedyś jak robiłem hybrydę m30b35 na wałku od 2,8 i aparacie zapłonowym to jak składałem to to zauważyłem

Grzesiek2290 
fck vanos!

Pomg: 13 razy
Doczy: 01 Wrz 2008
Skd: B-stok
Wysany: 2010-03-31, 13:33   

No ja mogę pomierzyć sprężynki od M20B25 z teoretycznie 86' roku (bez kat. i sondy i większy CR) więc ktoś jeszcze niech sprawdzi polifta :P

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2010-03-31, 19:13   

przem napisa/a:
MARAS napisa/a:
... a potwierdzonych wykresem z hamowni efektywności takiej hybrydy jeszcze w PL nie spotkałem... Wszyscy opisują jedynie subiektywne własne odczucia i porównania względem starego poczciwego M20b25... oraz mało precyzyjne pomiary sfilmowane telefonami komórkowymi.

a jakie wartości według Ciebie były by potwierdzeniem efektywności takiej układanki?
fakt że o wykresy i jakieś wiarygodne informacje w tym temacie u nas ciężko, ale jednak ludzie coś tam sobie działają :wink:

Tak w skrócie to co by nie kombinaować z tych klocków w jakichkolwiek konfiguracjach to i tak trudno bedzie osiągnąć to co już dawono alpina dokonała na bazie m20b23 powstała C1 2,5 a na bazie b27 C2 2,7 oraz B6 2,7...
Jednak wszyscy kombinują z dołem ety bez zmieny układu korbowo tłokowego który ma za duży skok i zmianą jedynie czapki i niekiedy dolotem i osprzetem z b25 co w efekcie daje poziom ok. 160kM czyli torszkę słabiej niż seryjne 325 ale z lepszym przebiegiem momętu obrotowego. Jednak osiągniecie takimi minimalistycznymi zabiegami poziomu ok 180kM czyli poziom alpinowskiego C1 2,5 jest absurdalne bez innych modyfikacji a dojście na poziom 180-190KM uznam za wyczyn. Jak ktoś zbuduje w PL replikę silnika z C2 z gratów z odzysku połaczy puzle i wypluje to ponad 200KM nie wyda na to rocznego budżetu swojej rodziny to chylę czoło.

przem 

Pomg: 5 razy
Doczy: 21 Lip 2006
Skd: WPR
Wysany: 2010-03-31, 19:27   

cóż jak widzisz mój podpis tam są wynik z hamowni, wykres tez wklejałem w jednym temacie na dziale tuning. czyli jakiś sensowny efekt można uzyskać;) a działam dalej. żeby nie było niedomówień to całkiem istotne jest dla mnie ostatnie kryterium wymienione przez Ciebie. więc uważam że jeśli ktoś ma życzenie pogrzebać w silniku dla przyjemności to z takim m20 ta zabawa może dać coś więcoj oprócz mile spędzonego czasu;)

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2010-03-31, 20:00   

Jak mówiłem jest to według mnie godny wynik ale nie osiagnąłeś go zakłądając jedynie zmieniajac czapkę i dolot...
Nie racja tu nie chodzi o grzebanie czy nie czy o zabranianie... chodzi mi o to że większość projektów kończy się zanim się tak naprawdę zaczeła.
Tak śledzę twoje postępy i szacunek za budowe silnika 186KM i 254Nm na bloku z ety i jak dotej pory jesteś jednym z niewielu, którzy przełamali się w swoich pracach ponad seryjne wyniki 325. Więc tym bardziej wynik już wyższy niż C1 na bazie 325 gdzie nawet baranów nie było. Pozostało osiagnać wynik C2 2,7i i w pełni możesz mówić MAM REPLIKĘ ALPINY i możliwe, że jako jedyny :wink:
Tak też mie się bardziej podoba grzebanie w silniku i wykrzesanie z niego więcej niż fabryka....bo swap na plastik to dla mnie nie tuning chociaz efekty są czasem dalekie od oczekiwań i niewspółmierne do kosztów swapu.
Ale jest zabawa... jeden grzebie w silniku inny palcem w nosie.
a tak by nie drążyć to mozna by ten temat połaczyć z... http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=4309 jakby nie było dalszy ciąg tematu związanego z modyfikacją ETY
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2010-03-31, 20:10, w caoci zmieniany 3 razy  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: