Wysłany: 2010-07-22, 16:01 Wyciąganie silnika w E-36
Witam
Będę swapował M54 do E-36 i szukam żurawia, którym mógłbym wyciągnąć i włożyć silnik razem ze skrzynią bez demontażu pasa przedniego. Powodem jest konieczność rozszczelnienia klimy i ogólnie więcej roboty.
Znalazłem taki żuraw:
Długość ramienia to podobno 1 metr. Chyba trochę mało. Można tym żurawiem przy użyciu balansera wyjąć silnik ze skrzynią z E-36 demontując tylko zderzak?
Zapomniałem napisać, że robiłbym to nad kanałem.
Jakby ktoś miał, to chętnie odkupię żuraw warsztatowy.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Andrzej87 2010-07-22, 17:50, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-07-22, 17:36
Wkładałem m54 do e36 i powiem ci że bez zdemontowania pasa przedniego będzie naprawdę ciężko, może być to nawet niemożliwe, żuraw musiał by być strasznie wysoki a silnik wchodzić pod bardzo dużym kątem. Lepiej chyba odżałować kasę na ponowne napełnienie klimy. Ewentualnie wkładaj silnik bez skrzyni wtedy da radę bez problemu. Potem jest ciasno żeby dokręcić skrzynię ale temat jest do ogarnięcia.
Wysłany: 2010-07-22, 21:40
wejdzie bez problemu bez rozbierania przodu i razem ze skrzynią.ale ten zuraw z foto ma za krotkie ramie. no i potrzeba jeszcze balanser zeby tak jak cypisek pisze silnik wsadzać pod duzym kontem.
Jak nie bedziesz mial balansera to mozesz silnik podczepic do zurawia tylko za przednie uchu,przelozyc go na pasem przednim i powoli spuszczać ale musi byc druga osoba w kanale zeby za skrzynie poziomowac silnik.
jutro zmierze mojego zurwawia i napisze jaka musi być min. dlugiosc ramienia.
Dzięki Stammek. Właśnie o takim sposobie myślałem. Jedna osoba na górze obsługuje żurawia, a druga poziomuje silnik ze skrzynią z kanału. Jestem na kupnie żurawia z ramieniem ok. 1,4 m, bo tamten tak jak mówisz miał za krótkie ramię. Ale jakbyś zmierzył, to byłoby miło.
Wysłany: 2010-07-23, 16:50
Andrzej87 napisał/a:
Ile kg zawieszałeś na żurawiu na ustawieniu, które dorobiłeś? Nie przewracał się?
jak na razie to najwiekszy ciezar mialo m62b44 ze skrzynia 6b i stal stabilnie,mysle ze jeszcze spokojnie ze 100kg mozna by mu dorzucić i tez by nie było problemu.
Udało się wyjąć M52B20 ze skrzynią i kolektorami z E36 Coupe bez demontażu pasa przedniego(tylko chłodnica wody). Zrobiłem to przy pomocy standardowego żurawia i balansera. Dzięki za rady.