BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problem z silnikiem 2.5 na soleksie 4a1
Autor Wiadomo
bogumił
[Usunity]

Wysany: 2005-02-24, 21:00   Problem z silnikiem 2.5 na soleksie 4a1

Szukam od kilku dni i nic na ten temat nie mogę znależć. Tak jak w temacie silnik 6 cyl 2.5 ltr jest na gażniku solex4a1 i zachowuje się jakby dwa gary nie pracowały Świece ,przewody nowe ,silnik po remoncie wymienione wszystko co zużyte. Tylko głowica spawana bo nie mogłem takiej znależć. Kuleje na niskich obrotach a jak dodaję gazu to wkręca się jak "ursus" Na wysokich obrotach już jest ok Czy może to być wina modułu zapłonowego, bo jest jakiś nie oryginalny ? Iskra jest na wszystkich świecach więc nie powinien tak chodzić. Samochód był już u kilku mechaników i żaden nic na to nie poradził. Może ktoś z was wie coś na ten temat :( .Z góry dzięki

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2005-02-24, 21:05   

Sprawdz może ciśnienie w cylindrach - operacja dość prosta a może sporo powiedzieć o silniku....
Pamiętaj o otwarciu przepustnicy podczas pomiaru.
Najpraktyczniej jest mierzyć przy wykręconych wszystkich świecach.
W sumie dalszy tok postępowania bedzie zależeć od wyników pomiarów....

Pozdro.

Rafał 

Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2005-02-25, 17:26   

a kabli WN nie pomylileś?
sprawdz jeszewc moze kolektor ci gdziesz ssie np na styku z plaszczyzna glowicy i w 1 lub 2 cylindrach jest "slaba" mieszanka

dobrym patentem jest opsikanie wszystkich miejsc laczenia na dolocie takim preparatem co sie samostart czy autostart nazywa (a sluzy do latwiejszego zaplonu silnikow diesla w zime) preparat ten jak dostanie sie do silnika powoduje chwiliwy wzrost obrotow -i juz wiemy gdzie jest nieszcelnosc !! !!

bogumił
[Usunity]

Wysany: 2005-02-25, 18:40   

No i już po pomiarach Na każdym cylindrze 8 atmosfer, tylko czwarty licząc od szyby 7 atmosfer. To ponoć niski wynik :( ale gość który użyczył mi zegara do pomiarów powiedział że pierścienie muszą się ułożyć bo silnik przejechał dopiero 100 km od remontu.Czy ma rację- nie wiem . Kable są ok ,a ten kolektor mhm to może być warte sprawdzenia Ale z drugiej strony,przy wykręcaniu świec zauważyłem że są czarne, wszystkie tak samo . no i teraz najgorsze -spalanie ok 30 l na 100!!! Ratunku ! Poradzcie bo do takich silników z gażnikiem w Wyszkowie nie znam mechanika Pozdrawiam

KWKPiotr 

Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2005-02-25, 22:35   

Nigdy nie miałem beemki z gaźnikiem więc podpieram sie wiedzą zdobytą na innych autkach....
Jeśli wszystkie świece są czarne to znaczy że masz bardzo bogatą mieszankę - to tłumaczyło by również znaczny apetyt na paliwo....
Jeśli jest układ automatycznego ssania sprawdz czy sie zamyka.
Sprawdz pływak i poziom paliwa w komorze pływakowej oraz zaworek zamykany przez pływak.
być może prościej bedzie zdobyć drógi ( sprawny gażnik ) niż ustawiać ten który posiadasz ?
Co prawda jestem przeciwnikiem gazowania Beemek ale w przypadku zasilania gażnikowego chyba jednak polecił bym montaż..... oczywiście koniecznie ogromny parownik i odpowiedni mikser by nie zdławić silnika....
( bardzo wiele instalacji gazowych jest zbyt mało wydajnych by zapewnić poprawną mieszankę na wysokich obrotach i wtedy silnik nie jedzie :-( )
i oczywiście jak największy zbiornik gazu... :-)

A co do ciśnienia - to bardzo prawdopodobne ze zawory i pierścienie muszą troszke popracować.... ( nie zapomnij o powtórnym ustawieniu zaworów )
( to zależy co miałeś robione w silniku )
Pozdro.

bogumił
[Usunity]

Wysany: 2005-02-26, 00:36   

Wspomniałeś o układzie automatycznego ssania otóż jest i właśnie człowiek który mi ustawiał gażnik nie wie jak powinien być ustawiony fabrycznie zawór. Myślę że jakbym miał możliwość podejrzeć gdzieś taki gażnik w jezdzącym aucie to by było najlepsze rozwiązanie-tylko gdzie .Samochód jest stary i raczej rzadko spotykany. Może ktoś z użytkowników spotkał się kiedyś z takim silnikiem .Za wszelkie wskazówki serdeczne dzięki! Ps. Czy można założyć wtrysk do tego silnika? I jaki jest przybliżony koszt?Mam poprostu dość tego gaznika. Pozdrawiam

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-03-01, 18:02   

NIC NIC NIC NIC NIC
Ostatnio zmieniony przez duchX 2008-08-01, 04:15, w caoci zmieniany 1 raz  

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-01, 18:45   

te gazniki byly montowane w rekinkach - e21 320- czyli z 2litrowymi silnikami moze takiego uda sie gdzies przypadkiem spotkac - jezdzacego i zobaczysz jak ma ganzik poustawiany!!?
ogolnie gazniki zle mi sie kojarza :evil:

bogumił
[Usunity]

Wysany: 2005-03-01, 19:08   

Tak wszystko jasne na pewno gażnik Tylko kto potrafi wyregulować gaznik solex 4a1 to jadę do niego jak w dym :) Dzięki Wam . Teraz czas zacząć działać i szukać Może zamiana na wtrysk będzie korzystniejsza :?:
Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie to proszę.Będę bardzo wdzięczny Pozdrawiam wszystkich

GLOWA 

Doczy: 05 Lis 2004
Skd: ZIELONKA K WAWY
Wysany: 2005-03-02, 00:23   

ELO
MAM PODOBNY PROBLEM CO TY SILNIK CHODZI MI NIE ROWNO NA WOLNYCH OBROTACH MAM 2.0 M20B20!GDY OSTATNO SIE BAWILEM COS KOMBINOWAL Z KABLAMI (ZAMIENIALEM NA INNE BY SPRADZIC CZY TO NIE KABLE)POMYLILEM PRZEWODY "WN" SILNIK ZACZAL CHODZI TAK JAK JUZ WSPOMNIALES (URSUS..hehehe) NIE ROWNO I NIE DAL SIE WKRECI WYZEJ NIZ 3 TYS TAKZE CO DO OBROTOW SPRZWDZIL I PRACY SILNIKA SPRAWDZIL KABLE!
CO DO RESZTY NIE POMOGE BO INNY SILNIK...SRKI
PZD
JEST
E46 Compact 320d

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-03-02, 16:49   

Mam wszelkie opisy zrysunkami co i jak w tym gażniku -prześlę na maila gratis- ten gażnik nie jest trudny w obsłudze raz zrobiony zregóły działa bezawaryjnie.

bogumił
[Usunity]

Wysany: 2005-09-30, 16:55   

KONIEC PROBLEMÓW Z SOLEXEM 4A1 :D :D :D :D :D
7 miesięcy płaczu przy tankowaniu poskutkowało. Gaźnik znalazł się w odpowiednich rękach u pana w warsztacie przy Szarych Szeregów w Warszawie. Wszystkie bolączki silnika odeszły .Poprostu wszystkiego się nie da samemu zrobić .Ale się cieszę.... :wink: :D :D :D

GLOWA 

Doczy: 05 Lis 2004
Skd: ZIELONKA K WAWY
Wysany: 2005-09-30, 19:20   

:D GRATULACJE.... :D

BMW RADOSC Z JAZDY

:D :D :D :D
JEST
E46 Compact 320d

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw