BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[m30b35] Co może wpływać na pogorszenie osiągów
Autor Wiadomość
Egon 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2010-12-07, 21:19   [m30b35] Co może wpływać na pogorszenie osiągów

Witam
Nie wiem czy moje odczucia są prawidłowe, ale wydaje mi się ze moje m30b35 powinno lepiej się zbierać od dołu.
Co może wpływać na pogorszenie osiągów?
Dwie sprawy o których wiem i które mogą akurat u mnie pogarszać osiągi a tym samym zwiększać spalanie to:

-Stożek i to że pobiera ciepłe powietrze z komory silnika. To może w tym tygodniu wyeliminuję.

- Wypalony wydech, który już dość słyszalnie buczy. Podoba mi się ten dźwięk, ale jeśli jest winny to wymiana.
Nie wiem czy tylko ostatni czy środkowy też. Ktoś jest w stanie to stwierdzić?
Co jeszcze może być przyczyną?
Sonda sprawna
Ostatnio zmieniony przez Egon 2010-12-07, 21:22, w całości zmieniany 1 raz  

alexil 

Wysłany: 2010-12-08, 16:57   

Pierwsze co bym zrobił to porównał osiągi z podobnym autem, bo odczucia typu "powinien lepiej jechać" są bardzo mało miarodajne.

Egon 

Wysłany: 2010-12-08, 20:27   

Moje e34 ma katalogowo 7.7s dodatkowo jest obciążone i ma gaz I generacji oraz wyżej wymienione wady.
Kolegi e36 325 które mnie zjadło o długość (może dwie) ma 7.9s - 8.0s

Piotrek325 
maniak

Wysłany: 2010-12-08, 21:02   

albo najprosciej pojechac na hamownie... wtedy wszystko wiadomo. koszt rzedu 100 zl

alexil 

Wysłany: 2010-12-09, 20:30   

Egon napisał/a:
Moje e34 ma katalogowo 7.7s dodatkowo jest obciążone i ma gaz I generacji oraz wyżej wymienione wady.

No to zupełnie nie masz się czy martwić. Gaz I generacji na dzień dobry zabiera przy tym silniku ze 40 koni i sporo niutków. Do tego dochodzi obciążenie i kilka jak to nazwałeś "wad" i efekt widoczny od razu. Na wolnej chwili wyciągnij sobie mikser od gazu i ustaw się z kumplem jeszcze raz-gwarantuje, że będzie dużo lepiej.

Egon 

Wysłany: 2010-12-11, 08:15   

alexil napisał/a:
Egon napisał/a:

No to zupełnie nie masz się czy martwić. Gaz I generacji na dzień dobry zabiera przy tym silniku ze 40 koni i sporo niutków. Do tego dochodzi obciążenie i kilka jak to nazwałeś "wad" i efekt widoczny od razu. Na wolnej chwili wyciągnij sobie mikser od gazu i ustaw się z kumplem jeszcze raz-gwarantuje, że będzie dużo lepiej.

Dużo lepiej nie będzie bo mam blosa, który znacznie mniej zwęża dolot niż tradycyjny mikser.

Ostatnio mi przerywa z rana, chyba czas na czyszczenie kopułki i nowe świece.

Długi85 

Wysłany: 2010-12-16, 08:05   

Witam, spawdz sobie wtryski, ja mialem podobnie z m30b30 w e32, raz mialem zatkany wtryska na 6 cylindrze, wstawilem od m10 i spora roznica. Ostatnio tez sie jeden przytkał i dawał malutka mgiełke gdy inne naprawde tryskały. Ja wyjmowałem listwe, podpinalem przewody paliwowe, kladłem ja na kolektorze, nabijałem cisnienie i podpinalem na chwilke napiecie na wtrysk. Musisz podpiac krokowca i przeplywomierz, bez mocowania, tak tylko by kostki byly wpiete bo inaczej pompa nie zadziala.
Pozdr

Odpowiedz do tematu