Wysłany: 2011-12-18, 19:58 [e39]Problem z sprzęgłem
koledzy mam taki problem.
posiadam e39 tds i padła mi skrzynia automatyczna więc zdecydowałem się na zmianę na manual i by było wszystko ok tyle że sprzęgło pracuje ciężko bardzo sprężynuje jadąc w korku noga boli a bym zapomniał sprzęgło jest nowe i wysprzęglik.
denerwuje mnie to sprzęgło tym bardzie wczoraj widziałem się z kolegą który wymieniał w 528 e39 i u kolegi sprzęgło pracuje bez najmniejszego oporu.
w czym może być przyczyna ?
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2011-12-22, 10:59, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2011-12-18, 22:07
U mnie sprzęgło w e36 też ciężko chodzi. Docisk wymieniony, łożysko ok, wałek posmarowany smarem, łapa zaczepiona na tym bolcu z zawleczką..... Wysprzęglik kiedy był wykręcony ze skrzyni chodził lekko, bez żadnego oporu. Jutro zmieniam płyn hamulcowy i odpowietrzam ale nie sądzę żeby to coś pomogło.
Chyba najpierw wymienię pompę przy pedale sprzęgła.
Ostatnio zmieniony przez Cypisek 2011-12-18, 22:43, w całości zmieniany 1 raz
Łożysko wyciskowe i wałek zdawczy mogą się przycierać.. zazwyczaj wtedy pedał ciężko chodzi.
a może źle dobrane sprzęgło...
no właśnie może zle dobrane sprzęgło bo dwumas został stary być może coś nie gra ale jutro wstawiam na warsztat żeby zdemontować skrzynię zobaczymy co tam się dzieje
[ Dodano: 2011-12-18, 23:20 ]
a czy może być wina tej pompki przy pedale sprzęgła ? bo kolega twierdzi że to raczej się nie psuje
Oczywiscie ze jest mozliwosc ze to przez pompke. Raczej to nie znaczy ze wcale sie nie psuje. Daj znac co wyszlo po wyciagnieciu skrzyni.
Pozdro
dziś się okaże . tylko zawtanawiam się jak przyjdzie kupić drugie sprzęgło to jak je dobrać jak tu taka zbieranina
[ Dodano: 2011-12-23, 22:57 ]
wszystko się wyjaśniło nie właściwe sprzęgło po zamontowaniu drugiego kompletu jest ok pedał sprzęgła teraz pracuje tak lekko jak by nie było sprzęgła