Wysany: 2004-05-10, 21:10 Glosne "toczenie" sie kol..
Witma wszystkich,
mam dziwna rzecz ostatnio - jak zmienilem na letnie alusy to mam wrazenie jakby sie na maxa glosniej toczyly..wiem,wiem-zawsze chodza glosnie od zimowych,ale wydaje mi sie,ze przedtem bylo ciszej;)...moze to byc spowodowane czyms innym..?..pozdro
..aha...E30/88r./324D
Go
Wysany: 2004-05-10, 21:55
poprawa słuchu,
hehehe
ale tak na serja po zimie oponki trzymane w złych warunkach ztraciły na swojej elastycznośći aa twarda opona zawsze będzie halasować
to jest taka mozna powiedziec regula
a moze cos z lozyskami ? moze wywazenie kol ? no nie wiem ...
ps. witam po malej (duzej ) przerwie
Wysany: 2004-05-22, 18:49
Juz problem rozwiazany..tylko prosze sie nie smiac;)..:...wkrecilem alusy na srubach og kol zimowych..tych krotszych o cm;(((..ale juz przekrecilem na normalne i jest ok;))))..dzieki za pomoc!
Go
Wysany: 2004-05-22, 19:08
to długość śrub ma wpływ na głośność toczenia się kół
...sorki może jestem niedouczony ale pierwszy raz o tym słyszę....
ma ktoś jakąś terorię na to zjawisko?
no stary... no to mi to wytłumacz bo ja myslę i kombinuję i nie wiem jaki wpływ ma długość śrub na głośność toczenia się kół...
wiesz, rozumiem szerokość opony, żeźba bieżnika, rodzaj gumy... ale śruby????
Go
Wysany: 2004-05-22, 19:27
Troche zle sie wyrazilem..po wymianie kol(zimowych felg z zimowymi oponami;) na alusy z letnimi nie tyle kola sie glosniej toczyly, co przy jezdzie slychac bylo dziwny dzwiek idacy od kol...nie do konca moglem to zlokalizowac..dzis grzebiac po roznych pierdolach znalazlem pudelko ze srubami do kol(tymi dluzszymi o centa)..olsnilo mnie,przekrecilem na te sruby..weszly o ten cm glebiej (przykrecone momentem 110), pojechalem na przejazdzke i problem zniknal;)))))
pytanie takie kola ci glebiej o centymetr w nadkole weszly?
Go
Wysany: 2004-05-22, 19:32
PS.Alusy mam grubsze i tamte sruby chwytaly mi je nie do konca-moze w tym rzecz...?..
Go
Wysany: 2004-05-22, 19:35
sruby weszly glebiej;))..kola raczej nie;)))..te do alusow maja takiej samej dlugosci gwint,ale sa o 1cm. dluzsze(od strona lba sruby jest dluzsza o 1cm, bez gwintu, a poitem reszta sruby jest gwintowana oczywiscie..)..temu moze kola bylo niedociagnuete..?..
Go
Wysany: 2004-05-22, 20:12
no i wszystko jasne... nie mam już pytań... jeszcze tylko Paweł mógłby mi przybliżyć teorię fizyczną na wpływ za długich śrub na głośność toczenia się opon, bo wygląda na to że coś wie na ten temat
buhahahahahahahaha Daniel MrT juz ci przyblizyl teorie fizyki
Go
Wysany: 2004-05-23, 01:06
no nie... to nie jest teoria na głośne toczenie się opon po asfalcie na które wg Ciebie jest "prawo fizyki"....
Wiesz, nie lubię jak ktoś coś mówi nie mając o tym zielonego pojęcia i niepotrafi w żaden sposób tego wyjaśnić. Wg mojej teorii mówi się coś wtedy jak potrafi się uzasadnić
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-05-23, 01:16
Daniel, może te jego "stare-zimowe" śruby byłi krzywe i dawały braki w geometrii i zwiększone opory pod postacią dodatkowego szumu , no ja nie wiem, właściwe to jak się koło trzyma to się trzyma, a jak sie nie trzyma to odpada
Wysany: 2004-05-23, 01:21
SmasherE30 napisa/a:
Daniel, może te jego "stare-zimowe" śruby byłi krzywe i dawały braki w geometrii i zwiększone opory pod postacią dodatkowego szumu , no ja nie wiem, właściwe to jak się koło trzyma to się trzyma, a jak sie nie trzyma to odpada
śruby tylko podtrzymują koło co nie ma wpływu na geometrie, za centrowanie pionowe odpowiedzialna jest piasta z kołnierzem centrującym!
...no ale czekam na teorię Pawła bo umieram z ciekawości jakież to prawo fizyki
a nie pomyslales ze to moga poprostu opony szumiec?
sruby raczej nie maja nic wspulnego z glosnym toczeniem sie kol
Go
Wysany: 2004-05-26, 18:13
Pawel-E30 napisa/a:
a nie pomyslales ze to moga poprostu opony szumiec?
to zostało wykluczone na wstępie, a Twoje "prawo fizyki" zostało wysnute po tym jak Mr T powiedział co było przyczyną (śruby)... czyli masz teorię fizyczną na śruby (przeczytaj sobie cały temat najlepiej):twisted:
Pawel-E30 napisa/a:
sruby raczej nie maja nic wspulnego z glosnym toczeniem sie kol
...no to jednak prawo fizyki na wpływ długości śrub na głośność toczenia się opon diabli wzięli....