BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
CHCĘ KUPIĆ E36 - DORADŹCIE
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-30, 15:48   CHCĘ KUPIĆ E36 - DORADŹCIE

Niektóre osoby może mnie troszkę kojarzą... jestem starszym bratem KUBY 325IX który udziela się na tym forum... byłem już kilka razy na Waszych zlotach... w Waszych galeriach znlazło się też sporo zdjęć mojego autorstwa...
Jeżdżę aktualnie Daewoo Espero 1.8 a na E36 mam zamiar przesiąść się na przełomie lata / jesieni 2005 jak tylko sprzedam koreańskiego złoma i dozbieram jeszcze parę tysiączków...
Do zamiany Espero na E36 przymierzałem się już od mniej więcej półtora roku, jednak jakoś tą zamianę odciągałem bo niedokońca byłem przekonany... dopóki coraz więcej osób z naszego Klubu Espero nie zaczęło przesiadać się na Beemki... stwierdziłem że jednak na mnie już czas...
Powiem szczerze, mój koreańczyk z 1996 którego jestem pierwszym właścicielem i który był regularnie przez cały ten czas serwisowany, niedorównuje swoim stanem technicznym Beemkom z roczników dużo starszych.... mniejsza o to... przechodzę do konkretów:
Przejrzałem forum (użyłem opcji "szukaj") i na temat porad co do kupna E36 znalazłem tylko jednego posta...
Więc mam pytanko:
Mam dylemat jeśli chodzi o silniki - jestem rozdarty pomiedzy 320i a 325tds.... - chodzi mi tu przedewszystkim o koszta związane ze spalaniem...
Jeśli miałbym brać 320i to koniecznie z gazem lub kupić bez instalki a dopiero potem założyć gaz bo benzyna dla mnie jest za droga... jednak mam pewne obawy co do Beemki z gazem - wiele razy spotkałem się z opiniami że te silniki gazu nielubią i że gaz w Becie = ciągłe problemy.... dlatego też zastanawiam się nad 325tds - prawie 150 kucy jak na masę e36 to dobry wynik, czyli mułem to nie będzie, a i eksploatacja w miarę tania bo w końcu to na ropę jeździ - no i teraz mam właśnie pytanie - ile takie 325tds pali? Wiem że jest w Waszym klubie "ktoś" kto ma (miał?) takową (zieloną)... no i jak z awaryjniścią jeśli chodzi o diesle BMW? ...i jak mają się koszta tankowania jeśli porównać obydwa silniki: 325 na ropę kontra 320 w gazie?

...jeśli chodzi o rocznik to zamierzam wziąść 1993 i w górę...
...jeśli chodzi o drzwi to koniecznie 4-ro drzwiowa...
...jesli chodzi o kolor to tylko czarna albo srebrna...
...jeśli chodzi o źródło - to jadę po nią do niemiec (w polsce nie szukam bo się natnę na jakąś minę...)

drencrom
[Usunity]

Wysany: 2005-03-30, 17:20   

ok, moja pierwsza rada:

kup 328i.

nastepujace powody:

-320i nie bralbym pod uwage, gdyz zuzywa on WIECEJ niz 325i lub 328i jezeli nie chcesz jezdzic jak slepy rencista.
-gaz odpada. porzadny pelnosekwencyjny gaz z elektronika do tego silnika kosztuje maly majatek wszystko inne to gwalt.
-328i to silnik ktory oferuje najlepsze osiagi i kulture pracy w stosunku do kosztow eksploatacji i zuzycia paliwa.
-TDS to jeden z najbardziej awaryjnych silnikow bmw jakie zostaly kiedykolwiek wyprodukowane. moze malo palic ale jezeli peknie ci glowica nie wyrobisz na to. jezeli diesel to tylko 325td 115 koni.
-sam siedze w niemczech i szukam juz od dluzszego czasu roznych bmw. za naprawde dobra 325i e36 z udokumentowana historia musisz szykowac jakies 4000-4500 euro i bedzie to rocznik 91-92 jak masz duze szczescie 93. za 328i dasz jakies 1000-1500 wiecej ale bedzie to 95 lub powyzej i latwiej znalezdz cos dobrego.
-jezeli nie stac cie na paliwo to nie stac cie na bmw. to samochody wymagajace intensywnej opieki. nie przebaczaja bledow.

nie daj sie zmylic ofertom na mobile.de i autoscout24.de . wiekszosc tych ofert to mali handlarze zza bosporusa badz tez gibraltaru, ktorzy nie przywiazuja zadnej wagi do wlasnego slowa. dla nich KAZDY samochod ktory maja to cudo. jezeli przez telefon ma byc cudo a na miejscu widzisz trupa powiedza ci ze to obojetne.

jezeli chodzi o bmw e30 badz e36 na necie to wedlog mojego doswiadczenia na 100 jest moze 5 ktore naprawde sa godne uwagi.

sam spedzilem wlasnie bite 4 tygodnie nim znalazlem e30 325i do rozbiorki za przyzwoita cene i w przyzwoitym stanie.

chyba ze masz jekies wtyki do sieci handlarzy bmw badztez inne znajomosci albo poprostu straszne szczescie.
Ostatnio zmieniony przez drencrom 2005-03-30, 17:37, w caoci zmieniany 1 raz  

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-03-30, 17:27   Re: CHCĘ KUPIĆ E36 - DORADŹCIE

ŁUKASZ GAJER napisa/a:
mam pewne obawy co do Beemki z gazem - wiele razy spotkałem się z opiniami że te silniki gazu nielubią i że gaz w Becie = ciągłe problemy

To odzaluj troche kasy i zaloz instalke z wtryskiem - nie strzela, nie robi fochow, nie powoduje spadku mocy na beznynie i pali tyle samo gazu co benzyny.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-30, 17:45   

Cytat:
odzaluj troche kasy i zaloz instalke z wtryskiem - nie strzela, nie robi fochow, nie powoduje spadku mocy na beznynie i pali tyle samo gazu co benzyny

...to akurat doskonale wiem...ale wiem też doskonale że taka instalka kosztuje... :roll:

Cytat:
320i nie bralbym pod uwage, gdyz zuzywa on WIECEJ niz 325i lub 328i jezeli nie chcesz jezdzic jak slepy rencista

Jak możliwe jest aby silnik dwulitrowy palił więcej niż silnik prawie 3 litrowy? Nie mam doświadczenia z Beemkami stąd to pytanie... :shock:

Cytat:
porzadny pelnosekwencyjny gaz z elektronika do tego silnika kosztuje maly majatek wszystko inne to gwalt

...absolutnie zdaję sobie z tego sprawę... 8)

Czym się różni 325tds od 325td (pomijając różnicę w mocy) ?

Bruner 

Wysany: 2005-03-30, 17:55   

ŁUKASZ GAJER napisa/a:
Cytat:
odzaluj troche kasy i zaloz instalke z wtryskiem - nie strzela, nie robi fochow, nie powoduje spadku mocy na beznynie i pali tyle samo gazu co benzyny

...to akurat doskonale wiem...ale wiem też doskonale że taka instalka kosztuje... :roll:

Nie wiem jak sprawa wyglada w przypadku M50, ale w sierpniu zeszlego roku pytalem sie o koszt takiej instalacji do M20. Wtedy ceny zaczynaly sie od ok 4500 zl. Takze zanim sie zdecydujesz, to pojezdzij albo podzwn po warsztatach, zebys sobie potem w brode nie plul.
ŁUKASZ GAJER napisa/a:

Jak możliwe jest aby silnik dwulitrowy palił więcej niż silnik prawie 3 litrowy? Nie mam doświadczenia z Beemkami stąd to pytanie... :shock:

Po prostu przy wiekszym i mocniejszym silniku nie musisz tak cisnac jesli chcesz tak samo szybko pojechac. W 2 litrowce musisz krecic do odciecia, a wiekszy silnik sobie spokojnie pracuje na srednich obrotach.

drencrom
[Usunity]

Wysany: 2005-03-30, 18:23   

Bruner napisa/a:
Po prostu przy wiekszym i mocniejszym silniku nie musisz tak cisnac jesli chcesz tak samo szybko pojechac. W 2 litrowce musisz krecic do odciecia, a wiekszy silnik sobie spokojnie pracuje na srednich obrotach.

dokladnie tak to wyglada. wsrod ludzi panuje zabobon, ze mniejszy silnik zawsze mniej zuzywa. a to niestety nie prawda. silnik bedzie zuzywal mniej, jezeli wsadzisz go w odpowiednio lzejsza karoserie. z dwoch silnikow jednego typu dostepnego w danej karoseri zawsze powinno brac sie ten wiekszy. np.:

m52 lepiej m52b28 niz m52b23
m50 lepiej m50b25 niz m50b20
m40 lepiej m40b18 niz m40b16
m30 lepiej m30b35 niz m30b30
m20 lepiej m20b25 niz m20b20

i tak dalej i tak w kazdym po ziemi jezdzacym samochodzie.

tds to ten sam silnik co td tylko ma intercooler i wyzsze cisnienie ladowania. dlatego wlasnie jest awaryjny: jest przerasowany :evil: .

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-30, 21:18   

...ok... ale jeśli chodzi o pojemność silnika to biorę też pod uwagę wysokość ubezpieczenia + cena zakupu samej Beemki (bo większy silnik = droższy samochód) :?

Na czym polegają te oznaczenia silników bo za jasną cholerę się na tym nie znam? :shock:
(m52, m50, m40, m30, m20)
...przykładowo: e36 320i jakie ma oznaczenie? :roll:

Bruner 

Wysany: 2005-03-30, 21:32   

ŁUKASZ GAJER napisa/a:
.Na czym polegają te oznaczenia silników bo za jasną cholerę się na tym nie znam? :shock:
(m52, m50, m40, m30, m20)
...przykładowo: e36 320i jakie ma oznaczenie? :roll:

M50, M52 itd to oznaczenie danego modelu silnika, albo raczej calej rodziny silnikow. Po prostu kolejny numerek przydzielony kolejnej konstrukcji, tak samo jak E36 oznacza kolejny model trojki po E30. Np M50B20 oznacza silnik M50 o pojemnosci 2.0, M50B25 to ten sam silnik, tylko ma 2,5 pojemnosci. To sa te same silniki, z grubsza rzecz biorac roznia sie srednica i skokiem tloka, glowica, kolektorem. Blok i wszystkie rozwiazania techniczne sa te same. M20, M30 i M40 to starsze silniki, nie stosowane w E36

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2005-03-30, 21:33   

dobra napisze ci z wlasnego doswiadczenia - a jakies tam mam :

silnik 2.0

do miasta ok - na trase ok - wsiadajac do niego z Espero poczujesz moc - spalanie w miescie od 10-12 litrow, jak cisniesz to 16 i wiecej, na trasie spokojnie zejdziesz do 8

silnik 2.5

w miescie pali lekkim duszkiem 12 litrow (normalna jazda) jak jezdzisz jak emeryt wezmie 10, max jak wyzej nawet powyzej 20 litrow, trasa tak jak 320

silnik 2.8

miodzik ale strasznie drogi - latwo go ztuningowac na ~ 220 km, nie sluchaj tych ktorzy mowia ze malo pali, no chyba ze dla kogos malo to takie spalanie jak w przypadku 2.5 ..... wtedy bralbym M3

silnik TDS

jest {biiiiip} teraz ujezdzam E34Touring TDS w automacie :) i naprawde super auto do miasta, fakt ze pali ponad 10 litrow ropy ale jedzie pieknie - czuc ze ma 150 konikoff i przy 120 km/h ma 1700obr - na trasie pali 6 literkow ropy. w e36 pewnie jeszcze lepiej sie sprawuje....

Co do gazu - ja w M50 mialem instalacje 1 generacji czyli popularna srube -osiagi odbiera okrutnie ale kosztuje 1600 pln i jak dbasz o ukl zaplonowy to jezdzi ok (spalanie + 2 litry w stosunku do Pb), musisz sobie przekalkulowac jaka instalacje zalozyc - jak chcesz jezdzic autem dluzej polecam wtrysk

mam nadzieje ze pomoglem :)

sancho

Doczy: 20 Mar 2004
Skd: WZ wśćiekły zapierdalacz
Wysany: 2005-03-30, 21:43   

nie wiem skąd tyle stereotypów z tymi głowicami w tds-ach , jak przegrzejesz tak samo peknie jak w każdym innym silniku , jeżeli dłużej poszukasz to znajdziesz ze najczesciej spotykana wada w tych motorach to pompy wtryskowe , sam jezdze takim modelem i czesto spotykam takie biadolenie na różnych forach na temat tych głowic ( ktos kiedys gdzies slyszal itp )ale znam b. wielu użytkowników tds i nikomu jeszcze głowica nie pękła ,
jezeli interesuje Cie bardziej sprawdzenie tds-a co i jak i na co zwrócic uwage to poszukaj na tym forum pisałem już kilka razy
td a tds- td ma 115 koni tds 143 różnia się głownie tym żę td nie ma IC , i ine program w kompie , chyba ale tu nie jestem pewien inne turbo i kilka drobnych szczegułów związanych z brakiem IC ,co do różnic zewnetrznych to td najczesciej były gole nawet bez halogenow a tds z reguly duzo bardziej wypasione , czesto handlarze sprzedaja td jako tds ale co wazne tds ma licznik do 260 km/h a td do 220km/h ,generalnie tds nie pala za malo (8-12 l ) to nie jest jeszcze wtrysk bezposredni (TDI ) tylko komora wstepna , jezdzi sie fajnie jezeli samochod jest w dobrym stanie techniczny ale to jak przy kazdym aucie , acha no i tds to tylko sedany i kombi , i jest absolutnie brednia ze te silniki to jedne z najgorszych w bmw , wez pod uwage mnostwo jezdzących samych 325 td 325 tds mnostwo piatek e-34 opli omega tds w zasadzie z tym samym silnikiem ,pozatym silniki te byly montowane nawet w nowszych piatkach e-39 a nawet w siodemkach ,więć wątpie zeby taka firma jak bmw pozwoliłaby sobie na montowanie niedopracowanych silnikow przez tak dlugo okres czasu i w tylu modelach
co do porownania spalania 320 i 328 to nie jest mozliwe zeby (samochody w takim samym stanie techn.) palily tyle samo chyba ze przy ekstremalnej jezdzie (szukam teraz 328 i bardzo dokladnie porownywalem ten silnik z 325 i 323 i tu faktycznie moze spalic mniej ale nie mniej niz 320 ) ,pozatym 328 zaczely sie od 95 r co powduje ze zaczynaja sie od troche wyższej "półki" cenowej ,
jezeli juz mialbys wkladac gaz to jasne ze biez jak najwiekrzy silnik bo przeciez jak juz ma Ci spalic nawet 3,4 l gazu wiecej to nie jest cenowo to jakos przerazajaca roznica a zabawa duzo fajniejsza
pozdrawiam
ps 2,5 tds to M51 :wink:

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-31, 12:31   

Czy wszystkie 320i, 323i i 325i to silniki 24V ? (mam na myśli oczywiście te z E36) i czy poza samą pojemnością niczym się już od siebie nie różnią?
Właśnie co do tych trzech powyższych silników spotykałem się z opiniami że różnice w spalaniu są pomiędzy nimi znikome (kwestia 1 litra...) i że z tego powodu właśnie najlepiej jest wziąść ten 325i...

drencrom
[Usunity]

Wysany: 2005-03-31, 21:18   

wszystkie te silniki to 24V. sa jednak roznice, zaleznie od typu.

pierwsza seria tych silnikow byl m50. nie posiada on VANOS (Variable Nockenwellensteuerung - cos jak VTEC u hondy, dopasowywanie czasow sterowania walkiem rozrzadu strony dolotowej, silniki m50 i m52 maja 2 walki rozrzadu).

od 9/92 mozna bylo nabyc m50tü (technische Überholung - dopracowanie techniczne, tak to sie nazywa u BMW, prosty ale precyzyjny jezyk). posiada on VANOS.

po 12/96 (definitywny koniec e34) nie produkowano juz m50tü, jednak pierwsze m52 zostaly wypuszczone na rynek w e36 od 1/95. m52 to podobny silnik z VANOS i w przeciwienstwie do m50 z aluminiowym blokiem i utwardzanymi tulejami tlokow o niskim tarciu. ma w stosunku do m50 zaawansowana elektronike i integrowany immobilizer.

nastepca tych silnikow jest m54 z VANOS na obydwa walki rozrzadu.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-31, 21:49   

Cytat:
od 9/92 mozna bylo nabyc m50tü (technische Überholung - dopracowanie techniczne, tak to sie nazywa u BMW, prosty ale precyzyjny jezyk) - posiada on VANOS

Czyli rozumiem że wszystkie E36 z rocznika 1993 to już VANOS'y ?

drencrom
[Usunity]

Wysany: 2005-04-01, 09:35   

szkoda ze do postow nie mozna zawiesic zdjec. pokazal bym ci jak wyglada glowica z VANOS a jak bez. mozna to rozpoznac na pierwszy rzut oka. jezeli samochod zostal wyprodukowany w 93 to ma VANOS.

chociarz... da sie i bez zdjec:

http://www.realoem.com/bm...283&hg=11&fg=15

popatrz uwaznie na nr 1. pokrywa glowicy ma z przodu z prawej strony wybrzuszenie. jezeli go nie ma, to silnik nie ma VANOSa.

silniki z VANOS maja korzystniejszy przebieg krzywej momentu obrotowego, tzn ciagna nieco lepiej z niskich obrotow i spalaja nieco mniej niz te bez VANOS. roznica jest jednak minimalna. VANOS jest relatywnie prostym i niezawodnym systemem, jezeli sie jednak popsuje, co zdarza sie zadko, naprawa bedzie droga, gdyz trzeba wymienic kompletny uklad sterujacy ( http://www.realoem.com/bm...282&hg=11&fg=15 nr. 1-5) ktory kosztuje oklo 450 euro. robote zaliczylbym do raczej skomplikowanych. :evil:

pomimo to szukalbym silnika z VANOS.

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-04-01, 09:44   

(mozna dodac zdjecia masz cos takiego jak [img] :) )

mgr inż. Jędrek ;)

drencrom
[Usunity]

Wysany: 2005-04-01, 09:44   

TDS nie bral bym pod uwage rowniez ze wzgledow natury czysto emocjonalnej. po co ci takie ferrari na olej opalowy?! m50 lub m52 w dobrym stanie oczaruje ciebie szybko kultura pracy, wspanialym dzwiekiem jaki wydaje na wyzszych obrotach i eksplozywnym oddawaniem mocy... jak pierwszy raz posluchalem tej zdobyczy bajuwarskiej mysli technicznej to poprostu odlecialem, cos wspanialego, poprostu bajka. szkoda ze nie ma tych silnikow w e30.

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2005-04-01, 10:00   

drencrom napisa/a:
szkoda ze nie ma tych silnikow w e30.

zawsze mozna zaaplikowac :D

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-01, 10:32   

Dzięki drencrom za maxymalnie wyczerpujące wypowiedzi - na takie własnie czekałem 8)
Co do samego silnika to po przeczytaniu tych wszystkich powyższych postów jestem najbardziej przychylnie nastawiony do 320i z 1993 (+jakaś dobra instalka z wtryskiem)
...150 koni w zupełności mi wystarczy zważywszy na fakt że przesiądę się z Espero które ma ich raptem 95 :lol:

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-04-01, 12:24   

Oj oj oj... nie bierz 320i, wez chociaż 325i, na kieszenie tego nie odczujesz, naprawdę, a jak juz inwestować kasę to w coś naprawdę super, a takim jest silnik m50 2.5 lub 2.8. Będziesz zachwycony !! ! Szczególnie że chcesz zainwestowac w dobry gaz.

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

drencrom
[Usunity]

Wysany: 2005-04-01, 14:10   

nie wiem jak ksztaltoja sie ceny e36 w polsce. w germanii duuuzo latwiej jest znalezdz dobre 320 niz 325. pozatym 320 sa moim zdaniem najtansze i najmniej zakatowane poniewaz 320 to samochod dla kogos komu nie zalezy na absolutnej mocy tylko na walorach akustycznych i prestizu 6 cylindrow. 328 sa jakies 20% drozsze od 325 ale za to latwiej znalezdz dobrego i sa o kilka lat mlodsze. 325 sa najczesciej deptane niemilosiernie przez tzw kozich synow ktorzy do tej pory ujezdzali osly po stepach pieknej anatolii.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-01, 14:37   

Baur wiem doskonale o tym co napisałeś i oczywiście masz rację, jednak mój wybór dotyczący 320i jest spowodowany właśnie przede wszystkim tym o czym napisał drencrom:
za te same pieniądze (biorac pod uwagę sytuację na polskim rynku) dużo łatwiej będzie mi dostać dobrze utrzymane 320i z 1993 niż 325i z tego samego rocznika... :?
...choć nie jest to oczywiście decyzja ostateczna... jeśli trafi się 325i w pięknym stanie to nie będę się zastanawiał... 8)

aha... dlaczego tak mało mówi się o silnikach 323i ? :roll:
one pojawiły się chyba dopiero od 1995?

drencrom
[Usunity]

Wysany: 2005-04-01, 18:30   

tak naprawde, jezeli znajdziesz e36 z m50 badz m52 bad m54 (323, 328) w naprawde pieknym stanie to bierz bez zastanowienia. wolalbym 320 w pieknym stanie nit 328 w srednim. 323 jest tez super. 328 tak naprawde powinien miec dobrze ponad 200 km. bmw umyslnie zredukowalo jego moc zeby nie robic sobie konkurencji we wlasnym domu. maly v8 m60b30 ktory wyszedl na rynek niewiele wczesniej niz m52 ma 217 km. 323 to juz silnik m54 z podwojnym VANOS na dolot i wydech.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: