w m40 nie ustawia sie zaplonu byl wymieniany walek i został ustawiony do konca w prawo (jak sie patrzy od maski czyli do obracania sie, poniewaz jest tam luz jak wiadomo) bez przyrzadu teraz jak odpalam to zachowuje sie tak jakby mial czasami niedobur prądu lub za duzo powietrza albo po odpaleniu gasnie.
Wymieniony palec, kopulka, swiece powietrza lewego "nie lapie" przynajmiej nie ma pekniec na rurze do przepustnicy.
Przeplywka sprawna.
Nie bardzo łapie o co chodzi z tym ustawianiem w prawo... jaki przyrząd przecież nie ma możliwości jakiegoś innego założenia koła koła zębatego napędu rozrzadu względem wałka jest wpust klin i kropka można jedynie spieprzyć zakładając pasek rozrządu może nie pokryły się wszystkie znaki i jest przestawiony rozrząd... a może czegoś nie podłaczyłeś sprawdź wszystkie połaczenia kostki itp. wymieniałem i wyjmowałe M40 i wkładałem zpowrotem więc pomylenie wtyczek też nie wchodzi raczej w rachubę ponieważ kostki są tak skonstruowane że ni jak nie da się ich zamienić bo albo nie pasują do siebie albo kable nie sięgają... opisz to bardziej szczegółowo bo z tego co napisałeś nic nie da się wywnioskować...
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
maras, jakbyś rozkładał rozrząd w m40 to byś wiedział że koło pasowe wałka rozrządu wchodzi na klin który niestety w przeciewieństiwe do np. M20 nie jest całkiem "ciasny" tylko ma luz w zakresie jakiejś 3/4 ząbka paska rozrządu... dobrze ustawi.łeś... powinien byś do prawej... ale wtedy wycięcie na kółku powinno być idealnie na przetłoczeniu na osłonie aluminiowej tego kółka... tam jest płasko, potem kancik,schodek, znowu kancik i dalej płasko... jak rozbierał ktoś to będzie wiedział co mam na myśli... i znak powinien być na tym pierwszym kanciku czyli tym niższym i jednocześnie znak na kole pasowym na dole silnika powinien się pokrywać ze strzałką na osłonie... (jak patrzysz na koło pasowe od przodu silnika to strzałka na obudowie jest na jego północnym-wschodzie ) a znak jest delikatnie wybity na jednym z ząbków koła...
LOko rozłożyłem silnik M40 w garażu bo robiłem przekładkę a drugi musiałem upchnąć w częściach i nie zauważyłem przy rozbieraniu głowicy by luz był tam na 3/4 ząbka paska ,..nie wiem czy na oko to mierzyłeś czy jakimś specjalnym przyrządem. aż wpadnę do kanciapy i zerknę na na rozrzad bo coś z tym luzem to nie jestet chyba tak jak tu czytam [po to dobierasz klin we wpustach by nie było żadnego luzu pomiedzy walkiem i kołem zawsze to było normalne czy coś się zmieniło?].
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.