BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zawór zwrotny e30
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-15, 10:31   Zawór zwrotny e30

witam , mam pytanie : czy slyszal ktos z was o takim badziewiu jak ZAWÓR ZWROTNY ( PRZELEWOWY) pompy oleju , chodzi o silnik M10 1.8 cmm . Problem polega na tym iż od kilku dni po odpaleniu zimnego silnika , albo gdy postoi kilkadziesiąt minut - kontrolka oleju swieci sie przez ok 10 sekund po odpaleniu , pozatym nigdy sie nie swieci jak jest goracy gasnie juz przy kreceniu rozrusznikiem wiec chyba cisnienie jest wporządku . wyczytalem w ksiazce ze jest cos takiego jak zwor zwrotny ktory zapobiega odplywowi oleju z glowicy przy postoju silnika . czy to moze byc to ?? olej poprostu scieka po kazdorazowym zgaszeniu go i po odpaleniu niczym spowrotem wroci do glowicy kontrolka potrzebuje tych kilku sekund aby zgasnac . ale to tylko moje spekulacje POWTARZAM KONTROLKA SWIECI SIE PRZEZ OK 10 SEKUND PO ODPALENIU ZIMNEGO SILNIKA LUB GDY POSTOI MIN 20 MIN .... POZATYM JEST OK

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-15, 19:33   

chłopaki ! czy naprawde nikt nie wie o czym mówie ?? ? nikt nie miał takich objawów - nie wiem co robić :(

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2005-04-15, 23:41   

ja wiem o czym mówisz... w m20 jest taki zaworek... znajduje się on przy misce olejowej i dostęp do niego jest po odkręcniu miski... (w m20 tak jest) poza tym jeśli tak ci się dzieje to może masz ciut za mało oleju? to nie szkodzi ze się świeci 10sekund... nic takiego ci się nie stanie. pamiętaj że olej gęstnieje. A poza tym może ci się np. kończyć pompa oleju albo po prostu masz olej do wymiany. 8)

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-04-16, 07:50   

dla mnie zawor zwrotny (przelewowy) to jest zawor ktory otwiera sie przy zbyt durzym cisnienieu oleju i znajduje sie on w pompie olejowej i czasami sie zacina i jak sie otworzyl lekko to moze sie przelewac ale nie ma to wplywu na zimnym silniku wogole cisnienie oleju jest wieksze na zimnym niz na cieplym :) moze ci umiera czujnik cisbnienie zmierz sobie manometrem olej i bedziesz wiedzial co sie dzieje

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: