Witam, jestem nowym użytkownikiem na tym forum i za niedługo nowym posiadaczem e30iS. Zakładam tu, żeby nie smiecic. Po generalnej lakierce i blacharce idzie cala reszta i tutaj mam problem. Grzebalem to inne fora, ale nie znalazłem odpowiedzi na kilka moich problemów. Wiem mniej więcej gdzie szukać rdzy, jakie zawieszenie dam, jakie hamulce, stabilizatory itp, ale np:
Gdzie znaleźć ferodo ds2500 na tył? Ten sam problem z turbogroove, bo 252mm na polskich stronach tez nie znalazłem jakie przewody w oplocie polecacie i pompę nową szukać czy np z e36? Jak najprościej o negatyw? Jaka największa chłodnica wejdzie ('89)? Jakie płyny polecacie (hamulce chyba ferodo)?
Przypomną mi się pewnie jeszcze jakieś problemy, ale narazie tyle pamiętam. ogólnie może tak kogoś akurat ponosi wena i by napisał może co warto wymienić jeszcze?
Autko na codzień i na kjsy, itp taka hybryda
Pomożecie?
Pzdr
Ostatnio zmieniony przez Taskus 2014-04-10, 14:06, w całości zmieniany 1 raz
nie ma czegoś takiego jak autko na codzień i na kjsy.
Generalnie jesteś CZŁOWIEK-CHAOS.
Nie opowiadaj też, że nie znalazłeś odpowiedzi m.in na takie pytania, gdzie szukać rdzy w E30, bo od tego to sieć kipi
Ale ok.... odpowiem
Rdzy w E30 należy szukać wszędzie ponieważ auto jest już conajmniej 20-letnie i zapewne miało przygodę z blacharzem lub lakiernikiem, a Ci niekoniecznie praktykowali w Monachium.
Jeżeli auto cudem jest dość zdrowe i szpachla nie odpada po umyciu na myjce samoobsługowej rdzy szukamy tu:
- dół przednich błotników
- podszybie
- półka pod akumulator (4-garowce)
- progi
- dół drzwi (jeśli odpływy były zatkane)
- podłoga pod nogami kierowcy i pasażera
- tylne nadkola
- tylne kieszenie
- miejsce na zapas ( u egzemplarzy, który służyły w wojsku jako amfibia, ale historię swojego auta zapewne znasz)
- tylny pas
rdza może jeszcze wystąpić na pasie przednim (rzadko), na podłużnicach (jeśli auto było wykorzystywane do zderzeń czołowych), przy wlewie paliwa (jeśli ktoś starał się zasilać je paliwem alternatywnym)
Jeżeli masz rdzę na przykład na słupkach to możliwe, że masz hybrydę - czyli auto zmiksowane z dwóch, trzech lub więcej egzemplarzy. nie martw się. Niejeden tak ma i jeździ. W tym wypadku unikaj TIRów na swojej drodze, albo nie.... Unikaj dróg z innymi autami, dróg z drzewami przy drogach, dróg ze słupami przy drogach, dzików, łosi, świń, żóbrów, jeleni, a nawet saren. Psy mogą być, byle niewielkie. Kury, kaczki, gęsi - raczej spoko.
Albo najlepiej wtedy odstaw auto do autokasacji, jest u mnie jedna godna polecenia. Nawet coś płacą jak im odstawisz samochód. Jakby co daj znać - pomogę.
W sumie to życzę Ci powodzenia.
Generalnie może koledzy coś jeszcze odpiszą, bo ja to jestem raczej tylko lajkonikiem.
_________________ Weteran
Ostatnio zmieniony przez Łukasz 2014-04-14, 10:35, w całości zmieniany 3 razy