Wysłany: 2014-09-12, 21:12 nie pali na ciepłym silniku
Witam, mam nastepujący problem z moim bmw a mianowicie gdy jade dłuzszą chwile i silnik sie zagrzeje lub jest bardzo ciepło to po sredniej długosci jezdzie po zgaszeniu samochodu i checi jego otpalenia od razu nie ma na to szans musze odczekac przynajmniej ok 5min i wtedy pali. Co moze byc tego przyczyną?
Różne rzeczy mogą być, a pewnie elektryka. Sprawdź albo podmień czujnik temperatury w głowicy, sprawdź wtyczki elektryczne od przepustnicy, krokowego, czujnika wału, przepływki, wtrysków itp.
Np kiedyś w nowo nabytej E30 miałem dokładnie takie objawy i okazało się, że paparuch gaziarz nie umiał wyregulować gazu, to odłączył krokowy na stałe i regulował przepustnicą, a odłączył krokowy przez wyrwanie styków z wtyczki krokowego, także szukaj, a znajdziesz.
Miałem kiedyś 1,8 M40 z dokładnie takim samym problemem. Od zapalenia do zgaszenia auto jeździło idealnie. Ale jak się ją zgasiło to lipa. Musiała odstać swoje i potem dopiero zapalała. Winna była przepływka. Umyłem delikatnie czujnik temperatury w przepływomierzu (drucik z tym fiutkiem co tam wystaje) benzyną ekstrakcyjną i pędzelkiem i jak ręką odjął. Uczulam tylko na taki zabieg, bo czasami pomaga, a czasami może przepływka przestać działać. Taki ryzyk-fizyk z tym myciem Na własną odpowiedzialność.
_________________ E30 318i - było
E36 325 TDS - było
E36 318 żółte, na czterech gaźnikach - było
E34 520i Touring - jest