BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Jak zablokować wisko??
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2005-05-02, 17:48   Jak zablokować wisko??

Jak zablokować wisko, żeby wiatrak kręcił się cały czas bo mi padło to sprzęgiełko a chwilowo nie mam kasy na nowe i zastanawiam się czy jest taka możliwość. Chodzi o to, żeby wiatrak cały czas chłodził.

pudzian 
upalacz

Doczy: 09 Gru 2004
Skd: Nałeczów
Wysany: 2005-05-02, 20:15   

jest taka mozliwos poszukaj na forum bylo tego sporo i dowiesz sie tez ze jak tak zrobisz sobie to puzniej bedziesz mial podwojny koszt bo bedziesz musial zmienic tez pompe wodna a jak bedziesz mial mniej szczescia to i wiatrak i chlodnice poszukaj na forum bylo tego sporo pozdro :wink:

erikson 

Doczy: 16 Lip 2004
Skd: W-wa-
Wysany: 2005-05-02, 21:52   

tylko spawanie cie ratuje,ale nie radze blokowac na stałe,bo za chwile pompe do wymiany bedziesz miał i tyle z oszczednosci. Gdy wiatrak pracuje to jest duze obciazenie jak bys smigło miał. podrobka na allegro lub uzywka cie ratuje,lub jazda w trasie :wink:

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-05-02, 22:17   Wisko

Witam! Swoje auto kupiłem właśnie z zaspawaną wiskozą.Naprawdę nie warto tego robić.Juz za 200 zzł można kupic nowe , przynajmniej tu u mnie w Kielcach.Aha! Wiskoza była zaspawana od strony chłodnicy , więc nie był uszkodzony wałek pompy cieczy chlodzącej - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Anonymous
Go
Wysany: 2005-05-02, 23:34   

Słyszałem, że zblokowany wiatrak potrafi podjąć prubę wyjścia przez maskę do góry(ponieważ nie jest przystosowany do długotrwałej pracy na pełnych obrotach). Nie wiem czy to prawda ale jeśli tak to przy max. nieszczęściu maska będzie do naprawy lub wymiany.

Pozdrowionka

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2005-05-03, 00:26   

Można jeszcze zblokować wisko inną metodą i nie potrzeba do tego spawarki, mianowicie: wystarczy przewiercić na wylot wisko (bliżej środka między żeberkami) i w ten otwór zapodać śrubkę i przykręcić nakrętkę, lecz podobnie jak poprzednicy nie polecam blokować wiskozy bo pompa szybko odmówi współpracy.

e36 318ti compact szrotex

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-05-03, 16:35   

Kiedyś podjołem się z kolegami zmierzenia ile mocy pożera zblokowany wentylator bo paski klinowe leciały jeden za drugim i... okazało się że ma apetyt na 7 słownie SIEDEM kilowatów - żaden pasek klinowy tego nie wytrzyma napędzając jeszcze pompę wody i alternator.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2005-05-09, 17:04   

pomijając wycieranie się pasków klinowych i siadaniu łożyska pompy wody dodam że można rozpierniczyć wentylator ja miałem zatarte wisko i chodziło prawie jak zablokowane obracało się ale z dużym oporem wynikiem było szaleństwo w Borsku i rozleciał się wiatrak doszczętnie odleciały mi wszystkie 9 łopat uszkodziły (podziurawiły) obudowę chłodnicy i skaleczyły wąż powrotu wody z chłodnicy do bloku silnika zauważyłem to dopiero pod domem chociaż słyszałem jakiś łomot w czasie jazdy to byłem przekonany że na coś najechałem i przeturlało się pod samochodem to były łopaty wirnika.... dlatego nie polecam blokowania wiskozy na stałe zwłaszcza gdy lubisz jeżdzić pod odcinkę.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: