-Jak jest naprawdę z błędami w Motronicu 1.3 (M20B50).Jedni twierdzą że wpływaja na pracę silnika(tzw tryb awaryjny) inni że własciwie nie ma znaczenia-szczególnie podczas jazdy na LPG. Z wszystkimi błędami już wygrałem,zostały tylko errory wtryskiwaczy a to przez odcięcie ich przekaźnikiem a nie emulatorem... Jedyny niepokojący obiaw to to że auto ciężko odpala,pomyśałem że może być to wynik owego błędu
hehe jak ja jeździłem na kolektorze od 2.0 i przepustnicy od ety to mi tak też kręcił...
odpalał bez problemu.. czy mróz czy lato zawsze po sporym kręceniu...
teraz mam wiekszą przepustnicę i większy kolektor i jest oki... już tylko kilka obrotów...
myślę że nie było to wynikiem błędów...
Emulator wtrysku (oszukiwacz) 8) - powiem z autopsji (silnik M40B16) - założyłem gaz bez emulatora wtrysku - po ok. 1000 km zapalał mi się napis INSPECTION. Po założeniu emulatora - nic już nie wyskakuje.
Emulator wyłącza pracę wtrysków a jednocześnie oszukuje kompa że wtryski niby są. A myślę, że w Motroniku jest to ważne.
Czy jest możliwe aby Motronic z motoru M20B25 (tylko benzyna) w którym niema Sondy Lambda, a dane o dawce paliwa są jakby zawarte w takich ramcha "od" "do" + to co dostarczy przepływka, czy jest możliwe aby tego typu komp miał jakieś błędy przez które byłoby zaduże zużycie paliwa
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Czy jest możliwe aby Motronic z motoru M20B25 (tylko benzyna) w którym niema Sondy Lambda, a dane o dawce paliwa są jakby zawarte w takich ramcha "od" "do" + to co dostarczy przepływka, czy jest możliwe aby tego typu komp miał jakieś błędy przez które byłoby zaduże zużycie paliwa
wiesz co ten twuj komp byl montowany do 86 roku więc morze być to motronic 1.0 potem były 1.3
wiesz co ten twuj komp byl montowany do 86 roku więc morze być to motronic 1.0 potem były 1.3
Wiesz Drack, z tego co się już dowiedziałm, to na początku do M20B25 bez Kat. był montowany Motronic 1.0, a dopiero później były 1.1 do wersji z Katem, a jeszcze późnej M1.3. Więc ja powienienem mieć ten M1.0. Czyli tym samym, potwierdzam to co napisałeś.
Tylko teraz, czy ten Motronic może mieć tego typu błędy, że mi tyle pali
Ponawiam pytanie. Czy Motronic 1.0 nie biorący danych z Lambdy, ponieważ jej nie mam i nie ma śladu żeby była usówana, może mieć tego typu błędy, że mi dużo pali
no z reguly jak pada lambda to auto duzo pali bo sie zalewa paliwem - zeby nie uszkodzic silnika/katalizatora - a jesli mozna wiedziec to ile ci pali Bo duzo to pojecie wzgledne - jaka srednia
Sarna, kiedy ja niemam ani Lambdy, ani katalizatora. A cały układ wydechowy jest czysty, czyli niema żadengo śladu po demontarzu sondy i katalizatora Poprostu tego nie. Rozumiesz
Rozumiem, ale nie wiem w jaki sposob Motronic mialby zlapac bledy o lichej Lambdzie skoro nie ma urzadenia ktore odpowiadaloby za przesylanie informacji do Motronica wlasnie o tym parametrze
Niewiem, dlatego się pytam. Czy jest możliwe żeby Motronic 1.0 jakoś w sposób niewytłumaczalmny dla prostego człowieka, mógł się przestawić, lub rozstroić Sondy niema
PS. W cyklu miejskim, przy różnej jeździe, pali mi od 17,5 do 23 litrów na 100 km
No właśnie Sarna
troche i ja sie tym tematem zainteresowałem i meilowałem z kolegą ecru żebby wyjaśnić "know how" a wiec taj jak pisał:
ecru napisa/a:
Witam ..
.........
Ja zrobiłem to tak:
Bierzemy żarówkę na 12 volt - taką jak podświetla nam np różne kontrolki w desce rodzielczej. przymocowujemy do niej dwa kableki ( najlepiej lutujemy ) jeden kabelek do 15 pina w motronicu ( musimy pamiętać o tym ze główna wiązka musi byc podpięta do komputera - ja np. rozebrałem wtyczke i dołożyłęm jeden kabelek do całej kity i podpiąlem się do pina od tyłu - całaśc zamknąłem i podpiąłem do kompa ) drugi kable do plusa - przekręcam stacyjke i dość energicznie 5 razy gazem do końca i puścić.
O i jeszcze jedno !
Po przekręceniu stacyjki żarówka powinna świecić ciągłym światłem - dopiero po naciskaniu pedału zacznie migać .. Jeśłi nie świeci to albo zły pin albo nie ma napięcia, albo spalona żarówka
.....
Powodzenia
gdyby ktoś potrzebował kody błędów to prosze o info tu lub na priv.
Zamierzam dzisiaj sprawdzić czy to sie sprawdza. O efektach - w poniedziałek.
Pozdrawiam
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
ja poprosze na gepardm@o2.pl
mam pewnie motronica 1.1 w e28 (brak sondy lambada )
Mam takie pytanko czy trzeba sie koniecznie wpinac w wiazke motronica bo chyba powinna byc mozliwosc sprawdzenia tego przez zlacze diagnostyczne przy silniku robil ktos w ten sposob??
Anonymous Go
Wysany: 2004-05-28, 18:55
Zamiast pod stolem rozsylac to via e-mail, pogadajcie z Darco zeby wrzucil to na stronke...