Objawy sa nastepujace: wskaznik od temp jest tylko jedna kreske od czerwonego. Wiskoza zblokowana, nowy termostat, i czekam na tunel na chlodnice. Czy jego brak powodował by az takie grzanie?? Rece juz opadaja.
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-09, 18:01
Na tym forum juz wiele razy temat grzania byl poruszany.Poszukaj troche a na pewno znajdziesz wiele rozwiazan. W tej chwili jest kilka mozliwosci: wskaznik, czujnik, zapowietrzony uklad..... itp
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-09, 18:26 wiskoza??
pomozmy koledze. w koncu to jego pierwsza beemka i dolaczyl do naszego forum.nie olejmy go!!wedlug mnie to moze byc: uszczelka pod glowica(chociarz niekoniecznie bo silnik si enie gotuje tylko dosyc mocno grzeje),czujnik od temperatury, termostat,moze nie sprawna sonda lambda,hmmmm co jeszcze??trudno wyczuc
duchPW [Usunity]
Wysany: 2004-11-09, 19:48
jeśli jak napisałeś visco jest zblokowane - mogła siąść pompa wodna - stąd chłodzenie jest słabe, poza tym zapowietrzenie układu niewykluczone, natomiast brak tunelu na pewno źle wpływa na chłodzenie - od kiedy założyłem u siebie nowy tunel - wskazówka spadła mi o jedną kreskę, bo tłoczone powietrze nie rozchodzi się na boki zanim jeszcze dotrze do chłodnicy - używkę na szrocie można kupić za 40-50 zł, ale przynajmniej w na Strażackiej o nią trudno, bo części pochodzą głównie z rozbitych aut, a śmigające betki często walą czołowo i wówczas tunel się łamie - ty jednak się nie łam
Kup nowe visco i tunel (bo to i tak musisz zrobić), a jak to nie poskutkuje - sprawdź pompę i ewentualnie odpowietrz układ chłodzenia - jak? - użyj opcji szukaj - wszystko i bardzo dokładnie już było
... ufff
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-09, 20:06
popieram
ja bym zaczął od odpowietrzenia układu a i w międzyczasie dokupił tunel - to dwie najtansze rzeczy jak to nie pomoże wziąłbym się za wisko - chociaż jest już na tyle zimno, że bez wisko można nawet stwawc w korkach i auto nie powinno sie przegrzewac - wiem z doswiadczenia
a co do pompy wodnej to chba jak jest uszkodzona to powinne byc widoczne wycieki plyny lub chociaz znaczny jego ubytek. przynajmniej u mnie tak bylo
_________________ www.bmw-e30.pl
Gixer [Usunity]
Wysany: 2004-11-09, 21:12
Mi moj klekot tez sie tak grzal do ostatniej kreski przed czerwonym i wiecie co bylo nie tak?Luzny pasek klinowy!Slizgal sie ale nie piszczal.Po naciagnieciu go wszystko wrocilo do normy
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-10, 18:35
panowie i panie. wiec wszystko wyglada tak samochod sie nagrzewa przed czerwona kreska i jak sie dobrze auto nagrzeje to odbija wskazowka od temp na srodek czyli chyba tak jak powinno byc??pytanie czyzby termostat??
heh taka jazde to ja mialem jak nie odp. dokladnie ukladu chlodzenia ale tylko raz, zassal i juz potem bylo spoko nie bylo to takie drastyczne-3/4 wskaznika a jak spadlo to do polowy,albo nawet mniej
a dzialo sie tak w św. pam. m40
stawiam na termostat i odpowietrzenie !!!
jaki masz silnik??? (albom slepy albo nigdzie nie napisales)
w 4 garowce "tunel " ma duze znaczenie bo tam jest daleko od "smigla" do chlodnicy
ale nie az tak zeby tak sie gotowal-pioter latal (o ile pamieta) bez i bylo git
termostat !!!!!!
odpowietrzenie!!!!!!!!!
_________________ POL-ROW.PL
duchPW [Usunity]
Wysany: 2004-11-10, 23:45
git było jak latałem - w korkach ogrzewanie na maxa i ukrop przez szybe i dach - hehe
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-11, 17:09
zrobiłem tak: wiskoza zblokowana, termostat nowy, tunel założony, układa odpowietrzony. I wszystystko wyglada tak: max temp to 55% całego wskaznika, czyli o wiele lepiej niz było:-). tylko jedno mnie dziwi jeden waz do chlodnicy jest ciepły a drugi zimny czy tak powinno byc??robi sie dopiero ciepły gdy wyłacze silnik. samochod oglnie sie szybko nagrzewa do 55% temp. co wy na to??
czyli w sumie chyba ok?? tylko czemu sie tak szybko nagrzewa tzn ok 3 km i jest juz ciepło u innych kumpli to nagrzewanie trwa dłuzej zdecydowanie dłuzej. czyli co normalnie??
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-13, 13:33 wiskoza??
and that's folks betka chodzi Panu Opalusowi a kto obstawiam termostat ten wygral. a tak z innej beczki to co by bylo jesli samochod sie z kolei nie dogrzewal.bo u mniena maksa temeratura jest zawsze o jedna kreske blizej niz na srodku!!i dlugo czekam na ciepelko w samochodzie
dziwne!!!
piszesz ze cos tam wymieniales wiec pewnie plyn w ukladzie masz swierzy
generalne z tego co piszesz wychodzi na to ze albo nie wyrabia chlodnica (pozapychane kanaly) albo pompa(za malo tloczy) albo sprzeglo wiskotyczne ci sie skonczylo
no widzisz rafał to nie takie proste... wiskoza działa, chłodnica ma normalny przepływ a przy zagotowanym silniku się nie nagrzewa, zimne też są węże od nagrzewnicy... nie grzeje... napewno jest odpowietrzony... próbowaliśmy i z termostatem i bez, na różnych korkach wlewu... i nic... jutro będziemy sprawdzać nagrzewnicę bo może jest zapchana ale nie sądzę... pompa wodna była wymieniana, ale może też nie pompuje... to się zdarza nie wiem.... jutro (a w zasadzie dziś) walki ciąg dalszy oby to nie była głowica (olej czysty...)