Wysany: 2005-05-30, 11:09 niskie zawieszenie VS miska olejowa
Panowie jak w temacie co koleina to sie slizgam po nich miską .Juz spawałem pare razy ale ilez mozna mam bardzo niski zawias , miska jest ok 5 cm nad ziemią także z osłoną też lipa bo kolejne 10mm nizej to kolejne szurania i to zdecydowanie z wiekszą siłą...
\
A teraz do rzeczy:
Zawieszenie podniosę tylko w ostatecznosci ale czy nie ma innego patentu rzeby cos z tym zrobić??(skrócic miskę , podniesć silnik ) jezeli to co pisze nie ma sensu i w tym momencie zaczynacie sie smiać to chce tylko powiedziec ze na samochodach znam sie srednio i w zasadzie stąd moje pytania i ewntualnie prosba o jakies rady.
PS. e30 320 90 rok
Pozdrawiam
Piotrek
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-05-30, 11:20
siemasz - no faktycznie jest to troszkę śmieszne, ale nie przejmuj się - w przyklejonych jest sposób na ochronę miski olejowej, więc zobacz tam
Ja juz slyszalem, ze sa patenty na skrocenie miski olejowej. Nie wiem jak to zrobic, ale nie jest to abstrakcja.
_________________ 80' E21 323i
Jawor [Usunity]
Wysany: 2005-05-30, 12:17
ja też mam mniej wiecej tak obnizona beemke z silnikiem m20, mam dość zaj... zrobioną przysłonę taka że przy udeżeniach raczej nie narusza konstrukcji...a czasami wiesz mi ze posypie sie snop isker...dobrze zrobiona przysłona o gr. około 4-5mm odsunieta od miski o okolo 1cm sprawi ze nie masz prawa rozwalic miske...a tak apropo wiesz mi że urzytkownicy beemek z silnikami m40 po obnizeniu maja wieksze problemu..ja majac taki silnik rozwalilem 3 miski w ciagu miesiaca
mozna obciac miske olejowa, ale wtedy trzeba tez skrocic pompe olejowa i zalac silnik syntetykiem, albo chociaz polsyntetykiem, przydalaby sie rowniez chlodnica oleju. Jest tez drugi sposob: jak troche porzezbisz to zalozysz miske olejowa od e21(oczywiscie jesli masz m20) jest metalowa i wtedy nie ma problemu- jak w cos wjedziesz poprostu ja wyklepujesz:)
_________________ Psychotesty Tarnów
Badania Psychotechniczne
Tarnów ul. Braci Saków 5 (baza PKS)
794 001 051
Można podnieść silnik grubszymi poduszkami gumowymi pod łapy silnika.
Musiałem tak zrobić, bo po zmianie silnika na M50 i niskim zawieszeniu miska wyszła 8cm na ziemią.Teraz mam 12 cm + osłona z blachy i wszystko ok.
_________________ Żonę możesz mieć tylko jedną,a beemek ile chcesz...
Oslone mozna zrobic samemu (zobacz w tematch przyklejonych), ewentualnie komus zlecic. Mozna oczywiscie kupic nowa firmy Wiechers ale cena ponad 200 EUR chyba nikogo nie rajcuje
Pomg: 3 razy Doczy: 18 Pa 2004 Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2005-05-30, 19:35
zaloz fele 17 cali opony profil 45 i po klopocie. jak nie chcesz podnosic
i zakladac oslony yto jedyne wyjscie
jakub [Usunity]
Wysany: 2005-05-30, 20:59
Przenieś silnik do środka, załóż "suchą miskę olejową", albo podnieś to auto! BMW ma dawać radośc z jazdy, a nie stres co 5 sekund. Zglebowana Beemka kojarzy mi sie z dobitym Citroenem DS, który nie ma siły się podnieść na zdefekytowanym zawieszeniu hydropneumatycznym.
ja w mojej niuni nie mam strasznego obnizenia ale przod -40mm i zrobilem sobie u kolesi co zakladaja tlumiki oslone miski olejowej i jak na razie jest bajer na maksa... co zmiana oleju w serwisie to sie smieja ze nowe wgnioty na oslonie a miska cala.... moja oslona to po prostu kawal zwyklej blachy podgietej w jednym rogu (bo tak bardziej pasila) z nawierconymi 4rema srubami a do auta sa przyspawane 4ry nakretki... blache pomalowalem sam sprayem i jest git ta zabawa kosztowala mnie chyba 60pln za oslone i chyba z 10pln za spray wiec warto bylo.... niektorzy mowili ze sie nie bedzie dobrze olej chlodzil bo nie ma otworow wentylacyjnych... ale ciekaw jestem po co? skoro oslona nie przylega do miski (jest z 1cm moze 2 cm wolnego pomiedzy)... a tak wogle to zrobienie oslony tak zeby dotykala miski mija sie z celem bo jak sie trafi na cos duzego i twardego z wieksza predkoscia to przejdzie tylko po oslonie i porysuje bajerancki lakier zrobiony sprayem a jak by oslona przylegala to uderzenie poszlo by tez na miske i moglaby peknac...
co do zakladania grubszych poduch to chyba bez sensu bo po to sie obniza auto zeby srodek ciezkosci poszedl w dol i prowadzenie sie polepszylo a tak kaszana nie mowiac juz o ewetualnych klopotach (skrzynia wal itd...)... porobcie sobie dobre oslony i nie obnizajcie tak przesadnie fur bo nie raz jak jest przesadzona gleba to auto wyglada jak stary repec... ja obnizalem zeby polepszyc prowadzenie i schowac 17stki w nadkola zeby nie wygladala jak terenowka
co do zakladania grubszych poduch to chyba bez sensu bo po to sie obniza auto zeby srodek ciezkosci poszedl w dol i prowadzenie sie polepszylo a tak kaszana nie mowiac juz o ewetualnych klopotach (skrzynia wal itd...)... porobcie sobie dobre oslony i nie obnizajcie tak przesadnie fur bo nie raz jak jest przesadzona gleba to auto wyglada jak stary repec... ja obnizalem zeby polepszyc prowadzenie i schowac 17stki w nadkola zeby nie wygladala jak terenowka
I o to chodzi, przesada w każdą ze stron może mieć opłakane skutki. Niższe tak, zglebowane na maksa nie.
Prawie codziennie mijam się z właścicielem zglebowanej maksymalnie E36 coupe. Po minie własciciela wnoszę, że jazda nie sprawia mu przyjemności
posłuchaj ja tez tak chciałem zeby mi sie oponki schowały w nadkola i tez by mi pasowało ale sęk w tym ze jest tak obnizona ze palca nie włozę miedzy koło a nadkole a misa jest tak nisko(ok 5 cm).I te koła wcale mi sie nie schowały w nadkolach.
O gustach sie nie rozmawia, jednemu sie podoba tak a innemu tak i nie uwazam zeby moja kochana betka wyglądała jak stary citroen tylko dlatego ze jest niska.....
Jak zrobie parę fotek to sam oceniesz.
Pozdrawiam
Piotrek i jego betka
jakub [Usunity]
Wysany: 2005-05-31, 20:58
[img][/img]
[img][/img]
Widzicie jak wygląda spojler? Auto jest lekko obniżone, dwa razy już był odnawiany i nie chce mi się robić tego jeszcze raz. Miska olejowa też już była spawana. Jest gdzieś granica pomiędzy ładnym wyglądem a bezstresową i przyjemną jazdą
Anonymous Go
Wysany: 2005-05-31, 23:33
wydaje mi sie ze u nas nie ma szans na bezstresową jazde. Astrą II matki tez mnie szlag trafia jak wpadne w dziure. a w moje e36 mam obnizenie na maxa. i nie nazekam. tylko za niedlugo zabieram sie za oslone pod miche