Wysany: 2005-03-08, 23:15 [E30] zegary dziwnie sie zachowuja
witam
ostatnio predkosciomierz tak jakby oszukuje tzn. jak sobie (tak czuje 80km/h) a wskazuje 110km/h ale co ciekawe obrotomierz wskazuje dobre obroty (bo slysze) tzn. 3 bieg 3tys obr 115km/h
wiec czy z moim autem cos sie zmienilo ze nie potrafie wyczuc predkosci czy przeklamuja jednoczesnice obydwa zegary co ciekawe na innych czujnikach
help
silnik M10B18 l-jet
skrzynia 3HP22
dyfer 2,93
_________________ Pozdr. Łukasz
Renault Espace 2.0dci '07
Peugeot Partner 1,9d '99
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86
a skad ja mam wiedziec ze ktos obok mnie jedzie np. 100km/h
po drugie pedkosciomierz wzgledem obrotomierza dziala ok wiec to mnie troche myli
wiec albo padly dwa czujniki albo stracilem poczucie predkosci
_________________ Pozdr. Łukasz
Renault Espace 2.0dci '07
Peugeot Partner 1,9d '99
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86
rellim [Usunity]
Wysany: 2005-05-19, 23:03
Witam. mam pytanko co do predkosciomierza dzisiaj jak jechalem sobie do domq przede mna jechal PKS taki nowy Autosan i wedlug mojego licznika nawalal 100km/h to nawet na pospieszny to jakos tak duzo zaczalem sie zastanawiac czy to przypadkiem nie siadl predkosciomierz. moglibyscie napisac przy jakich obrotach robicie poszczecgolne predkosci(np na 5 biegu 80km/h 100km/h 120km/h). przedtem wedlug wskaznikow to robilem 100km/h chyba przy 2800 - 2900 obr. a teraz 2600 obr. aha i na 2 biegu jak chyba ktos kiedys wspominal( ) powinien zrobic max 80km/h tak? a ja wdepnalem sobie i zrobil 90km/h :shock:wiec jakby zawyza predkosci. porownam sobie wasze "wyniki' z moimi i jak bedzie inaczej to trzeba bedzie sie (znowu ) zabrac za naprawianie chyba.
PS z jednej strony to dobrze przynajminej ze zawyza a nie zaniza
do czego jest to czego tu nie ma
czy to jest potrzebne zeby dobrze działał predkosciomierz
jeśli mam stare zegary do 220 to czy mogę wymienić na takie do 240 - oczywiście sam predkościomierz
Jeżeli są wątpliwości czy szybkościomierz przekłamuje, warto "jechac" na obrotomierz.Błędy pomiaru szybkościomierza zawieraja sie w zakresie 15-20% , błąd obrotomierza to najwyżej 2% wartości jego górnego zakresu.Można sobie zrobic tabelkę prędkości na poszczególnych biegach w zależności od obrotów silnika.Potrzebna jest tylko znajomość przelożen skrzyni biegów , przełożenia głównego , obwodu aktualnie założonych opon i wszystko jasne.Wzór jest prosty:
v= [ n(obr/min)/ZgxZb] x 60 x Lk gdzie
Zg - przełożenie główne
Zb - przełożenie danego biegu
Lk - obwód koła w km np. 181 cm to 0,00181 km
n - obroty silnika w obr/min
I w ten prosty sposób mozna sie przekonać czy "zegary" pokazują zgodnie z prawdą. PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
e36 318ti compact szrotex
rellim [Usunity]
Wysany: 2005-05-22, 14:55
no to chyba dobry sposob tylko skad mam wziac dane dotyczace przelozen ? moze przypadkiem macie je do e30 320i '90 ? pzdr.
jakub [Usunity]
Wysany: 2005-05-22, 21:19
Wskazania prędkościomierza są skorelowane ze wskazaniami licznika kilometrów. Sprawdzić licznik mozemy porównując jego wskazanie ze słupkami, które stoją prawie przy każdej drodze i rozmieszczone są co 100m.
Prędkościomierz sprawdzałem także w inny dość prosty sposób. Jechałem za autem brata, z którym to umówiłem się, że gdy osiągnie np prędkość 120 to pokarze mi dwa palce itd itp.
Znaki nie mogą być zbyt skomplikowane bo się można pogubić
rellim [Usunity]
Wysany: 2005-05-22, 22:58
no spoko tez dobry sposob z tym ze ten link od sosen-a to niezly motyw z tym ze trzeba znac poszczegolne przelozenia. ja mam chyba(nie wiem bo nie mam tej smiesznej tabliczki) fabryczny most, czyli 4.10 z tym ze nie znam poszczegolnych przelozen na kolejnych biegach. ale jak dobrze pamietam to jest to w instrukcji(tyle ze bede ja widzial dopiero we czwartek ) a gdyby licznik byl padniety to ile kosztowalby nowex? i czy mozliwe jest to ze padly w nim te bateryjki (jak to bylo wspomniane w innych postach na ten temat)?
rellim [Usunity]
Wysany: 2005-06-07, 17:58
witam jeszcze raz wroce do zegarow otoz sprawszilem i oszukuje mi predkoscimierz. zawyza predkosci o jakies 10- 15 km/h czy powodem tego moga byc te zuzyte bateryjki (mowa o nich byla w innych postach) czy moze czeka wymiana wskaznika? ile kosztuje cos takiego ?
pozdrawiam!
bloto [Usunity]
Wysany: 2005-06-07, 18:42
A moze opony niedawno zmieniles na mniejsze? Wtedy bys mial na liczniku wiecej.
Pozdro.
rellim [Usunity]
Wysany: 2005-06-08, 18:20
wlanie opon nie zmienialem i nic w tym stylu. zegar sie chyba skonczyl poprostu lipa jak nie wiem. oprocz tego sypie sie samochod a z kasa krucho