Wysany: 2005-07-08, 14:27 nietypowy wyciek z chłodnicy
Witam!
Mam mały problem z moją basią (e30 m40 316). Od pewnego czasu zauważam wyciek z chłodnicy - raczej niewielki ale jest. Objawy są dość dziwne bo nie ma wycieku nawet na mocno nagrzanym (przegrzanym) silniku. Wężę doprowadzajace wodę do chłodnicy są gorące i dość twarde, chłodnica pracuje całą powierzchnią, ...
Wyciek zauważam po wystygnieciu - pojawia sie plama pod chłodnicą. Najgorsze jest to, ża raz sie pojawia a potem przez miesiac może być okej.
Kiedyś zrobiłem mały myk i zabrałem do domu korek z chłodnicy - wymyłem go dokładnie, wypłukałem, założyłem i było w porządku. Niestety teraz znowu zaczęły się pojawiać plamy pod chłodnicą. Z tego co wiem zawór w korku powinien się otwierać w okolicy 1,4 bara.
Jak sądzicie - czy korek może być odpowiedzialny za obserwowane objawy?
Pozdrawiam serdecznie
TEGO NIE WIEM ALE KIEDYS MIAŁEM CAŁĄ POPRUTĄ CHŁODNICĘ W E21 323 LECIAŁO Z NIEJ CIURKIEM, BO ZALOZYŁEM ZA DUŻY WIATRAK I MI JĄ ŚCIĘŁO. MYŚLAŁEM ŻE BEZ WYMIANY SIĘ NIE OBĘDZIE ALE ZNALAZŁEM TAKI SPECYFIK ZA 10ZŁ KTÓRY DOSYPAŁEM DO WODY I WLAŁEM W CHŁODNICĘ. WYTRZYMAŁA JESZCZE PARE LAT I BYŁO GIT. ZAKLEJA WSZELKIE SZCZELINY.
_________________ było e21 323i,e36 318i,e36 325ci,e46 330i,e90 320i, e46 330ci
jest e46 330ci & e91 318i
Moze odpowietrznikiem ci leci. Po jezdzie sprawdz czy wokol nie jest mokro. Jak tak to lekko go dokrec.
Benek_Gliwice [Usunity]
Wysany: 2005-07-11, 08:30
Niestety sprawa nie jest taka prosta ... Chłodnica wygląda dobrze i wszystko jest tak jak trzeba sprawdzone, wyczyszczone i podokręcane.
A uszczelniaczy chłodnic nie chcę stosować bo poza dzurami zalepia wszystko inne czego nie powinno ...
Jak myślicie czy taki objaw może wynikać z zapchania odpowietrznika na korku?
Anonymous Go
Wysany: 2005-07-18, 22:45
?mialem identyczny obiaw w e36 u siebie!!!!wyumienilem chlodnice i jset ok!!!!sprawdz dokladnie gdzie masz nieszczelnsc!!!!!!jezeli na chlodnicy to wymien chlodnice bo napewno predej czy pznije ja wymienisz....gorzej bedzie jak gdzies na trasie puszcza ci zgrzewy(mijesca polaczenia plastiku z aluminium)