BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e30] 1.8M10 wtrysk, nierówna praca, po obróbce głowicy
Autor Wiadomo
KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2005-07-19, 09:19   [e30] 1.8M10 wtrysk, nierówna praca, po obróbce głowicy

Witam, były podobne tematy ale nie znalazłem odpowiedzi więc piszę.

Miałem utarty 1 trzonek zaworka wydechowego. U Marcina na Ostroroga zrobiłem naprawę:

1.Obróbka głowicy u szlifierza, faktycznie tylko jeden zaworek wymieniony,
2.Nowa 1 świeca (pozostałe wymieniłem tydzień wcześniej)
3.Nowa uszczelka po dekiel, głoiwce, kolektor ssący i wydechowy.
4.Świeży olej i płyn w chłodnicy.

Objaw:
Nierówno pracuje silnik,
-obroty wg obrotomierza ok 850.
-widzę że fotel pasażera dygocze )poduszki pod silnikiem wymieniałem miesiąc wcześniej)
-czasami na światłąch nagle spadnie jakby z obrotu na pół sekundy sekundy, ekonomizer sie wychyla od razu. (jakby np śmieć w paliwie był)
-jak przyspieszam powoli to takjaby nierowno ciągnął

Dodam że:
-przed naprawą chodził równo, ale cykał zawór- troznek utarty nie powierzchnia przylegająca do głowicy
-po naprawie jak się nagrzewał chyba też. (nie wiem jak powinien chodzić 4 cyl silnik BMW , wcześńiej miałem 6tki)
-Spalanie 9,7l przez pierwsze 500km od naprawy, nie przekroczone 4 tys obr, no moze ze dwa razy do 4,5tys.
-Po tym jak wydaje mi się że pracował równo po odpaleniu, Marcin opóźnił zapłon rozdzielaczem bo mi ciuteks szaprał na 2ce bez gazu -toczenie się.

Czy to może to być wina:
1.regulacji zapłonu?
2.regulacji luzów zaworowcyh?
3.Rozregulował się przepływomierz jak go zdjęli? (Guma dokręcona)
4.Może kolektora ssącego nie dokręcili? lewe powietrze?

NIE MAM INSTALCJI LPG. Chociaż o niej myśle jak ma skoczyć paliwo do 5zł.....

Przy okazji gdzi to na grochowie, Otwocku zrobić. ( w końcu i tak musze te zaworki wyregulować a to stygnięcie silnika to pół ksiązki przeczytane)

Ktoś robił coś na Szpaczej?

-

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-07-19, 11:39   

Ja uważam że coś jest popsute. Uważam że to silnik. Uważam że trzeba wymienić silnik na inny, wiekszy. Jestem tego pewien na 100 % Radek.

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2005-07-19, 12:38   

mmmm :) i chyba Radek ma racje...

A na powaznie to daj mu sie ulozyc, potem solidnie wyreguluj zaworki i powinno byc ok.

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2005-07-19, 14:38   

Hehe kolega pracuje w sklepie motoryzacyjnym i mówił że można zamówić i kupić nówke silnik, m10 juz nie ma ale m40 mają na stanie, cena 16tyś o ile pamietam :D :D :D

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

KotSylwester 

Wysany: 2005-07-19, 14:58   

Hmm Słuchajcie no Baur. Powiem że jest to całkiem nie wykluczone. Ale PlumBum ma skoczyć do 5zł... Ech dzisiaj stwierdzam że coś mało mocy ma ten silnik... Nie powiem Panie Baur, gumka pod żabką ładnie się kręciła...

Acha zrobiłem już 800km... od czwartku...

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-07-19, 15:11   

Pewnie się popsuło biedactwo i już się nie da naprawić :wink:

Jeżeli budę masz zdrową, to może pomyśl nad wymianą tego silnika, ten M40 to w końcu nowoczesniejsza technika i większa moc, a i 16 tysi - cena nieduża jak za nówkę
:lol: :lol: :lol:

P.S. A na Ostroroga maja urlop i nici z poprawek :?

Baur 

Wysany: 2005-07-19, 16:27   

Czyli w ramach uzdrowienia m10 myślimy czym go zastąpić. Choćby paliwo kosztowało 5 zł, LPG jest beeeee !! ! A ja tam wole LPG od MZA, jakoś tak ładniej brzmi :D chioć od 3 miesięcy jeżdze na Pb, i jestem bankrutem :(

Z tymi silnikami do e30 to jest tak troszke śmiesznie, niby jest duży wybór, wszystko można tam upchnąc, ale.. ten za słaby, ten za cięzki, ten chla a nie jedzie, ten za drogi itd. mnie gdyby nie ograniczały koszty, to oprócz s38 marzy mi się M52 2.8 w e30. No ale jak sam widziałeś Radek nawet IS-ik ładnie utylizuje gumkę i te 8 sek do stówki zrobi. A pali bardzo rozsądnie. Ale czegoś brak... Z mojego doświadczenia z baurem (a był wiekowy - 83 rok) wynika ze to nadwozie jest bardzo sztywne, nie gibie sie tak jak cabrio czy nawet kombi. Tak więc jesli auto jest na weekendy (na co dzień np. służbowe) to... coraz łatwiej mi sie przekonać.... m30b35... plus turbo którego kompletny zestaw jest teraz do sprzedania w bardzo rozsądnej cenie :D

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-07-19, 16:44   

3,5 kilo + turbo? To myślę tak na oko 2 miesiące, albo 2,5
Radek, jak ?
Idziesz na to? 8)

Baur 

Wysany: 2005-07-19, 16:48   

Ha ha ha... Dobre Łukasz co do terminu. Z doświadczenia nie przel;iczamy juz na gotówke, tylko na miesiące :D potrzebne do tegu by hybryda wyjechała. A może to jest tak dla Naszego dobra chłopaki, że np. 4 tys zł rozłożone na 3 miesiące dużo mniej się odczuwa :D

Myśle że tak zmieniac silniki co pół roku na większe nie ma sensu, a tak 3.5 l plus turbo, na troche starczy, a i rozwojowe jest... 8) Radek ma służbową fure, da rade !! !!

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-07-19, 16:52   

Stawiam kilo bananów na to, że wymięknie :lol:
nie da rady :D
Jak Radek się już po 5 dniach niecierpliwił, ze mu nie zrobili tej pieknej czerwonej suszareczki ? :wink: :?:

KotSylwester 

Wysany: 2005-07-19, 17:07   

@#$%^&**&^%$#$%^& Szuszareczka, ja Ci dam suszareczke, może i silnik 1.8 sie nadaje naq odkurzacz do piasku ale na razie taki jest :) :):):)

Korci mnie oj korci mnie wymiana silnika. Ale z drugiej strony autko full oryginał. A jak pójdzie w łapy Rzeźnikam to zaraz jakies dospawki zaspawki , łapy z poloneza itp. No i juz nie bedzie cudo Baur oryginał tylko Baur zajeżdżony przez Radzia.

Na razie mi źle chodzi i mnie to w...pienia. Dzisiaj zrobiłem po mieście jakies 150km (od 10tej do 15tej) i denerwuja mnie amory przednie. Bo to kultiowe Bilstein B6 Sport a dla mnie za Twarde, Łukasz masz goleń 45mm? Tzn nie Ty tylko Twój Hartczący wózek

KotSylwester 

Wysany: 2005-07-20, 07:00   

Ech ci mechanicy..... NIE MA DOBRYCH mechaników. Ja zawsze mam jakieś akcje. Jak nie ze służbowymi samochodami to ze swoim.

Powiem wam że nad każdym trzeba stać. Każdego trzeba sprawdzać.

TYLKO JAK????

Stać i każdą śrubę patrzeć czy dokręca? Czy może sprawdzać wszystkie , co jest nierealne? Chłopaki chyba się spieszyli przed urlopem. W końcu Łukasza Hartge skończyli o 2 w nocy , a mój skończyli o 21 z minutami nocy poprzedniej....

USTERKI które znalazłem:

- niedokręcony kolektor dolotowy - co ciekawe jest na nakrętki po d klucz 12 a ja mam wszystkie nasadki oprócz 12tki.... nachrzaniłem się godzine i nadal szukam patentu jak dokręcić dolną śrubę na drugim cylindrze, mimo że już mam 12 nasadową, patyk długi, krótki , przegub....
-dwu żyłowy kabelek z dwoma końcówkami "na wsuwkę" , idize równolege z kablem ale kończy się pod kolektorem na wysokości 1 cylindra.
-cały aparat zapłonowy jest przesunięty ok 2-3cm obwodu w prawo ( ta puszeczka z boku jest prawie nad deklem) co zobacyzłem dopiero teraz bo patrzę na fotki.... Jaki to ma skutek?
-wiązka kablowa nad rozrusznikiem nie jest przykręcona a jak dokręcałem patykiem dolną śrubę kolektora dolotowego przy 4 cylindrze to mi się zaiskrzyło.

i To chyba tylko tyle...

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-07-20, 09:09   

z mechaniorami Radek masz trochę racji, ja jakbym ich nie przycisnął, to pewnie by powiedzieli, że zrobią na "spokojnie" po urlopie 8) i miałbym furę na Wszystkich Świętych :lol:

choć znam takiego, co razu pewnego zrobił mi kilka małych rzeczy ponad plan i nic za to nie policzył.

B6 za twarde? Mam goleń 45 mm i z przodu Koni czerwone Speciale, a co chcesz sie pomieniać? :)
Pozdro

KotSylwester 

Wysany: 2005-07-21, 07:38   

Na samym środku zdjęcia

taki kabelek mi wisi....

sebo 

Doczy: 02 Sie 2004
Skd: kobyłka near wawa
Wysany: 2005-07-21, 13:52   

chyba wetknij ten kabelek w wolne miejsce w alternatorze....

była E30 320i coupe

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-07-23, 00:20   

trzonek zaworu był przytarty? jak ja oddawałem głowice po obróbce i zaworki po obróbce na szlify i wpięcie do AutoSzlifu to mi tam (jak potem zobaczyłem) splanowali trzonki zaworków i się ślicznie świeciły ... wszystkie ... poza tym nie wiem co tam dłubałeś i co szlifowałeś ale elementy silnika po takiej dłubaninie musza się ułoąyć i zajmuje to zwykle jakieś 2 - 3 tysiące kilometrów :idea:

a jesli trzonek zaworu był przytarty to ty lepiej wyjmij magistrale olejowa i ja dooooooobrze przeczyść, bo mnie sie wydaje ze to przez zator i brak natrysku ... choć z 2 strony tam jest ruch posuwisto zwrotny uderzany a nie obrotowy cierny ... nic nie kapuje ... śmiech na sali ... wywal ten silnik :lol: :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

KotSylwester 

Wysany: 2005-07-25, 08:24   

ja tez juz nic nie kapuje.... i nikt mi nie chce pomoc zrobilem od naprawy ponad 1,5 tys km

KotSylwester 

Wysany: 2005-07-29, 08:39   

Już wiadomo...

WIELKIE DZIĘKI dla kolegi Hammana z Otwocka !! !

Po długich pomysłach gdzie wstawić cacko do naprawy i przy odbiorze nie spłukać się kompletnie postanowiłem udać się do kolegi kolegi , który temat mechaniki ma opanowany.

Samochodzik postał od wieczora do wieczora (zawory regualcja).

Okazało się że Panowie z Ostroroga
NIE PODŁĄCZYLI JEDNEGO PODCIŚNIENIA i jedno podłączyli ŹLE.

Cała sprawa skończyła się na drobnym wydatku, ale nauczyło mnie to tego że nawet jak znasz kogoś od paru lat i wiesz że jest szpeniem to i tak może Ci @#&*(&^%$ samochód. :)

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-07-29, 09:54   

:D

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw