Wysany: 2005-09-01, 15:57 Coś grzechocze w silniku :-(
Witam
Niestety zaczeło mi grzechotać coś w silniku . Nie mam pojęcia co to może być. Objawy są takie,że przy około 3500-4000obr/min zaczyna coś grzechotać. Najbardziej słychać to jeżeli utrzymujemy te obroty. Podczas przyspieszania czasami wcale nie słychać czasami tylko chwile a czasami od 3tyś aż do końca. Zauważyłem to po pęknięciu dzwigienki zaworowej,jej wymianie i ustawieniu zaworów. Odrazu zmieniony był pasek rozrządu ale niestety bez napinacza bo go nie miałem a nie mogłem czekać i trzeba było to szybko poskładać żeby pojechać nad morze. Może napinacz jest za słaby i pasek jest luźny?Mogą być takie objawy? Macie inne pomysły co to może być? Troche mnie to martwi.Czekam na wasze opinie co sprawdzić.
Pozdrawiam
duchX [Usunity]
Wysany: 2005-09-01, 17:11
jezeli zaczyna to sie w okolicach 3000 to najczestrze objawy to panewki korbowe ale nie chce byc zlym prorokiem nie slysze tego dzwieku wiec nie moge stwierdzic na 100%
andrew21 [Usunity]
Wysany: 2005-09-01, 17:57
u mnie też był podobny objaw z tym że zaczynało grzechotać tak ok.2000
obr/min,co się okazało że to pompa wody była do wymianki,więc sprawdz ją
Osłuchiwałem silnik i na zewnątrz prawie tego nie słychać szum wiatraka i silnik zagłuszają słychać tylko czasem cichutkie grzechotanie. Jutro spróbuje z tym paskiem.
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to prosze pisać.
andrew21 [Usunity]
Wysany: 2005-09-02, 07:27
napisz jak zdjagnozujesz usterkę,jestem ciekawy czy to pompa faktycznie
Grzechotanie jest bardziej głuche coś jak by dzwięk diesla z tym,że nie jest to jakieś bardzo głośne ale słyszalne. Zauważyłem też,że na gazie jest głośniejsze niż na benzynie. Wydaje mi się,że to może być coś z głowicy może ktoś coś spierniczył przy ustawianiu zaworów?? Tylko to by raczej ciapały zawory a tu coś grzechocze.
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-09-03, 13:50
a otwórz sobie okno albo poproś kogoś żeby pobawił się sprzęgłem a ty słuchaj ... może to łożysko oporowe
pozdro
Wysany: 2005-09-03, 19:54
sluchaj kumpel mial ostatnio identyczne objawy w isie co do slowa to co ty mowisz. Nie chce cie martwic, ale rozebralismy silnik i klapa!!! Panewki obrocone + luz na wale. Wlasnie jestesmy w trakcie szukania nowego silnika. Oby nie to,ale sprawdz.
U mnie do 3500obr/min jest cichutko silnik ma moc nic mu się nie dzieje. Zastanawiam się czy czasem smok na pompie oleju nie złapał jakiegoś syfu i nie daje odpowiedniu duzo oleju na wysokich obrotach. Jeżeli po woli bede wkręcał silnik na obroty to czasem w ogóle nie grzechocze ale przy szybki przyspieszaniu już słychać grzechot.
A jak to wykonać?? Wiesz bo lampka od ciśnienia się nie świeci. Zastanawiam się czy po zmianie oleju brud który został wypłukany nie zatyka jakiegoś kanału olejowego.
Wykrewcasz czujnik ciśnienia oleju i wto miejsce wkrecasz manometr na przedłużce - odpalasz silnik wkrecasz na 5000 i powinno być 4 -6 atm.Na biegu jałowym powinno być 0,5-2 atm.
_________________ E39 530d 00r
kamil [Usunity]
Wysany: 2005-09-04, 00:44
wlasnie wszystko prawdopodobnie zaczyna sie od smoka, bo jak rozebralismy kumpla silnik to bylo pelno syfu i jakies odlamki materialu,tak jakby ukruszylo rozrzad,czy cos takiego. Nastepnie zatkalo smok i nie bylo smarowania i panewki poszly w p...u.Mozesz miec to samo.
duchX [Usunity]
Wysany: 2005-09-05, 11:02
Trzeci dzien gdybania i nic a ja powiedzialem panewki a kolega jezdzi i sie zastanawia moze to moze tamto zamiast sciagnac miske i odkrecic korby 30 min roboty i przynajmniej wiadomo czy to to czy nie a moze jeszcze da sie wal uratowac a potem bedzie temat gdzie kupic wal pomiarem cisnienia nic nie zrobisz a jak ktos tam napisal ze ma byc 4 a ma 3,5 to z tego w M20B20 nie ma samoregulatorow. Cisnienie w glowicy jest najmniejszym cisnieniem oleju jaki jest w silniku na korbach bedzie mniej wiecej 1,5 razy wiekszy . Jak na razie nikt nie naprawil silnika przez gdybanie na forum wiec wez sie do roboty i sprawdz co to jest powodzenia i oby nie bylo tak jak mysle
ktos tam napisal ze ma byc 4 a ma 3,5 to z tego w M20B20 nie ma samoregulatorow.
No to poco to ktoś określił zakres prawidłowego ciśnienia oleju - tak dla jaj -swojego widzimisię-czy po to że tak ma być i co do tego ma brak samoregulatorów?
x_e_o_n napisa/a:
Cisnienie w glowicy jest najmniejszym cisnieniem oleju jaki jest w silniku na korbach bedzie mniej wiecej 1,5 razy wiekszy.
Nic nie będzie większe bo rodzina silników M20 B.. ma mierzone ciśnienie na magistrali olejowej w bloku (a nie w głowicy) i jest to najwyższe ciśnienie w układzie.
_________________ E39 530d 00r
duchX [Usunity]
Wysany: 2005-09-05, 17:24
nie bede dyskutowal na temat co stuka i co ma cisnienie do stukania bo jest to dla mnie bynajmniej smieszne ja mam swoje zdanie ty masz swoje jesli nie wiesz do czego mowilem o samoregulatorach i cisnieniu to juz nie moja wina ze nie masz wystarczajacej wiedzy na temat mechniki pozdrawiam
Przecież mierząc ciśnienie oleju można zdiagnozować usterki układu korbowego a ostateczną diagnozą oczywiście jest rozebranie silnika- zgadzam się ż tobą Xeon że dalsza exploatacja tego silnika z tymi objawami do niczego dobrego nie prowadzi - nie chciałem cię urazić czy w jakiś sposób dyskredytować ale po co wspominałes o samoregulatorach gdy jest mowa o silniku który ich nie posiada
Pozdro i bez urazy
Ps.:Co do zależności między tym a owym w silniku to je znam
Po pierwsze nie stuka a grzechocze i nie jest to głośne po drugie wczoraj była zdjęcta miska przy okazji pospawana bo pęknięta i odkręcane korby i wszystko jest ok. Wydaje mi się,że dzwięk wydobywa się z okolic zaworów a nie z dołu silnika. Nie bój się X_e_o_n nie olewam tematu tylko nie każdy ma tyle czasu,żeby pisać co chwile na forum.
duchX [Usunity]
Wysany: 2005-09-07, 10:41
ok spoko ARTRR C. chodzilo mi tylko o to zeby nie jezdzic takim autkiem bo juz robilem pare razy takie silniki co stukaly cisnienie bylo ok a potem po rozebraniu tragedia ale jesli patrzyles na korby to spoko pozdrawiam