Wysany: 2005-09-15, 17:44 Świeci ciśnienie oleju po odpaleniu??
Witam
Pisze w imieniu kolegi który nie ma neta. Niedawno kupił E30 M20B20 i ostatnio po wymianie oleju zaczeły się dziać dziwne rzeczy. To znaczy po odpaleniu samochodu przez jakieś 3-4s pali się ciśnienie oleju i słychać tarcie w silniku taki grzechot. Po tym czasie lampka gaśnie i silnik chodzi cicho co to może być? Kolega nie zna się na mechanice i uznał to za nie groźne jednak ja jak wsiadłem odrazu zobaczyłem,że coś jest nie tak bo u mnie nic takiego nie występuje zresztą wg mnie po pewnym czasie coś się wkońcu przytrze. Prosił bym o porade.
Pozdrawiam Łukasz
Wygląda to na grzechoczące panewki może załatwili je przy wymianie oleju powiedzmy jak pompa nie chciała zassać i dali po garach.Nic dobrego to nie wróży.
Komplet panewek Głownych i korbowodowych około 700pln
Pompa oleju 710 pln
Uszczelka głowicy 80-120 pln
reszta to robocizna i ewentualne dodatkowe wydatki chyba ze sam robisz.
Hehe on dał za beemke całą 5000 a teraz 2tyś Ale panewki może nie potrzeba obu a co do pompy to może być dobra albo poprostu kupić używke to w 1k się zmieści.
Zaraz po kupnie rozwalil miske ale to tylko troszke sie olej sączył i raczej nie było braków a co do oleju wiesz to by było za proste Pozatym u niego jest tez check control tak jak u mnie więc zaraz paliła by się lampka motor oil czy coś takiego.
Pomg: 1 raz Doczy: 30 Sie 2004 Skd: Warszawa YELONKI
Wysany: 2005-09-16, 09:50
Artur C. napisa/a:
Remoncik -Panewki ,szlif wału lub nie,ewentualnie pompa oleju ,uszczelka pod głowicę,robocizna - coś około 2 tyś pln
Ech panowie,wy to jednak lubicie sensację.Odrazu karamba ,motor kaput i koszta.Ja miałem kiedyś Toyotkę.Wymianka oleju + filtr.OK I po wymianie nagle brak ciśnienia po odpale przez jakies 7 sekund.?????????????I co? Sam robiłem ,przed wymianą wsio OK.Ale co się okazało?Kupiłem filtr olio, nie Japanese tylko jakiś zamiennik .I w tym był cały problem.Może za dokładnie filtrował olej i w fazie odpału motorka nie przepuszczał tyle oleju co powinien dostać czujnik.Jednak pofatygowalem sie do serwisu Toyoty i zakupilem oryginala-i miodzik.
I nie chodziło mi o koszty,że kupię zamiennik i git,tylko bylo bliżej do sklepu gdzie dokonalem pierwszego zakupu,a cena między zamiennikiem a oryginałem różniła się o ok.3.00pln.POZDRO dla PESYMISTÓW
_________________ B-ardzo M-iłe W-spomnienia
DAREK-użytkownik forum
E34 525 -SPRZEDANE> Jest: PRIMERA P12,YAMAHA Fazer 600 , E36 COUPE,E 38
Panowie rozmawiałem z kolegą i jemu mechanik założył filtr oleju taki jaki pasował na gwint!! Wg katalogu powinien być inny ale mechanik go nie miał i założył jakiś tam byla pasował czy to może być przyczyną?
A teraz z innej beczki jeżeli to panewki to co można zrobić żeby narazie banglało?? Moto doctor ?
W tym przypadku jeśli to panewki i zaczeły stukać to już nie przestaną "moto doktor" niewiele poprawi a jak jusz to na krótko wyciszy odgłosy -szkoda wału. Co do filtra problem ciśnienia wystąpił by tylko raz zaraz po zmianie oleju i jakby chwycił to potem było by OK .Chyba że ciśnienie po zmianie nia wskakiwało a oni piłowali-piłowali aż zajechali(takie jest moje przeczucie).Mimo wszystko wymień ten filtr oleju na zalecany dla świętego spokoju i daj znać co to zmieniło jak już.
Powiedz koleśiowi żeby zmienił najpierw filtr oleju na właściwy a nie jaki był pod ręka filtr też ma określlona wielkość i pojemność by zapewnic odpowiedni przepływ i filtrację oleju z cześci stałych gdyby można było wkręcac jaki się chce to byłby jeden filtr do wszystkich silników... sprawdził stan oleju na bagnecie może za niski jest a może bagnet nie oryginalny... a może jak mechanior wkręcił taki filtr jaki miał pod ręką to może i olej wlał też taki jak miał pod ręką? może to nie 15w40 castrola a jakaś zlewka z kilku łacznie z przekładniowym i hydraulicznym na dodatek przyczyn wiele a takiego pseudo mechanika to jeb...jcie w łeb i omijajcie szerokim łukiem takich pajaców na przyszłość bo zostawicie kiedyś bmke a oddadzą wam poloneza bo akurat taki był pod ręką
ja bym na na jego miejscu kupił nowy filtr i olej i jeszcze raz dla pewności sam wymienił bo Ch...j z takimi warsztatami jak opisujesz.
A dopiero potem szukajcie innych przyczyn bo może być nawet przerwa w styku złacza czujnika ciśnienia oleju by się lampka zapalała...
Jeszcze raz zmień warsztat i olej a najlepiej samemu....to nie jest trudne no chyba że ma dwie lewe ręce...
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.