Wysany: 2005-02-24, 21:00 Problem z silnikiem 2.5 na soleksie 4a1
Szukam od kilku dni i nic na ten temat nie mogę znależć. Tak jak w temacie silnik 6 cyl 2.5 ltr jest na gażniku solex4a1 i zachowuje się jakby dwa gary nie pracowały Świece ,przewody nowe ,silnik po remoncie wymienione wszystko co zużyte. Tylko głowica spawana bo nie mogłem takiej znależć. Kuleje na niskich obrotach a jak dodaję gazu to wkręca się jak "ursus" Na wysokich obrotach już jest ok Czy może to być wina modułu zapłonowego, bo jest jakiś nie oryginalny ? Iskra jest na wszystkich świecach więc nie powinien tak chodzić. Samochód był już u kilku mechaników i żaden nic na to nie poradził. Może ktoś z was wie coś na ten temat .Z góry dzięki
Sprawdz może ciśnienie w cylindrach - operacja dość prosta a może sporo powiedzieć o silniku....
Pamiętaj o otwarciu przepustnicy podczas pomiaru.
Najpraktyczniej jest mierzyć przy wykręconych wszystkich świecach.
W sumie dalszy tok postępowania bedzie zależeć od wyników pomiarów....
a kabli WN nie pomylileś?
sprawdz jeszewc moze kolektor ci gdziesz ssie np na styku z plaszczyzna glowicy i w 1 lub 2 cylindrach jest "slaba" mieszanka
dobrym patentem jest opsikanie wszystkich miejsc laczenia na dolocie takim preparatem co sie samostart czy autostart nazywa (a sluzy do latwiejszego zaplonu silnikow diesla w zime) preparat ten jak dostanie sie do silnika powoduje chwiliwy wzrost obrotow -i juz wiemy gdzie jest nieszcelnosc !!
_________________ POL-ROW.PL
bogumił [Usunity]
Wysany: 2005-02-25, 18:40
No i już po pomiarach Na każdym cylindrze 8 atmosfer, tylko czwarty licząc od szyby 7 atmosfer. To ponoć niski wynik ale gość który użyczył mi zegara do pomiarów powiedział że pierścienie muszą się ułożyć bo silnik przejechał dopiero 100 km od remontu.Czy ma rację- nie wiem . Kable są ok ,a ten kolektor mhm to może być warte sprawdzenia Ale z drugiej strony,przy wykręcaniu świec zauważyłem że są czarne, wszystkie tak samo . no i teraz najgorsze -spalanie ok 30 l na 100!!! Ratunku ! Poradzcie bo do takich silników z gażnikiem w Wyszkowie nie znam mechanika Pozdrawiam
Nigdy nie miałem beemki z gaźnikiem więc podpieram sie wiedzą zdobytą na innych autkach....
Jeśli wszystkie świece są czarne to znaczy że masz bardzo bogatą mieszankę - to tłumaczyło by również znaczny apetyt na paliwo....
Jeśli jest układ automatycznego ssania sprawdz czy sie zamyka.
Sprawdz pływak i poziom paliwa w komorze pływakowej oraz zaworek zamykany przez pływak.
być może prościej bedzie zdobyć drógi ( sprawny gażnik ) niż ustawiać ten który posiadasz ?
Co prawda jestem przeciwnikiem gazowania Beemek ale w przypadku zasilania gażnikowego chyba jednak polecił bym montaż..... oczywiście koniecznie ogromny parownik i odpowiedni mikser by nie zdławić silnika....
( bardzo wiele instalacji gazowych jest zbyt mało wydajnych by zapewnić poprawną mieszankę na wysokich obrotach i wtedy silnik nie jedzie )
i oczywiście jak największy zbiornik gazu...
A co do ciśnienia - to bardzo prawdopodobne ze zawory i pierścienie muszą troszke popracować.... ( nie zapomnij o powtórnym ustawieniu zaworów )
( to zależy co miałeś robione w silniku )
Pozdro.
bogumił [Usunity]
Wysany: 2005-02-26, 00:36
Wspomniałeś o układzie automatycznego ssania otóż jest i właśnie człowiek który mi ustawiał gażnik nie wie jak powinien być ustawiony fabrycznie zawór. Myślę że jakbym miał możliwość podejrzeć gdzieś taki gażnik w jezdzącym aucie to by było najlepsze rozwiązanie-tylko gdzie .Samochód jest stary i raczej rzadko spotykany. Może ktoś z użytkowników spotkał się kiedyś z takim silnikiem .Za wszelkie wskazówki serdeczne dzięki! Ps. Czy można założyć wtrysk do tego silnika? I jaki jest przybliżony koszt?Mam poprostu dość tego gaznika. Pozdrawiam
duchX [Usunity]
Wysany: 2005-03-01, 18:02
NIC NIC NIC NIC NIC
Ostatnio zmieniony przez duchX 2008-08-01, 04:15, w caoci zmieniany 1 raz
Anonymous Go
Wysany: 2005-03-01, 18:45
te gazniki byly montowane w rekinkach - e21 320- czyli z 2litrowymi silnikami moze takiego uda sie gdzies przypadkiem spotkac - jezdzacego i zobaczysz jak ma ganzik poustawiany!!?
ogolnie gazniki zle mi sie kojarza
bogumił [Usunity]
Wysany: 2005-03-01, 19:08
Tak wszystko jasne na pewno gażnik Tylko kto potrafi wyregulować gaznik solex 4a1 to jadę do niego jak w dym Dzięki Wam . Teraz czas zacząć działać i szukać Może zamiana na wtrysk będzie korzystniejsza
Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie to proszę.Będę bardzo wdzięczny Pozdrawiam wszystkich
ELO
MAM PODOBNY PROBLEM CO TY SILNIK CHODZI MI NIE ROWNO NA WOLNYCH OBROTACH MAM 2.0 M20B20!GDY OSTATNO SIE BAWILEM COS KOMBINOWAL Z KABLAMI (ZAMIENIALEM NA INNE BY SPRADZIC CZY TO NIE KABLE)POMYLILEM PRZEWODY "WN" SILNIK ZACZAL CHODZI TAK JAK JUZ WSPOMNIALES (URSUS..hehehe) NIE ROWNO I NIE DAL SIE WKRECI WYZEJ NIZ 3 TYS TAKZE CO DO OBROTOW SPRZWDZIL I PRACY SILNIKA SPRAWDZIL KABLE!
CO DO RESZTY NIE POMOGE BO INNY SILNIK...SRKI
PZD
_________________ BMW E30 M30B28 TOURING BYLA:(
BYLA
E30 M20B25 TOURING
JEST
E46 Compact 320d
Mam wszelkie opisy zrysunkami co i jak w tym gażniku -prześlę na maila gratis- ten gażnik nie jest trudny w obsłudze raz zrobiony zregóły działa bezawaryjnie.
_________________ E39 530d 00r
bogumił [Usunity]
Wysany: 2005-09-30, 16:55
KONIEC PROBLEMÓW Z SOLEXEM 4A1
7 miesięcy płaczu przy tankowaniu poskutkowało. Gaźnik znalazł się w odpowiednich rękach u pana w warsztacie przy Szarych Szeregów w Warszawie. Wszystkie bolączki silnika odeszły .Poprostu wszystkiego się nie da samemu zrobić .Ale się cieszę....