BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zamieniać czy nie? E30 1.8/ E23 732i
Autor Wiadomo
Biały
[Usunity]

Wysany: 2005-10-10, 21:11   Zamieniać czy nie? E30 1.8/ E23 732i

Witam. Mam okazje zamienić Swoje BMW E30 86 rok z gazem na e23 732 86r i gaz. Jednak mam do was kilka pytań. Po pierwsze do auta musialbym jechac 250km wiec rozmawialem z gosciem na gg. Z tego co powiedzial to jest maniakiem bmw ale potrzebuje mniejsza pojemnosc. Beemka ma pelny wypas oprucz skory z tym ze klima jest zdemontowana i lezy w bagazniku (i tak pewnie nie dziala). Co do stanu technicznego to wyglada bardzo bardzo ladnie jak na takie bmw. Duzo rzeczy bylo wymieniane zostala tylko jakas pierdolka w ukladzie kierowniczym ktora mi dodaje. Jest za to jedna rzecz ktora mnie martwi. Mowi, że auto pali 0,5l oleju na 1000km!!! :shock: Wydaje mi się, że to kosmos ale czy to może być sprawa uszczelniaczy?? Moja beemka tez nie jest idealna i cenie ją na 4000 więc wartośc jest podobna. Dodam, że napaliłem się na tą 7 bo od dawna mi się to auto strasznie podoba. Co mi radzicie. Napiszcie co o tym myślicie?? Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania. Odpiszcie mi prosze jak najszybciej bo mam w środe jechać po nią.

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2005-10-10, 21:13   

nie zmieniaj

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2005-10-10, 21:21   

biały udeż do Kota Sylwestra on miał takiego rekina więc pewnie powie ci na co zwrucić uwage przy kupnie :wink:

Ps. Jeśli to ja bym stał przed takim wyborem to bym sie nie zamienil bym poprostu zmienił silnik w monster garage beemka-klub :lol: :lol: :lol:

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-10-10, 21:25   

choć akurat 0,5 l na 1000 km, to nie dramat - norma

Biały
[Usunity]

Wysany: 2005-10-10, 21:27   

Piotrek napisa/a:
nie zmieniaj

Dzięki za wyczerpująca odpowiedź. Możesz to poprzeć argumentami???

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2005-10-10, 21:34   

Biały napisa/a:
Piotrek napisa/a:
nie zmieniaj

Dzięki za wyczerpująca odpowiedź. Możesz to poprzeć argumentami???

po pierwsze dlatego ze jestem maniakiem E30 :twisted: :twisted: a po drugie zaden maniak bmw nie zamienia na mniejszą pojemnosc, mów gdzie to jest to ktos podjedzie i obejrzy , po co masz robic 500km bez sensu gdyby sie okazało ze to trup czego Ci nie zycze

Biały
[Usunity]

Wysany: 2005-10-10, 21:42   

Nie mów, że żaden maniak nie zamini za mniejszą bo czasam sytuacja zmusza. On ma dojeżdzać do pracy sporo kilometrów i potrzebuje mniejszy silnik. m30 jak wiadomo chleje jak smok. To jest w ostrowie wielkopolskim i ten ktoś musiałbym podjechać jutro bo w środe jestem z nim umówiony.

P.S.
Kilka zdjęc dla ułatwienia.

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-10-11, 06:25   

srodek strasznie oldskoolowy.ale jak nie mozesz swojej sprzedac i nie masz kasy na swapa to zamieniaj.pojezdzisz troche a potem pobujasz sie w sprzedazy z 7mą.chyba nie stracisz a zawsze cos innego.

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2005-10-11, 09:22   

Siema opiszę model e23.

Z tego co pamiętam modernizacja była w 83roku.

Model przed 83:

Model po 83:

Na pierwszy rzut oka różnią się:

nerka - cały ten element metalowy przed maską. Przed 83 nerka węższa i dookoła niej lakier, nowsza - szersza już bez lakieru po bokach nerki. + inne kratki inne kierunki

lusterka- przed 83 - chrmon na popórce, po 83roku - lusterka całe dolegają do drzwi i są plastikowe (fuj).

błotniki przednie - inne wycięcie na migacz
e23 przeszło minimalny facelifting, ogromne zmiany są niewidoczne

drzwi przednie - inne mocowanie lusterka, ja miałem drzwi od nowszej i dało rade zamontować lustro nie wiem jak w przeciwną stronę.

deska rozdzielcza - inna szerokość części środkowej

pedały - inne mocowanie do karoserii

-golenie przód - inne średnice

-golenie tył inne (ale pasują mozna zmieniać)

-dyfer - inny

-półosie - inne

-mocowanie foteli a raczej regulacja - inna

Co tam jeszcze ciekawego.

Jak ja miałem e23 z 78 roku a było to dawno bo kupiłem ją w 99roku i jezdzilem 3 lata. to wyglądała tak:

Czyli tak zwany śmietnik na kółkach.

Zobaczyłem w necie to foto:

W Ps-ie zminiełem kolor na czarny i wiedziałem że moja TAKA będzie.
Spoiler jest nie do zdobycia, Madej mi napomknął kiedyś że jest e23 na szrocie z takim spoielerem (w marnym stanie ) na szrocie poleciałem i kupiłem za 50zł... posklejałem ponitowłem bo to BBS)

Po 9 miesięczny m remoncie

wyglądała tak:

Ponieważ nie podobały mi się oryginalne progi, że są takie zawinięte podspód, kupiłem od e21 oryginały Zendera na szrocie pociąłem ,zrobiłem formę.....

Nadkola tylne ciutkę poszerzyłem bo miałem szeroki kapeć i czasem obcierał. Łuk wspawany jest z reperaturki przedniego błotnika od Accorda.

Podsumuwując.

Kupiłem ten samochód jako osoba totalnie nie znająca się na mechanice. Wiedziałem jak wyjąc i włożyć akumulator, zmienić koło, wyjąć bagnet oleju , nawet nie wiedziałem jak na tych kreskach się znać :D Totalny amator.

W e23 wymieniałem chyba WSZYSTKO. Ponad dwa lata (3lata - 9 m-cy remont) katorżniczej jazdy, palenia gum , jazdy bokami, obracanie 360stopni na kostce dwójka pedał w podłogę obrot 180 st. wstek pedał w podłoge i kolejne 180st. albo odrotnie... Jak te arabusy z filmików. I tak kazdy piątek i sobota na Ordona i na miesice też na ogniu. LPG codziennie sie tankowało , licznik przebiegu mi nie działał (przestaje działać po rozezebraniu (3 szt miałem). Nie wiem ile km nią zrobiłęm ale skoro kupiłem samochód tuż przed maturą a jedzilem potem CAŁE DNIE więc pewnie ze 100 tys zrobiłem.

Urywały się półośki, przemieliłem kilka dyfrów (niezłe kilka).

Już pod koniec kadencji na Szrocie strażacka zaczynał być problem z częściami do e23. Po prostu już ich nie miewali. Ja miałem dwie na części i było MAŁO.

Zamienników w bardzo wielu sprawach nie ma. Szprzęgło - Sachs (1100zł?), Amorki Sachs. Wielu gumek, części blacharskich nie ma w zamienniku. Do 3, 5 owszem do 7 nie.

CO by tu jeszcze napisać... JA miałem najpierw silnik 2.8 gażnik, potem 3.5 wtrysk. Przeróbka w 3 z Madejem. Bez większych problemów.

Po wymianie zaczęłą się zabawa... 3 bieg do 170km/h Audi A3 Turbo, zostaje za Tobą, Kumpel w nocy Astrą 2.0 Turbo stanął obok mnie mój tylny zderzak na równi z jego przednim to się zrównał dopiero przy 140km/h.... na sprawnym zawiasie, trasa łazienkowska od ronda jazdy polskiej do wiatracznej 190km/h bez zmiany pasa ruchu, żadnego podcinanie zakrętow... jak po torze.... 4 osoby na pokładzie suchy asfalt palisz kapcia bez zająkniecia... jedynka koła skręcone, ogień samochód obraca się w miejscu... Wszystko przy laczy 225 w 16" i potem przy laczy 255 w 17tce :)

P.S. Miałem tak fajnie uszkodzoną skrzynię że wstek mi wchodził be problemu przy jeździe do przodu do ok 20km/h :D

Pozatym czarna beta czarna szyba, lacze... do 5 kontroli w ciągu jednej nocy, mój rekord :) trasa brwinów - grochów od 23:30 do 5 rano....

Fajnie jedziesz z przeciwka radiola, zawracją żeby Cię zatrzymać... stoją w bocznej i kogos mają, zaraz ruszą i Cie zatrzymają... Jadą obok to co 2 co 3 radiowóz jest Twój... Wiesz jak to gadke z psami wyrabia?

Co do mankamentó jakie powienieś sprawdzić to jak zawsze blachy drzwi, bagażnik, wnęka na koło i ta po lewej stronie, progi z kanału, podłogę pod dywanikami. szyber czy nie cieknie, wymiana rurek to k 300zł a przy spawaniu spodu się zaklejają...

Pozatym sprawdź po szrotach czy mają pompę hamulcową i pare drobiazgów jak dyfer półosie... popytaj w skepach o zamienniki...

A jak kupisz to pierwszy chce spalić LAKA :)

Biały
[Usunity]

Wysany: 2005-10-11, 10:33   

Dzięki Sylwestrze za bardzo rzeczową i długa wypowiedź. Takiego długiego posta się nie spodziewałem. Chłopaki wiedzieli co mówią jak kazali pytać Ciebie. Jednak z Twojego postu wynika, że Ty Swoje 7 tylko katowałeś i dosyć często sie psuło a jak jest przy w miare normalnym użytkowaniu?? Pozatym może jeszcze powiesz mi coś na temat tej konktretnej o którą pytam?? Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedź.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-10-11, 13:01   

jeżeli stać Cię będzie na dbanie o to auto, nie będziesz odwalał druciarstwa za przeproszeniem to zamieniaj, bo to bardzo stylowe i wygodne auto.

Szef_22

Doczy: 22 Lis 2004
Skd: Zielona Góra
Wysany: 2005-10-11, 18:10   .

Wbrew pozorom te auto nie jest az takie drogie w utrzymaniu.A jaki przebieg podaje własciciel tego e23?Pewnie cos kolo 180,czyli tak jak podaje kazdy allegrowicz sprzedający Bmw.Sprubuj sie dowiedziec ile przejechał nią na gazie,powinno byc w dokumentach od instalacji.

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2005-10-12, 07:41   

Tomek e23 , Wszystko prawda, ale ześ zasunął tekst że za e30 się nikt nie obejży... Mało się nie posikałem.

Biały
[Usunity]

Wysany: 2005-10-17, 21:08   

A więc tak pojechałem zamieniłem się i po 2 godzinach e30 znowu było moje a czemu? Bo po drodze e23 rozsypała się. Tzn. najpierw zaczeła się gotować i para zaczeła lecieć przez wloty powiertrza do środka. to jeszcze przezyłem i myślę sobie, spoko dojade naprawie fajne auto i wygląda na dobry stan ale po około 70 km odpadł mi przegób!! Nie urwały się śruby ani nic poprostu wypadł. Tego było za wiele. Zadzwoniłem do gościa i kazałem przyjeżdżać mojim autem z laweta zabierać tego złoma i oddać mi moje maleństwo. Postrasyłem go policją i poskutkowało. Ogólnie auto wyglądąło ładnie stan na oko tez nie budził zastrzeżeń a był ze mna mój mechanik. jednak auto miało wiele wad ukrytych. Szkoda bo bardzo mi to auto się podobało :(

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: