BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Przeciwmgielne w dzien-Czy to głupota? A może szpan?
Autor Wiadomo
kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-01-26, 22:08   Przeciwmgielne w dzien-Czy to głupota? A może szpan?

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=710075

"Czy to głupota? A może szpan?"

przyznawac sie kto jezdzi na przeciwmgielnych w dzien :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2006-01-26, 22:13   

Nigdy nie jezdze na przeciwmgielnych (chyba ze na spotach)albo jak ktos mnie oslepia z tyłu,no chyba ze droga jest tak fantasztycznie oswietlona ze nic nie widac to wtedy właczam wspomagacze ale jest to bardzo bardzo zadko.

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-01-26, 22:22   

dostalem kiedys mandat za przeciwmgielne... ale zadko kiedy wlaczam je dla szpanu... swiatla mam dobrze ustawione a poza tym jak dla mnie to kwestia bezpieczenstwa... caly rok jezdze na swiatlach mijania a przeciwmgielne wlaczam przy gorszej widocznosci... 2 lata temu dostalem strzala w bok (tylne prawe kolo) na skrzyzowaniu (mialem pierwszenstwo a gosc skrecal w lewo) ktory MIMO WLACZONYCH U MNIE SWIATEL MIJANIA PO PROSTU MNIE NIE ZAUWAZYL... ostatnio plicjant ( byla mgla, wjezdzalem do Lublina od strony swidnika dwupasmowka czyli praktycznie jeszcze nie miasto) tlumaczyl mi ze tylne przeciwmgielne mozna uzywac w czasie mgly w zasadzie kiedy sie chce natomiast przednie przeciwmgielne we mgle i TYLKO NA DROGACH KRETYCH a w miescie nie wolno... uwazam to za totalny bezsens...

Marcin 
Nurburgring Fan

Pomg: 2 razy
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2006-01-26, 22:53   

Na przeciwmgielnych z tylu w czasie dobrej widocznosci jezdza albo tepe baby, ktore nawet nie maja pojecia co im sie za kontrolki swieca albo maślaki w Fabiach i Tico, dla ktorych widocznosc na zaledwie 300metrow to juz straszna mgła i okropne warunki na drodze.

Jedni i drudzy doprowadzaja mnie do szału!!!!!!!!!!!!!

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2006-01-26, 22:58   

głupota , włączam tylko w ostatecznosci

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-01-26, 23:07   

i głupota i szpan, pełno frajerów halogenami, nawet bez pozycyjnych....

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-01-26, 23:27   

o kurde :shock: az musze przyznac racje lukaszowi :lol:
odp:jedno i drugie :mrgreen:

patryk w-wa 

Doczy: 13 Lis 2005
Skd: Stolica
Wysany: 2006-01-26, 23:40   

Często musze jezdzic za miastem i musze powiedziec ze kupa ludzi jezdzi z wlaczonymi halogenami nie wiem czy ich to podnieca czy oni uwazaja ze sa fajni bo dla mnie to oznaka buractwa niech sobie pomysla ze nie sa sami na drodze a innym uzytkownikom to przeszkadza ja zawsze dostaje goraczki jak widze takiego szpanera ktory przez caly rok jezdzi na wlaczonych halogenach jezeli zle widzi to niech sobie lepsze okulary kupi.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-01-26, 23:43   

tylne przy dobrej widoczności - głupota
przednie przy dobrej widoczności - szpan

przednie przeciwmgielne to doświetlacze zakrętów i powinno sie rzeczywiście używać ich tylko poza miastem, na drogach nieoświetlonych przy ciężkich warunkach aby nikogo nie zgarnąć z pobocza albo żeby po prostu na winklach widzieć gdzie się jedzie :idea:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

patryk w-wa 

Wysany: 2006-01-26, 23:48   

Jak juz kogos podnieca jazda z wlaczonymi halogenami to niech wyda te 10zl na ustawienie ich odpowiednio bo wiekszosc swieci prosto po oczach porazka a tak wogole moim zdaniem to glupota bylo montowanie fabrycznie halogenow w polonezach bo teraz 80% uzywa ich non stop.

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2006-01-27, 00:02   p-mgielne

Włączone swiatła przednie przeciwmgielne jeszcze idzie "przeżyc".Ale włączone tylne światło p-mgielne podczas jazdy za takim kretynem to juz tragedia.Kilkakrotnie miałem okazje jechac za takim klietem i zadna "nauczka" w postaci drogowych świateł niczego nie poprawila.
A do tego to jedyne światło w samochodzie ,którego używanie określono "liczbowo".Mozna je uzywac jeżeli widoczność jest mniejsza niż 50 m.Czyli praktycznie jak mgła typu "mleko" to mozna je włączyć.
Sądzę ,ze tak jak piszecie - szpan i głupota oraz bezmyślność..............henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

GLOWA 

Doczy: 05 Lis 2004
Skd: ZIELONKA K WAWY
Wysany: 2006-01-27, 02:06   

TYLKO PODCZAS BARDZO MOCNEGO DESZCZU SNIEGU LUB MGLY...
NA SPOTACH CZEMU NIE...
A RESZTA TO TAK JAK NAPSISAŁ HENRY:)
JEST
E46 Compact 320d

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2006-01-27, 06:15   

Kiedyś w ciężarówce miałem na dachu 2 piękne, wielkie reflektory dalekosiężne z żarówkami H3 100W i skutecznie leczyłem pacjentów jeżdżących na halogenach. Najbardziej wkurza to podczas jazdy w deszczu bo wtedy nieźle oślepiają, zwłaszcza kiedy w długiej trasie oczy już są nieco zmęczone i gorzej reagują na wszelkie bodźce zewnętrzne, no ale taki jeden z drugim buraczek o tym nigdy nie pomyśli i nigdy tego nie zrozumie. Disiaj najpierw mrygam takiemu halogenami żeby miał czas skumać o co chodzi i ewentualnie wyłączyć (chociaż nie trafił mi się taki co by wyłączył) a następnie sypię długimi, wiem że to po chamsku ale bardzo nie lubię halogeniarzy.

e36 318ti compact szrotex

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-01-27, 10:19   

Sosen napisa/a:
najpierw mrygam takiemu halogenami żeby miał czas skumać o co chodzi i ewentualnie wyłączyć (chociaż nie trafił mi się taki co by wyłączył) a następnie sypię długimi, wiem że to po chamsku ale bardzo nie lubię halogeniarzy.

Podpisuje sie pod tym w 100%, leczenie to jedyna skuteczna metoda walki z ta idiotyczna moda. Chociaz raz spotkalem typa ktory wylaczyl tylko po mrugnieciu halogenami, az sie zdziwilem :)
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-01-27, 13:00   

spoko - mi też zdarzyło się zapomnieć wyłączyć p/mgielnych po tym jak na drodze skończyła się mgła - oczywiście zaraz zostałem "pouczony", co oczywiście nie było miłe :?

korzuch 

Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-01-27, 13:34   

yo!
Proces leczenia dotyczy też głupków którzy jeżdzą na pseudo ksenonach :!: :!: które oślepiaja na maxa nawet w dzien :!: :!:
pozdro

jaqub 

Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-01-27, 15:15   

najczesciej to nie sa pseudo xenony (bo zwykle niebieskie zarowki nie oslepiaja chyba ze sa zle ustawione) tylko prawdziwe soczewki xenonowe... bardzo modne staje sie wstawianie w lampy np takie jak sa w e36 soczewek xenonowych... jest to nielegalne... lampa musi byc w calosci homologowana i MUSI miec automatyczna poziomizacje (automatyczne ustawianie) i spryskiwacz wysokocisnieniowy...

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-01-27, 15:46   

wedlug mnie nawet te ori xenony daja po oczach zwlaszcza jak jest mokro;

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-03-09, 15:32   

JAzda na halogenach- totalne buractwo, niewiedza, głupota. Większość pajaców zapala je podczas deszczu nie wiadomo po grzyba. Generalnie wieśniactwo wg mnie.

Jak widze że to kogoś rajcuje to się nie dziwię dlaczego taki duży zbyt jest na latarki, to też takie fajne jest :)

Grzesio 
BMW Power

Pomg: 5 razy
Doczy: 05 Kwi 2004
Skd: Lublin
Wysany: 2006-03-09, 19:47   

jaqub napisa/a:
najczesciej to nie sa pseudo xenony (bo zwykle niebieskie zarowki nie oslepiaja chyba ze sa zle ustawione) tylko prawdziwe soczewki xenonowe... bardzo modne staje sie wstawianie w lampy np takie jak sa w e36 soczewek xenonowych... jest to nielegalne... lampa musi byc w calosci homologowana i MUSI miec automatyczna poziomizacje (automatyczne ustawianie) i spryskiwacz wysokocisnieniowy...

nie zgadzam się ( z resztą temat orginalnych xenonów był już poruszany ) Założyłem xenony do swojej e30, pojechałem na przegląd techniczny do poważnej firmy (Speed Car), panowie ładnie mi je ustawili, nawet specjalnie im powiedziałem ze dopiero założyłem xenony, zmieniłem soczewki na nowe i jakoś do tej pory jeszcze nik mi nie mrógał że oślepiam czy cuś takiego, a jeżdżę dużo w nocy. A co do tych przepisów z poziomowaniem i spryskiwaczami to powinny one być ale w autach po 99r.

Sorry za kontynuację OT

Jak miałem stare światła to często w nocy po za obszarem zabudowanym jeździłem na halogenach - przyznaję się - ale naprawdę miałem tak kiepskie mijania że nic czasem nie widziałem, ale teraz przy xenonach już ich nie ma sensu używać :wink:

E30 325iS '87 M-Technic II http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=8560 - sprzedane

E34 530i V8 '94 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=31236

E30 318i '88 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=36500 - sprzedane

E46 320td '02 Compact - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=411671

G-STYLE SQUAD* :D
*grupa LANS SQUADu

patryk w-wa 

Wysany: 2006-03-09, 19:59   

Ja tez mam xenony w e36 i nikt mi nie mryga nie rozumiem jak moga oslepiac bo co bo to nieorginalne xenony glupota kazda lampa moze oslepiac nawet zwykle h4 wszystko zalezy od ustawienia jak swieci w oczy to normalne ze oslepia. Nie rozumiem jak moze oslepiac skoro swieci w dol a nie w oczy i nie uwazam ze jestem "GŁUPKIEM" jak to kolega Korzuch nazwał tylko dlatego ze chce miec lepszą widoczność. Tak samo mozna nazwac głupkami tych co montuja zarowki +50% bo tez mocniej swieca. Pozdrawiam

dankam 

Doczy: 15 Lis 2005
Skd: Białystok
Wysany: 2006-03-09, 20:01   

Przeciwmgielne szpan i glupota posiadaczy POLONEZÓW CARO :mrgreen:

korzuch 

Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-03-09, 22:08   

yo!
oprócz poldków tyczy sie golf 3 i 4 :D dzis ich leczyłem ale nie dałem rady :D patryku z wawy nic niemam do ciebie :D a "GŁUPKIEM " ciebie nie nazywam wybacz "wasza błyskotliwość" :D
pozdro
PS
Patryk twoje okulary mają homologajce :?: :twisted:

MarcinPioneer 

Doczy: 09 Sty 2007
Skd: Sokołów Podlaski
Wysany: 2007-04-02, 07:52   

Z tego co ja zauważyłem to na halogenach najwięcej to gliniarzy jeździ radiowozami.

BIZON 
Tatanka power

Pomg: 1 raz
Doczy: 13 Wrz 2006
Skd: Żary
Wysany: 2007-04-02, 09:07   

halogeny... używam wtedy kiedy są naprawde potrzebne i LECZĘ tych, którzy używają ich bez głowy. :evil:
jeżeli chodzi o ich bezmyślne używanie, to u nas w większości tyczy się to nie poldków, a BURAKÓW dresiarzy w "Pas-ratach" i Audicach głównie A8 :evil:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: