Jakie uwagi macie co do wymiany pierscieni w silniku M20 ? dokladnie to jest model 325e (stara eta)
Jakie kupic pierscienie co przy okazji zrobic?
(wole wiedziec co przy okazji mozna zrobic bo robilem panewki a nie pomyslalem o pierscieniach moglem odrazu to zrobic i mialbym spokoj.)
Jaki koszt jest pierscieni?
Slyszalem ze trapezowe sa lepsze ale jak cenowowo to wyglada?
PS bede wymianial samemu oraz podnoszac jedynie silnik nie wyjmujac go.
PS2 zrobie dokumentacje jak wymienialem pierscienie oraz zrobie fotki wszystkie krok po kroku jak to sie robi chyba przyda sie
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-06-23, 12:39
Ok pierscienie w AutoFus kosztuja 150 zl kopmlet (3 pierscienie) na jeden cylinder.
a wiec:
6*150= 900 zl.
Lecz znalazlem pierscienie firmy Goetze za 55 zl komplet na cylinder:
6*55= 330 zl.
plus uszczelka 20 zl wiec bedzie koszt naprawy okolo 350-400 zl.
chyba ta polska uszczelka jest. Mielem na takim kartoniku zaciagniete folia strech.
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-07-12, 14:26
wiec czas zaczac wymiane pierscieni.
chce wymienic pierscienie w tych etapach:
1: zdjecie kolektora dolotowego,
2: zdjecie kolektora wydechowego
3: zdjecie glowicy
4: oddanie glowicy na przeswietlenie
5: zdjecie miski olejowej
6: sprawdzanie panewke (w jakim stanie sa)
7: odkrecenie tlokow
8: wyjecie tlokow
9: sprawdzenie tlokow czy nie ma pekniec i w jakim stanie sa
10: rozszczepienie zaworow w glowicy
11: wymiana uszczelniaczy
12: zalozenie nowych twardych sprezyn od 2.5
13: spiecie zaworow
14: zalozenie pierscieni
15: wlozenie tlokow do bloku
16: skrecenie tlokow
17: zalozenie miski olejowej
18: zalozenie glowicy
19: zalozenie kolektora wydechowego
20: zalozenie kolektora dolotowego
21: zalanie nowym olejem,
22: SMIGAMY
Powodzenia - i rada, jak cos bedzie nie tak - nie oszczedzaj - lepiej powymieniac, zregenerowac i miec pewnos ze sie pozniej nie odbije - jak oranzada z komunii
a po co miałby zdejmować owicę do wymiany pierścieni?
To dziwne albo ja cos przeoczyłem jak rozbierałem swój silnik i nie dało sie wyjac tłoków dołem wał jak nie wiem co przeszkadzal!!
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-07-13, 08:27
kirek_e30 napisa/a:
Cytat:
a po co miałby zdejmować owicę do wymiany pierścieni?
To dziwne albo ja cos przeoczyłem jak rozbierałem swój silnik i nie dało sie wyjac tłoków dołem wał jak nie wiem co przeszkadzal!!
Wiem na poczatku byla wersja ze wyjme wal i wyjme wtedy tloki. Ale wole juz zdjac glowice ponaprawiac ja i miec to z glowy
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-07-13, 14:55
ok wiec sprezyny od 325i kosztuje 16 zl szt NOWKI!!
Wiec powoli zaczynam robic zakupy
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-07-29, 15:08
remont zakonczony
Wiec tak pierscienie 230 zl komplet,
nowy pasek rozrzadu 127 zebow 63 zl
nowy pasek klinowy 20 zl
nowy olej
nowy filtr
nowe uszczleki pod glowica, miska, deklem od zaworow,
nowe uszczelniacze
nowe prowadnice dzwigenek zaworowych
planowanie glowicy minimalne (bielenie)
wentylator dodatkowy przed chlodnica
Laczny koszt 1300 zl.
Nie bylo problemow z montazem wszystkiego chociaz reka ucierpiala przy zakladaniu pierscieni rozciecie do kosci nadgarstka ( jeb**** blacha
Nie zmienialem sprezyn zaworowych zostawilem seryjnie aby nie ryzykowac ponownej awari silnika. Kupuje w przyszlym tyg glowice od 2.0 i ja przerabiam i na wiosne jak sniegu juz nie bedzie wyprowadzam betke z garazu aby pokazac nowe modyfikacje
Dzis ODPALAM BETKE
miejmy nadzieje ze bedzie wszystko ok
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-07-29, 22:50
OK wiec tak silnik odpalony chodzi ladnie ale po strzale gazu wtedy przpelywka walnieta jest i podaje zla dawke paliwa. jeszcze jest ulamana rura miedzy kolektorem wyltowym a reszta tlumika. Pierdzi jak cholera
Ja mam chyba przepływomierz do starej ety, w idealnym stanie. Nigdy nie strzelił, nie zaciął sie itd. Tylko musze sprawdzic w garażu. W weekend nie ma mnie przy kompie, więc jak coś to zadzwoń na 601 789 074.
_________________ Części nowe i używane oraz warsztat BMW - 661 496 167
"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-07-31, 18:58
i kur**** wszystko szlak trafil
KUR*******
zle cos dokrecilem glowice i zaciagnal wode do oleju
KUR****
zalamal sie tak wszystko ladnie bylo a tu taki zgrzyt
w poniedzialek oddaje do serwisu niech zrobia wszystko tak abym zapomnial otym silniku ze cos psuje sie
Całkiem możliwe że głowica nie dolega.Jak robiłem mój stary silnik to po planowaniu głowicy zmarnowałem 2 uszczelki bo "fachowcy" spartolili robotę-głowica była wklęsła na środku.Głowa do góry jeszcze betka pojeżdzi.
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-08-01, 00:45
hmmm myslicie ze schrzanili?
qrcze sprawdzali szczelnosc i jest wszystko ok.
grrrr
to co oddac do serwisu niech zrobia to czy sprobowac samemu ?
mam jeszcze pytanie
czy jak sa sruby od glowicy przynich sa takie dziurki to je trzeba podkladka zakryc czy moga byc odsloniete?
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-08-01, 16:50
Masz klucz dynamometryczny? To z niego te odczyty? to znaczy że w sumie teraz masz głowice dokręconą na 150Nm?
A w tym zakładzie to sprawdzli ci szczelnośc mierząc ciśnienie sprężania tak? Jeśli wychodziło poprawne i równe to dziwne że się coś spitoliło. Może to rzeczywiście wina Twojej głowicy, co znią w końcu sprawdzona??