BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Podwyższanie E30.
Autor Wiadomo
meles 

Pomg: 1 raz
Doczy: 15 Lis 2005
Skd: Tychy/Wrocław
Wysany: 2006-02-11, 08:42   Podwyższanie E30.

Witam!

Jako, że ostatnio sprawiłem sobie BMW E30 sprowadzone z niemiec mam do was pytanie. Auto jest teraz bardzo obniżone i usztywnione co bardzo przekłada się na komfort jazdy zwłaszcza po podziurawionym Wrocławiu. Obrazowo ujmę to tak, że jak bym chciał włożyć poziomo palce to między nadkole a tylne koło wejdą dwa natomiast z przodu ani jeden (może nawet minus jeden) . :) Proszę was o pomoc gdyż planuję zakup jakiegoś zawieszenia, tylko nie wiem teraz jakie w tym przypadku zastosować obniżenie bo chciałbym, zeby auto prezentowało się ładnie (ospojlerowanie m-technik). Jak tylko śnieg przestanie padać to wyjdę na dwór i cyknę parę fotek z profilu, żeby wam pokazać jak to dokładnie wygląda.

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-02-11, 10:30   

Najpierw sprawdźspręzyn, może któraś pękła ...

Jeśli będą ok, to pomyśl nad spręzynami seryjnymi.
Ewentualnie kup takie sprężyny które w stosunku do serii obniżająo np. 20 czy 30 mm.

PS.
Oczywiście ważne jest również jakie masz amorki, do odpowiedniej wysokości sprezyn potrzebny jest odpowiedni amorek.

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Łukasz 
Samotny Nawigator

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-02-11, 10:45   

seryjne sprężyny na szrocie i sprawdź jakie masz amory, bo myślę, że też będzie konieczne ich wymienienie....Jeżdżąc po dziurach z takim zawiasem nic dobrego autu nie robisz - ono sie rozchodzi w szwach wtedy,.....

meles 

Wysany: 2006-02-11, 12:14   

Czyli mam się rozglądać za zupełnie seryjnym zawieszeniem, czy może jakimś sportowym, ale obniżającym do 35/35 (przód/tył), czy są jeszcze może takie 20/20? Zależy mi na tym, żeby samochód jeszcze prezentował się dobrze i nie wyglądał jak terenówka.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-02-11, 12:20   

powiem Ci tak - ja mam amory Koni specjal z regulacją 3stop., ustawione na najtwardszy stopień, i seryjne sprężyny i jest ok, kiedy ma letnie 205/55/15 nie jest źle. Nie wygląda absolutnie jak motorówka :wink: Nie jest to ful wypas, ale za to komfort i trzymanie drogi jest na dobrym kompromisowym poziomie.

40mm ja nie polecam, ale wszystko zalezy od Ciebie. Mniej obniżajacego zawieszenia (20mm) nie dostaniesz łatwo.

Możesz kupić amory Alko Sport, sa grubsze i jak mówi mój ziomek daja sobie nieźle radę z nieco obnizonymi sprężynami. Sprężyny radzę kupić nowe np. Weitec, to nie sa kosmiczne pieniadze, a wiesz co masz....

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-02-11, 12:59   

Cytat:
seryjne sprężyny na szrocie

Cytat:
Sprężyny radzę kupić nowe np. Weitec

moze łukasz zdecydujesz sie na to co piszesz...

napisz jeszcze jaki masz tam silnik.sadze ze m20.jak oceniasz stan amorow bo moze ci juz usiadly i lezy beta na sprezynach.jak piszesz ze z przodu nadkole nachodzi ci na opone to przy wymianie pisze sie na te twoje sprezyny :wink: pod warunkiem ze nie sa ciete.
pozdro

meles 

Wysany: 2006-02-11, 17:34   

menel Jak będą w porządku to napewno je dostaniesz.
Tutaj jest jak to wygląda.
Przód:

Tył:

No jednak do końca nadkole nie zachodzi. :oops: Stał wtedy nierówno. :oops: Tak czy siak jest za nisko i za twardo. Może jeszcze jakieś sugestie?
Ostatnio zmieniony przez meles 2006-02-11, 21:31, w caoci zmieniany 1 raz  

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-02-11, 19:26   

heheh widze ladnego m-tech 1 rarytasik :) ) co do tylu to nie ma tekiej tragedi na ok 40mm a zapasu mase:)) przód daj raz jeszcze fotke co cos nie halo z linkiem:PP moze naprawdze najpierw sprawdz sprezyny wizualnie, a potem pojedz na trzepaki moze poprostu amory sa jakies dziwne, co do obnizania mialem m-tech 325e na seryjnej zawiesze wyglada to tragicznie!!!auto wyglada jak terenowka czy taksówka jak sie znajomi smiali:PPP a komfort, prowadzenia , i wyglad da ci zawias 45/40 nizej to juz zaczyna sie na wygodzie tracic, ale za to ładnie w przedni zderzak m-tech 1 wyglada ( i ładnie odśnierza:))wiem z autopsji) tak wic smigaj na trzepaki, potem obadaj sprezyny i czy amory sa skracane czy nie.

Menel 

Wysany: 2006-02-11, 20:00   

uuu..meles troche przesadziles z tym zawieszeniem..na moje oko to jest seria..i nie wmowi mi nikt ze to nawet jest -20 z tylu.wklej jeszcze dobry link do zawieszenia przedniego.
jak narazie to szukam naprawde mocnej gleby .jak jest nadkole przednie rowno z opona wyliczylem bez zagladania :wink: na zawieche ze to okolo -50/60 , jak nachodzi to -60/70 i ja wlasnie szukam -70/80.

sadze ze u ciebie z przodu amory padly..

meles 

Wysany: 2006-02-11, 21:35   

No macie rację! Trochę przesadziłem, ale tak czy siak jakoś tak jest dziwnie twardy z przodu. Możliwe, że coś jest nie tak z przednimi amortyzatorami, bo to przód jest strasznie twardy a jak tył przejeżdża przez jakąś dziurę to nie jest tak tragicznie.

menel Widzę, że niepotrzebnie zrobiłem Ci smaka na to zawieszenie. Sorry. :oops:

PS. Poprawiłem link do przodu.

Menel 

Wysany: 2006-02-11, 23:20   

spoko meles,szukam takich sprezyn -70/80 juz od jakiegos czasu i nic.
u ciebie widze ze przod masz na moje oko -40 wiec jezeli masz za twardo to amory ci padly.
mialem tak pare lat temu jak za bardzo obcialem sprezyny :lol: przod ladnie sie zglebowal,twardy byl na maxa ale...ale nie pracowal nic a nic.oczywiscie gdyby nie "druciarska rozporka text ala lukasz z otwocka" to chyba autko by sie rozeszlo lub kielichy do gory by wywalily.

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2006-02-11, 23:50   

stary co Ty chcesz podwyższać???????? juz teraz masz terenówkę :mrgreen:
nie sądzę abyś miał więcej niz -40 z przodu :D

dla porównania masz jak wygląda -80 z przodu

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-02-12, 08:17   

Cytat:
dla porównania masz jak wygląda -80 z przodu

Nie pokazuj więcej tych felg bo już mi sie po nocach normalnie śnią, zachorowałem normalnie na Borbet A :D :D :D

Co do tematu to może to auto ma jakiś m-technikowy zawias, żabe sprawdzić amorki to najlepiej do stacji diagnostycznej, jak będą dobre to poprostu masz twarde amorki lub wcześniej jeździłeś jakimś "poduszkowcem" i takie odczucia masz teraz.

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

meles 

Wysany: 2006-02-12, 09:06   

No to w takim razie w przyszłym tygodniu wybieram się do warsztatu, niech mi wszystko dobrze posprawdzają.

Piotrek Nie zrozum mnie źle. Bardzo mi się podoba ta beemka, ale chyba macie "niemieckie" drogi tam w tym krakowie, albo bardzo nie lubisz tego samochodu.

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2006-02-12, 11:11   

meles jechałem nie dawno przez kraków i mają dziury nie samowite :lol:

Jak coś to mam przednie sprężyny seryjne :wink:

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-02-12, 23:00   

jak dla mnie to wyglada seryjnie nie wiem czy moja nie stoi nawet niżej ale teraz jest na 14 zimówkach a u ciebie chyba 15 są na fotach.
A obniżony zawias to taki że szukasz płaskiej powierzchni by wsunąć lewarek pod próg :D

Grzesio 
BMW Power

Doczy: 05 Kwi 2004
Skd: Lublin
Wysany: 2006-02-15, 03:29   

moim okiem to jest przód 40/00 tył i utwardzone :wink:

E30 325iS '87 M-Technic II http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=8560 - sprzedane

E34 530i V8 '94 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=31236

E30 318i '88 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=36500 - sprzedane

E46 320td '02 Compact - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=411671

G-STYLE SQUAD* :D
*grupa LANS SQUADu

meles 

Wysany: 2006-03-06, 14:58   

Odświeżę może temat.

Wiem, że dla was to nie jest dobre posunięcie, ale ja naprawdę chcę czerpać radość z jazdy a nie wypatrywać dziur w drodze i denerwować się klekoczącą i piszczącą tapicerką. Szukałem trochę sprężyn i chyba jedynie oryginalne z zawieszenia M-Technik obniżają o ok. 20mm, ale te to chyba są nie do zdobycia. Czy są jakieś inne sprężyny oprócz seryjnych, które by mi spasowały?

Acha! Jakie powinienem mieć amortyzatory (narazie tylko wiem, że średnica goleni to 51mm) jeżeli oryginalnie było założone zawieszenie M-Technik?

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2006-03-06, 15:27   

Hehe ja dzisiaj po roku jazdy z glebą zadebiutowałem czyli rozwaliłe miske :( :( :( zawsze tą trase pokonywałem bez problemu ale pierwsze objawy wiosny czyli dziury głębsze do tego inny silnik i zachaczyłem, jedyny plus w tym wszyskim to to że olej akurat miałem zmieniać więc strace tylko na uszczelke pod miske i spawanie bo dziurka niewielka. Dodam że mam -70 z przodu więc nie rozumie jak można sie męczyć z glebą -40 po pierwsze a po drógie co rozumiesz pod pojęciem czerpanie radości z jazdy ? wydaje mi sie że radośc Ci sprawia komfort jazdy jeśli chcesz seryjny zawias, mi większą sprawia śmiganie po zakrętach i do komfortu nie przywiązuje żadnej wagi. Najprościej będzie jak kupisz zwykłe seryjne sprężyny i powinienieć być zadowolony jeśli masz jeszcze zyjące amory. Pozdro.

E36 325i qp

cypis0 

Wysany: 2006-03-06, 18:45   

heheh to zaczyna sie teraz tragedi ja mam -75 ......boliiiiiiiiii ostatnio jak przysunolem w studzienke to wrr az ciarki przeszly kawalek alu wyrwalem ale nie cieknie nic !!dziury nie ma :) )jedyne co to uszczelka sie wysypala ale byla twarda jak kamien i jak dostala szczala rozleciala sie w drobny mak...plan pt plyta wiec pojawil sie w tempie expresowym!!

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-03-06, 19:26   

Lukasz ile cm od ziemi masz miske :?:

moglbys zmierzyc bo nie wiem o ile moje jest obnizona :mrgreen:

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2006-03-06, 19:31   

Jutro Ci zmierze bo będe ją ściągał, to prawda ze czeba przekładnie odkręcić od belki żeby ściągnąć miske ?? ?? bo coś pisze tak w książce

E36 325i qp

Menel 

Wysany: 2006-03-07, 01:41   

efekty niskiej zawiechy...

Zbychu 

Doczy: 29 Sie 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2006-03-25, 08:11   

Odświeżę trochę temat. Mam zawiechę do e30 z raichu i zastanawiam się czy jej nie włożyć. Z braku innych sprężyn tył już siedzi i wygląda całkiem przyzwoicie. Zastanawiam sie teraz czy założyć niskie sprężyny na przód czy podnosić spowrotem tył. Tylnie sprężyny mają 19cm a przednie 25. Ile maja seryjne? Aha dodam jeszcze, że mam m40 czyli micha pod specjalnym nadzorem.

cypis0 

Wysany: 2006-03-25, 13:10   

hehe ja dzis mialem przygode z ciezarówki spadl kamol i zrobil spustoszenie pod autem tyle ze zdazylem troche skrecic i minol miske ale.....belka sie wgniotla i ładna rysa zostala na asfalcie wgniecenie w katalicie i jak wypadal po drodze uszkodzil pompe paliwa i przewód paliwowy!!!kamol mial 18cm w najwyrzszym punkcie!!!wiec zastanówcie sie ile mozna glebvowac ja ma 75 i to jest za wiele ale cóz nowej kompletnej zawiechy nie zmienie:(( po przyjezdzie policji spisali protokól i moge sadzic bódowe ale sam policjant powiedzial zebym odpuscil bo nie ma szans:((

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: