BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Sprężyny ostro obniżające a zwykłe amortyzatory????
Autor Wiadomo
cezar
[Usunity]

Wysany: 2004-08-16, 16:06   Sprężyny ostro obniżające a zwykłe amortyzatory????

Witka.
Mam w swoim e21 zwykłe amorki olejowe z przodu (nówki) oraz gazówki z tyłu (roczne). Czy czegoś nie spieprzę jeśli do takich amorków założę sprężynki utwardzone obniżające autko o ok 60mm? Nie będzie to miało negatywnego wpływu na żywotność amortyzatorów czy czegoś innego. Mam w kupnie takie sprężyny i nie wiem co zrobić. Słyszałem kiedyś, że do takich sprężyn są specjalne sportowe amorki, które są krótsze od zwykłych....
HELP!!!

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-08-16, 18:42   

Na seryjnych amorach auto możesz obniżyć do 40mm :lol:
Najprostrzym i najtaniszym rozwiązaniem przy sprężynach obniżające auto o 60mm będzie poprostu zregenerowanie tych amorków.
Powiesz mechanikowi że chcesz obniżyć auto o 60mm on ci wtedy skróci skok amortyzatora.
Jeśli się myle to niech ktoś mądrzejszy mnie poprawi. :wink:

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-08-17, 01:40   

Cytat:
Na seryjnych amorach auto możesz obniżyć do 40mm

Bzdura, wogóle nie można. Twarde sprężyny o niskim skoku zabiją zwykłe amortyzatory.

Zaleznie od typu amortyzatora zakład ma możliwość zmiany jego charakterystyki, czyli siły dobicia (twardość) i siły odbicia.

Wogóle powinieneś wiedzieć, ze aby nie wpędzać się w późniejsze koszty należy usprawnianie zawiechy zacząć właśnie od amorków! Twardych amorków które będą obciążone seryjnymi miękkimi sprężynami, ale to jest zdecydowanie lepsze i bezpieczniejsze wyjście. Dopiero potem wrzucasz niskie, twarde sprężyny.

A tak już na powaznie to się po prostu zostawia tak jak jest, zbiera hajs i od razu zakłada calość :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Pawel-e30 

Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-08-17, 07:38   

Smasher żadna bzdura ja jeżdze na takich amorach i narazie nie nażekam zresztą czas pokaże :wink:

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2004-08-17, 08:03   

:lol: okej :wink:

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-08-17, 14:11   

smasher ma racje - jak chce sie jezdzic szybko i twardo trzeba zaainwestowac w amorki - to podstawa - z wlasnego doswiadczenia wiem ze nizsza sprezyna + seryjny amor to niewiele lepsze wyjscie od serii.

ChriS 
Miłośnik literki M

Pomg: 7 razy
Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2004-08-17, 20:08   

Mam sprężyny -40mm i seryjne amorki(gazowe) 2 lata i wszystko ok. Benia prowadzi się świetnie ,a na przeglądzie amorki nie wykazują osłabienia.Pozdrawiam.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2004-08-18, 00:16   

bo to jeszcze zależy jak twarde sa te nowe spręzyny obniżające :roll:

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-04-15, 20:08   

mam pytanie odnoscie amortyzatorow...czy sportowe amorki sa lepsze na nasze polskie drogi czy tez moze zwykla seria jest lepsza...ktore dluzej wytrzymaja przy normalnym uzytkowaniu?

jaras87 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Cze 2005
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-04-15, 23:29   

zalezy od jakości amorka ... lepiej niech mi ktos powie czy bede mogł zalozyc sprezyny -80/-70 do e21 do amorków bilstein b6 zdaje sie one były standardowo ze sprezynami
-30mm na przodzie i na tyle i takie wlasnie sprezyny mam ...

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-04-16, 00:14   

wiecie co wszystko jest dobierane do wszystkiego....a jak wypada sprawnosc takich amorów na trzepakach przy takich sprezynach???sprawdzal ktos??ja sie bede upieral przy stosowaniu najlepiej gotowych zestawów (amor + sprezyna) ewentualnie dobierac wszystko wg charakterystyk!!tak samo pytanie mozna do -40 niby .....ale czy nikt nie pamieta o charakterystyce sprezyny!!!twarda. miekka, progresywna tego jest mase przeciez a wszyscy tylko sugeruja sie jednym -40 , -60 i na tym konczy sie tema!! mi sie zdaje ze jak to ma dac efekt jaki kolwiek oprócz wizualnego to nie jest tak panowie prosto:))

jaras87 

Wysany: 2006-04-16, 11:30   

własnie w tym rzecz ze mam komplet ! zestaw.. pasujący do siebie.. sprezyny są bardzo twarde .. przod jest praktycznie sztywny ! a pod maska jest m30 ...

zastanawiam sie czy nie oddac tych sprezyn do kowala...

i moje pytanie to ... czy bez problemu bede mogł przy tych amortyzatorach zalzoyc krotsze sprezyny... czyli czy bilstein b6 jest skroconey wzgledem seryjnych amorów...

Scigany 

Doczy: 15 Sie 2004
Skd: Gliwice
Wysany: 2006-04-16, 13:13   

jezdzilem tak kiedys w vw, mialem sprezyny H&R i amory seryjne, po wpadnieciu w dziure, a nawet w zaglebienie tak mocno dobijalo do konca , ze panel z radia wyskakiwal a mi szkliwo na zebach sie kruszylo ( raz sobie jezyk podczas gadki przygryzlem ) jak Ci dobije do konca, to uczucie takie jakbys spadl na wyprostowanych nogach na same piety. Wjezdzasz w dziure i czujesz jak amory wala o kielichy. Oby Ci przez maske cos nie wyszlo. Kup krotkie amory i sie nie zastanawiaj, chyba , ze chcesz krotkodystansowa taczke z auta zrobic

gg 3437874

jaras87 

Wysany: 2006-04-16, 13:21   

no chce sie dowiedziec czy bilstein b6 jest krotki na tyle zeby mogl wspolpracowac z tak krotkimi sprezynami ... jezeli nie to normalnie dam je do skrocenia... :)

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2006-04-16, 13:31   

A czy jeżeli amortyzator tak właśnie dobija jak pisze Scigany to czy na przeglądzie technicznym takie coś wychodzi przy teście amortyzatorów jako niesprawność?

fil 

Doczy: 05 Kwi 2006
Skd: ruda slaska
Wysany: 2006-04-16, 13:37   

to chyba logiczne ze salozenie twardych sprezyn do amorow o duzym skoku i malym tlumieniu oznacza ze samochod nie ma prawa zachowywac sie dobrze.to podobne do jazdy na zuzytych amorach. w wypadku twardej fedry i normalnych amorow jazda na autobanie bedzie piekna,nawet nagla zmiana pasu bedzie przebiegac szybko i sprawnie,ale juz hamowanie na luku i nierownosciach nie bedzie takie juz takie fajne..tak jak chlopaki mowia,najpierw amory potem sprezyny albo sie sprezyc i od razu wszystko..przedemna jest to samo wyzwanie.pozdrawiam

jaras87 

Wysany: 2006-04-16, 16:20   

czy ktoś mi odpowie na to pytanie ? :/ nie moge znalezc fabrycznej max długosci bilsteina b6 na przodzie i na tyle....

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2006-04-16, 16:27   

jaras87 napisa/a:
no chce sie dowiedziec czy bilstein b6 jest krotki na tyle zeby mogl wspolpracowac z tak krotkimi sprezynami ... jezeli nie to normalnie dam je do skrocenia... :)

Bilstein B6 jest w zasadzie do seryjnych sprężyn, rozmawiałem z kolesiem który je sprzedaje i mówił, że do powiedzmy -30 można je śmiało stosować, ale niżej już muszą być B8.

e36 318ti compact szrotex

misza 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Sie 2005
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-04-16, 16:51   

mozna takze kupic uzywke B6 i zregenerowac ja na B8, tak ustawic ze nawet do -60?podejdzie ale nie jestem pewnien niech sie Lukas wypowie on dobrze ten temat zna.

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-04-16, 18:18   

Dziwne rzeczy niektórzy piszą, każdy zwykły i seryjny amor pada na glebie, pada wolniej lub szybciej, zależy jaki amor i jaka gleba. Pozatym seryjne amory są miękkie i tródno przewidzieć jak sie auto zachowa na zakręcie przy dużej prędkości. Jeździłem na każdej konfiguracji (nawet na takiej cięte sprężyny i seryjny amor :lol: ), potem miałem -40/-40 sport sprężyny i seryjny amor, chwile działały potem zaczął padać tył i dobijało mi amory z tyłu, pozatym auto dalej było miękkie mimo że sprężyny sport, teraz mam konfiguracje sportowe sprężyny i sportowe krutkie amory z regulowaną twardością i nie ma porównania, przy dużych prędkościach auto sie idealnie prowadzi, w zakręcie klei sie do drogi a jak już sie odklei to jedna kontra i wraca spowrotem, nie ma żadnych śmiesznych przechyłów.

I kwestia jest tak kto po co chce glebowac auto ? czy do jazdy i czerpania z tego satysfakcji czy poprostu dla wyglądu, bo jeśli dla lansu to każda konfiguracja będzie dobra :D

Patenty typu skracanie seryjnych amorów, czy utwardzanie u kowala sprężyn są chyba gorsze od seryjnego zawiasu bo na seryjnym kierowca wie na ile może sobie pozwolić a na takij śmiesznej konfiguracji komuś sie wydaje że ma super sportowy zawias pierwszy zakręt i leży niestety.

jaras87 

Wysany: 2006-04-16, 19:55   

..chodziło mi o zregenerowanie ... skrocenie bilsteina b6 ............ u nas w gdansku jest firma ktora zajmuje sie tym profesjonalnie...obnizają auta az po sam asfalt ...

do tego mam dobrane sprezyny twarde ktore chce zwyczajnei skrocic u kowala nie zmieniajac ich charakterystyki .... .... sprezyny i amory były kompletem !

tak samo amory .. tylko skrocic bez wpływania na ich prace...

auto na obecnym układzie prowadzi sie rewelacyjnie !! !! tak jak kolega wyzej opisał w porownianu z innymi autami .. jest w 100% przewidywalne ... jak na 26 letnie auto to chyba sukces :) ...

auto prowadzi juz sie bardzo dobrze chce jedynie aby lezało nizej dla polepszenia wyglądu ....

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-04-16, 20:21   

Skracająć sprężyny zmieni sie ich charakterystyka a amory bilstein B6 są amorami seryjnymi czyli są miękkie i jak zmniejszysz skok dalej będa miękkie, sport amory nie są tylko krutsze ale i twardsze

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-04-16, 21:33   

Nieskracaj sprezyn :!: Kup inne, sportowe takie jakie chcesz.
Bilstein B6 to amor pod seryjną długość spręzyn. Można oczywiscie pod B6 zalozyc sprezyny np -20, ale pamietaj ze wtedy amor nie bedzie pracował w takim zakresie na jaki zostal skonstruowany i przewidziany. Chcesz ospóścić auto :?: Kup sprezyny ktore je obniza o tyle ile Chcesz, a amortyzatory jakie masz Bilstein B6 oddaj do regeneracji :!: ;)
Powiedz o ile maja je skrocic, jakie sprezyny do nich zakladasz, jakie masz auto, jak jezdzisz autem i jak maja Ci je zestroic, jestem pewien ze po tym zabiegu na kazdym zakrecie bedziesz mial banana na buźce ;)

Bilstein B8 jest przewidziany dla sprezyn -35. Różnica miedzy B6 a B8 jest taka ze B8 są niższe i twardsze, poprostu maja inaczej ustawione sily, ale konstrukcyjnie to taki sam amor jak B6. Tak wiec majac B6 mozesz go ustawic na B8, mozesz go nawet ustawic pod sprezyny -50, czego w nowym B8 niema ;)

Tak wiec niekombinuj, nie rób druciarstwa, tylko kupuj dobre sprezyny, a amorki oddaj do regeneracji i powiedz czego po nich oczekujesz ;)

PZDR!