Wysany: 2006-04-18, 22:55 Ile napompować kola 18 cali ?
Witam
Czy ktoś orientuje sie jakie byloby dobre cisnienie dla kółek 18 calowych,225/45/18 i 245/40/18.
Czy napompowac tyle ile powinno byc czyli 2.3 z przodu i 2.7 z tyłu ? Czy lepiej dać wiecej zeby w razie czego jak wpadnie sie w dziure nie dobiło do felgi ? Jeśli tak to ile ? Z tym ze jeśli nabije za duzo lub za malo to opona nie bedzie sie zuzywała równomiernie - jakie jest wobec tego optimum ?
najlepiej sprawdzic w specjalnych tabelach pod auto... ale nie dawaj z tylu 2.7 bo bedzie tluc bardzo... nie ma tez sensu miec za duzego cisnienia bo to wcale nie uchroni felgi a wytrzesz opony srodkiem... 2.2-2.3 przod i tak wg mnie przynajmniej 2.4 tyl maks...
Przy takiej średnicy najlepiej napompować koła azotem. Azot nie jest ściśliwy, w przeciwieństwie do powietrza i zmniejsza ryzyko uszkodzenia felgi, nie zmienia cisnienia w zależności od temperatury. A podobno także polepsza komfort jazdy.
najlepiej sprawdzic w specjalnych tabelach pod auto... ale nie dawaj z tylu 2.7 bo bedzie tluc bardzo... nie ma tez sensu miec za duzego cisnienia bo to wcale nie uchroni felgi a wytrzesz opony srodkiem... 2.2-2.3 przod i tak wg mnie przynajmniej 2.4 tyl maks...
Wedlug naklejki ktora mam naklejona na słupku od strony kierowcy jak otworze drzwi to podaja przod 2.3 tył 2.7. Tylko ciekawe czy to ciśnienie odnosi sie też do 18-stek.
A co do pompowania kół azotem to słyszałem różne opinie na ten temat.
Swoja droga przecież zwykłe powietrze którym pompuemy kola zawiera 75% azotu.
Swoja droga przecież zwykłe powietrze którym pompuemy kola zawiera 75% azotu.
Dokładnie 78%. Ale to właśnie tlen zawarty w powietrzu jest odpowiedzialny za wzrost ciśnienia wraz ze wzrostem temperatury, korozje felgi itd.
A co do azotu w ogumieniu to jest on stosowany w Formule1, lotnictwie oraz transporcie materiałów niebezpiecznych.
Azot nie jest ściśliwy, w przeciwieństwie do powietrza i zmniejsza ryzyko uszkodzenia felgi, nie zmienia cisnienia w zależności od temperatury.
Czyzby wszelkie prawa opisujace zachowanie sie gazow nie dotyczyly azotu? Poza tym powietrze to w 78% azot. To jest bzdura. Chodzi tu tylko o to, ze teoretycznie pompujac kola w wilgotnym powietrzu do wnetrza opony moga sie dostac minimalne ilosci pary wodnej, ktora wraz ze wzrostem temperatury moze zmieniac swoja objetosc duzo bardziej niz powietrze. Jednak przy takich predkosciach i takiej eksploatacji samochodu jak w naszym przypadku nie ma to zadnego znaczenia, to nie formula 1, albo kola w jumbo jecie ktore rozkrecaja sie od 0 do 300 km/h w pol sekundy
damiano_e30 napisa/a:
A podobno także polepsza komfort jazdy.
A to ciekawe, mozesz to uzasadnic? Chyba ze chodzi o komfort jazdy wlasciciela warsztatu ktory za kase od frajerow pompujacych azotem kupil sobie lepsza fure
.. ale nie dawaj z tylu 2.7 bo bedzie tluc bardzo... nie ma tez sensu miec za duzego cisnienia bo to wcale nie uchroni felgi a wytrzesz opony srodkiem... 2.2-2.3 przod i tak wg mnie przynajmniej 2.4 tyl maks...
Hmmm..W e32 ciśnienie zalecane dla kół jest troche wieksze niz w e36 bo porównywałem to i nie sadze aby pompując optimum wytarło opony środkiem ponieważ logicznie rozumująć cisnienie zalecane to takie aby opony zuzywały sie równomiernie.
Azot nie jest ściśliwy, w przeciwieństwie do powietrza i zmniejsza ryzyko uszkodzenia felgi, nie zmienia cisnienia w zależności od temperatury.
Czyzby wszelkie prawa opisujace zachowanie sie gazow nie dotyczyly azotu? Poza tym powietrze to w 78% azot. To jest bzdura. Chodzi tu tylko o to, ze teoretycznie pompujac kola w wilgotnym powietrzu do wnetrza opony moga sie dostac minimalne ilosci pary wodnej, ktora wraz ze wzrostem temperatury moze zmieniac swoja objetosc duzo bardziej niz powietrze. Jednak przy takich predkosciach i takiej eksploatacji samochodu jak w naszym przypadku nie ma to zadnego znaczenia, to nie formula 1, albo kola w jumbo jecie ktore rozkrecaja sie od 0 do 300 km/h w pol sekundy
damiano_e30 napisa/a:
A podobno także polepsza komfort jazdy.
A to ciekawe, mozesz to uzasadnic? Chyba ze chodzi o komfort jazdy wlasciciela warsztatu ktory za kase od frajerow pompujacych azotem kupil sobie lepsza fure
No chyba jednak masz racje, zdaje sie że to ściema z tym azotem.
Kolega pracuje w wulkanizacji i mi nawkręcał że azot jest super
.. ale nie dawaj z tylu 2.7 bo bedzie tluc bardzo... nie ma tez sensu miec za duzego cisnienia bo to wcale nie uchroni felgi a wytrzesz opony srodkiem... 2.2-2.3 przod i tak wg mnie przynajmniej 2.4 tyl maks...
Hmmm..W e32 ciśnienie zalecane dla kół jest troche wieksze niz w e36 bo porównywałem to i nie sadze aby pompując optimum wytarło opony środkiem ponieważ logicznie rozumująć cisnienie zalecane to takie aby opony zuzywały sie równomiernie.
ale 2.7 masz przy maks obciazeniu chyba... ja bym poprobowal roznie... jezdze od 3 lat na 17stkach ostatnio takze zimowki mialem 17stki i napisalem co uwazam ja... ale to Twoje auto i Twoje opony... najlepiej sprawdzic (w niektorych bardzo dobrych zakladach wulkanizacyjnych maja takie ksiegi z roznymi rozmiarami kol nieseryjnymi tabele cisnien)...
No wlasnie tak sie składa ze 2.7 z tyłu nie jest cisnieniem przy maxymalnym obciazeniu.Mozesz sie dziwic ale mam tez e36 i sam jestem troche zaskoczony tak duza rozbieznoscia.
W cabrio które jest bardzo cieżkie i waży 1,5 tony BMW zaleca przy max obciażeniu 4 osoby cisnienie z tyłu 3,1 bara na kole 225/45/17 wiec w siódemce napewno bedzie wysokie
spox ja tez mam jakies herezje cisnieniowe na naklejkach ale z praktyki wiem ze nie trzeba az tyle pompowac... najpierw walilem tyle ile fabryka chciala a pozniej coraz mniej i doszedlem w e36 sedan 225/45R17 przod lato do 2.2 i 235/45R17 tyl lato 2.3-2.4 w zimie 225/50R17 (wszystkie 4) do 2.2 i jest dobrze... jak sie da duze cisnienie to gorzej opony sie trzymaja asfalta i tyl (pomijam zawieche sportowa z maksymalnie ustawiona twardoscia amorow) strasznie tlucze (tzn rzeczy w bagazniku podskakuja jak szalone)... dlatego napisalem zebys sobie potestowal rozne cisnienia a co do pogiecia felg to jak wpadniesz w duza dziure z wcisnietym hamulcem lub bedziesz forsowal krawezniki szybko to nie bata i 3.5 nic nie pomoze...
Podłączę się do zapytania, a jak się to ma do 16 tek przód 195/45 i tył 215/40 w e30 325i:?: Jak to pompować Bo naklejki w e30 kończą się na 15" 205/55