BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zmiana nadwozia - czy tak wolno ?
Autor Wiadomo
kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-05-28, 16:47   Zmiana nadwozia - czy tak wolno ?

tak jak w temacie zamierzam zmienic nadwozie i ciagle szukam jakiejs budy
dzisiaj trafilem na kolesia ktory zaczal mi tlumaczyc ze jak kupie od niego nadwozie to jade do diagnosty na odczytanie numerow i pozniej do urzedu tyle tylko ze autko nie jest zarejestrowane w Polsce (bylo sprowadzone na czesci czy jakos tak)
on twierdzi ze tak mozna zrobic bo nadwozie traktuje sie teraz jako czesc i nie trzeba placic tak jak przy sprowadzaniu auta

jaka jest prawda :?: bo ja juz zglupialem :mrgreen:

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Pomg: 1 raz
Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2006-05-28, 17:23   

hmmm... no nie wiem czy nadwozie jest traktowane jako część, to tak jakby cały samochód był częścią zamienną :lol:
Silnik owszem, można sobie wymienić, bo teraz jest traktowany jako część, ale nadwozie :?: :shock: :?
Albo kolo naprawde tak myśli albo próbował Tobie naściemniać i myślał że to łykniesz...
Gdyby tak było to każdy by sobie sprowadzał z zachodu fure niby na części a później szedł do urzędu i mówił że zmienił nadwozie, ale to jest zbyt piękne by mogło być prawdziwe :(

misza 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Sie 2005
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-05-28, 17:47   

nie mozesz zmienic nadwozia, jest ustawowo powiedziane ze nadwozie jest elementem niewymienialnym czy cos takiego nie tak jak kazda inna czesc samochodu silnik kolo itp. lepiej kupic bude z papierami i do niej przekladac to co masz u siebie inaczej nie da rady tak mi sie wydaje przynajmniej

kiedys mozna bylo wymieniac ale dzis to nie kiedys :lol: :lol:

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-05-28, 18:45   

Panowie jesteście pewni swoich wypowiedzi? Wprowadzając kolegę w błąd narażacie go na stratę kaski, bo jak kupi i nic z tego to straci, jak nie kupi a można to wyda na naprawę. Proponuję w tej kwestii wypwoiedzieć się komuś kto jest pewien, a nie podobno, słyszałem.. to już nie jest pytanie jak wyjąć wycieraczkę, albo jaka żarówka do e30, gdzie gdybaniem stracisz troszke czasu lub 10zł...

misza 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Sie 2005
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-05-28, 20:00   

to jest forum kocie kazdy moze sie wypowiedziec ja jestem przekonany do swojego w 90% wole napisac w 90%cos niz kolo mialby wogole nie otrzymac odpowiedzi

KotSylwester 

Wysany: 2006-05-28, 20:29   

Misza ja tak ogólnie napisałem:) Jak wiesz na 90%, to warto byłoby to napisać.

P.S. Lepiej nic nie pisać niż wprowadzać w błąd... i lepiej nic nie pisać niż pisać że się nie wie, a coś chce się napisać tak po prostu jak Damiano.;)

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Pomg: 1 raz
Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2006-05-28, 20:59   

Dla mnie to oczywiste że nadwozie to nie część.
W sklepach raczej nie kupi się takiej części zamiennej jak nadwozie :wink:
Pierwszy raz słysze w ogóle taką rewelacje...
Gdyby tak było to po co ludzie by robili tzw. "szczepy" :?: :?: :?:

KotSylwester 

Wysany: 2006-05-28, 21:00   

Mój ojciec w 75roku rozbił fiata i mu wymienili nadwozie właśnie.. ale to było 30lat temu, no ale kraj ten sam, samochód bardzo podobny... :P

ChriS 
Miłośnik literki M

Pomg: 7 razy
Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2006-05-28, 21:49   

KotSylwester napisa/a:
Mój ojciec w 75roku rozbił fiata

Ale wtedy kupowało się nowe nadwozie z Polmozbytu z rachunkiem.A tu kamil ma trochę inną sytuację,chociaż może...?Sam nie wiem.
Mój dziadek w 67roku zrobił z warszawy garbuski warszawę combi-jakoś przeszło :wink:

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-05-28, 23:10   

Jak pozbywalem sie resztek poprzedniej beemki to najpierw sprzedalem silnik, potem pare miesiecy pozniej bude :wink: , w wydziale komunikacji powiedzieli mi ze nie moge sprzedac nadwozia, poniewaz to nie jest czesc zamienna, ale moge sprzedac samochod bez silnika. Musialem spisac z gosciem normalna umowe kupna sprzedazy samochodu, tyle ze w rubryce nr silnika wpisalem "bez silnika". Czyli wychodzi na to ze nie mozsz przelozyc nadwozia, mozesz kupic drugi samochod (czyli ta bude) i przelozyc do niego silnik i inne graty.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-05-28, 23:27   

to ja sprowadzę sobie E46 z niemcowni, a w wydziale komunikacji powiem, że to nadal E30, tylko bude zmieniłem - buhahah i papiery zostaną te same :lol:

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-05-28, 23:43   

uueee..przeciez mozna kupic np. samo czyste podszybie za 75 zl np. na ul. koniecpolska wiec o co chodzi..
mozna bude zmieniac , za tabliczke tez zaplacisz u diagnosty okolo 20 zl ..dajcie se spokoj 8)

jak sie kiedys przyczepia to mozna powidziec ze sobie stjuningowales z 4d na 2d zeby miec coupe...z podszybiem to miales dzwona pod jakims tirem i juz..eeehh..pomyslow jest tysiace 8)

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-05-28, 23:53   

Menel, wiadomo ze wszystko da sie zrobic, ale Kamil chyba pytal czy mozna legalnie i bez kombinacji.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Mariusz 

Doczy: 20 Lut 2005
Skd: Warszawa/Katowice
Wysany: 2006-05-28, 23:57   

Nadwozie zmienić można.
Idziesz do Wydziału Komunikacji składasz pisemny wniosek o dokonanie zmiany w dowodzie rejestracyjnym pojazdu, pokazujesz dowód własności danej części tj. nadwozia podwozia lub silnika (np.: rachunek, umowa kupna-sprzedaży), następnie dowód odprawy celnej przywozowej, jeżeli nadwozie zostało sprowadzone z zagranicy oraz dowód rejestracyjny pojazdu albo dokument potwierdzający zarejestrowanie albo wyrejestrowane pojazdu jeżeli nadwozie pochodzi z pojazdu zarejestrowanego za granicą. Dalej pokazujesz dowód rejestracyjny pojazdu lub kopię dowodu rejestracyjnego pojazdu uwierzytelnioną przez organ rejestrujący, który go wydał, jeżeli nadwozie pochodzi z pojazdu zarejestrowanego na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Następnie do stacji kontroli pojazdów celem zdobycia dokumentu potwierdzającego zgodność zmian z przepisami określającymi warunki techniczne pojazdów, przyda się też dowód rejestracyjny i karta pojazdu jeśli była wydana, tablice rej. i dowód osobisty z nr PESEL (dotyczy osób fizycznych) lub wypis z rejestru sądowego i regon (dotyczy osób prawnych).

Jeśli jakieś dokumenty są po niemiecku to dołączasz tłumaczenie dokonane przeztłumacza przysięgłego.

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2006-05-29, 07:40   

menel nie czaruj z tym podszybiem z koniecpolskiej tak :wink:

szybciej jest zmienic nadwozie niz kombinowac z podszybiem żeby było dobrze i pierwszy lepszy policjant się nie zorientował :wink:

Potrzebny jest jeden magiczny numerator którego wątpie żebyś namierzył :|

Ale myśle że koniec gadki o latających parapetach :lol:

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-05-29, 08:49   

pawel ale ja wlasnie nie czaruje bo nabijac numery to juz przestepstwo a podszybie jest legalna wymienna czescia ktora normalnie mozna kupic...

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2006-05-29, 20:22   

Mariusz napisa/a:
Nadwozie zmienić można.
Idziesz do Wydziału Komunikacji składasz pisemny wniosek o dokonanie zmiany w dowodzie rejestracyjnym pojazdu, pokazujesz dowód własności danej części tj. nadwozia podwozia lub silnika (np.: rachunek, umowa kupna-sprzedaży), następnie dowód odprawy celnej przywozowej, jeżeli nadwozie zostało sprowadzone z zagranicy oraz dowód rejestracyjny pojazdu albo dokument potwierdzający zarejestrowanie albo wyrejestrowane pojazdu jeżeli nadwozie pochodzi z pojazdu zarejestrowanego za granicą.

no wlansie chodzilo mi dokladnie o to ze trzeba oclic nie ma to tamto a koles jakis inny chyba jest i mysli ze nie trzeba albo kit wciska :lol:

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-05-30, 12:31   

tak jak napisal mariusz. nic inaczej, reszta opisanych opcji jest mniej lub berdziej nilegalna.
kost takiej operacji wyjdzie podobny jakbys caly samochod kupil i go normalnie zarejestrowal!!! pozdrawiam.

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-05-30, 12:44   

Kamilu wiesz przecież że najprościej i najtaniej jest zrobić tak jak menel pisze i naprawde nie rozumie w czym masz problem :D :D :D

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2006-05-30, 12:52   

Dajcie spokój

Trzeba oddzielić to co jest LEGALNE od reszty
Legalny sposób podał nam Mariusz
Reszta to fuszerka/druciarstwo (ulubione moje słowo) albo inne czynności wymienione w KK
(a nad tym co menel napisał sie zastanawiam) :roll:

i już dosyć o tym że jak wycinam numery z jednego podszybia i spawam w drugie to wszystko jest OK, bo nie jest

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

Arczi e30 
ZBANOWANY

Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2006-05-30, 13:03   

Pawel-e30 napisa/a:

ten magiczny numerator mozna zrobic :wink:

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2006-05-30, 15:48   

Lord Lukasz napisa/a:
Kamilu wiesz przecież że najprościej i najtaniej jest zrobić tak jak menel pisze i naprawde nie rozumie w czym masz problem :D :D :D

jak bym chcial tak zrobic to bym wam nie zawracal gitary :mrgreen: tylko zrobil i siedzial cicho :mrgreen: :lol:

sporo wiem o spawaniu tego i owego 8)

poki co jestem nastawiony zeby zrobic to legalnie wiec jakby ktos cos slyszal ze ktos ma cos do sprzedania to bede wdzieczny za info

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-05-30, 16:52   

nokerman napisa/a:
Dajcie spokój

Trzeba oddzielić to co jest LEGALNE od reszty
Legalny sposób podał nam Mariusz
Reszta to fuszerka/druciarstwo (ulubione moje słowo) albo inne czynności wymienione w KK
(a nad tym co menel napisał sie zastanawiam) :roll:

i już dosyć o tym że jak wycinam numery z jednego podszybia i spawam w drugie to wszystko jest OK, bo nie jest

z jednym się na 100% zgodzę, bo druciarstwo, to także moje ulubione słowo - z resztą na razie mnie dyskutuję - zastanawiam się nad wymianą karoserii na nowszą :wink:

Pawel-e30 

Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2006-05-30, 17:15   

Arczi e30 napisa/a:
Pawel-e30 napisa/a:

ten magiczny numerator mozna zrobic :wink:

arczi życze ci powodzenia :wink:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu